Суд у Лівані зняв арешт із судна, яке перевозить вкрадене українське зерно – це заохочує Росію красти й надалі

Україна розчарована рішенням суду в Лівії про зняття арешту з сирійського судна Laodecia, яке перевозить вкрадене Росією українське продовольство.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС.

У дипвідомстві наголосили, що, незважаючи на надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України.

«Рішення ліванського суду дозволяє судну Laodecia, яке перебуває під дією міжнародних санкцій через незаконне вивезення вантажів з тимчасово окупованих територій України, безперешкодно залишити порт Тріполі із вкраденим українським борошном та ячменем», – зазначили в МЗС.

Зазначається, що Україна завжди докладала зусиль для підтримки продовольчої безпеки Лівану, а після розблокування портів відправила перший зерновоз саме до цієї країни.

Крім того, з огляду на складну продовольчу ситуацію в Лівані, Київ запропонував Бейруту купити українську продукцію, що перебуває на Laodecia, за пільговою ціною.

«Вказане рішення фактично заохочує росію до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України із почуттям безкарності. Крім того, таким рішенням Ліван фактично підриває свою продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера», – додали у дипвідомстві.

Нагадаємо, за даними українського посольства в Бейруті, судно було завантажено у Феодосії в окупованому Криму. Сам вантаж був вкрадений росіянами в Запорізькій і Херсонській областях.

Варто зауважити, що власником судна є Syria Mar Shipping Ltd. США наклали на компанію і на судно санкції в 2015 році через зв'язки з урядом диктатора Башара Асада.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER