Туреччина подвоїла імпорт російської нафти

Туреччина у 2022 році подвоїла імпорт російської нафти, оскільки Москва й Анкара налаштовані на ширшу співпрацю в бізнесі та особливо в торгівлі енергоносіями на тлі західних санкцій проти РФ.

Про це пише Reuters з посиланням на дані аналітичного сервісу Refinitiv Eikon.

Торгівля між Туреччиною та Росією процвітає з весни: турецькі компанії заповнюють порожнечу, утворену бізнесом ЄС, який залишив РФ після її повномасштабного вторгнення в Україну на початку цього року. 

Туреччина збільшила імпорт нафти з Росії, включаючи сорти Urals і Siberian Light, до понад 200 тисяч барелів на день порівняно з лише 98 тисячами барелів на день за той самий період 2021 року.

Основні нафтопереробні заводи Туреччини Tupras і азербайджанський нафтопереробний завод SOCAR STAR значно збільшили споживання російської нафти Urals і Siberian Light цього року, скоротивши закупівлю нафти з Північного моря, Іраку та Західної Африки.

За останні кілька років НПЗ STAR збільшив закупівлі норвезької марки Johan Sverdrup та іракської нафти, які за якістю близькі до Urals, оскільки російська нафта зростала в ціні. Цього року російські ціни на нафту впали до історичного мінімуму порівняно з еталонною маркою Brent, тоді як ціни на сорти нафти Північного моря та Іраку підвищилися.

Очікується, що обсяг купленої російської нафти для НПЗ STAR протягом січня-серпня 2022 року складе близько 90 тисяч барелів в порівнянні з 48 тисячами барелів на добу за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, імпорт російського вугілля до Китаю у липні збільшився на 14% у порівнянні з минулим роком і досяг найбільшого рівня за останні п'ять років.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER