Жителів невизнаного «Придністров’я» агітують вступати на службу до армії РФ

Жителів невизнаного «Придністров'я» без згоди Кишинева агітують вступати на контракт до місцевого угруповання російської армії. 

Про це повідомляє RISE Moldova.

Видання пише, що людей для служби шукають через поширення паперових оголошень та розсилання особистих повідомлень у Telegram. Зокрема, журналіст RISE зателефонував російському вербувальнику і представився уродженцем міста Бєльці, яке розташоване на підконтрольній Кишиневу території.

У відповідь вербувальник заявив, що для росіян не є проблемою, якщо людина не має ніякого попереднього досвіду. Втім, для підписання контракту все ж потрібне російське громадянство, відсутність судимостей, щонайменше середня спеціальна освіта та вік від 19 до 40 років.

У російській армії обіцяють платити від 9 тисяч придністровських рублів (30 тисяч гривень) та забезпечити службовим житлом.

У Міністерстві закордонних справ та європейської інтеграції Молдови зазначили, що розташування російських військ у «Придністров'ї» відбувається без згоди Кишинева, що своєю чергою порушує принцип міжнародного права.

«Вербування місцевих жителів до військових структур, незаконно дислокованих у придністровському регіоні, підриває суверенітет, територіальну цілісність і суперечить статусу нейтралітету Республіки Молдова», — наголосили у відомстві.

Про те, що на території молдавського сепаратистського регіону Придністров'я російські військові розгорнули широку агітаційну кампанію вступу на військову службу за контрактом до лав ЗС РФ, повідомляло також Головне управління розвідки Міноборони України.

Раніше в Генштабі ЗСУ заявили, що росіяни почали залучати підрозділи російських військ у Придністров'ї – для провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною.

В МЗС Молдови заявили, що не мають інформації про мобілізацію російських військ у Придністров'ї.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER