Родичі морпіхів створили петицію про госпіталізацію українських військовополонених до нейтральних країн

Громадська організація «Штаб підтримки Морської піхоти України» створила петицію, якою звертається до Президента Туреччини Реджепа Ердогана з проханням через процедуру інтернування евакуювати у будь-яку нейтральну країну світу українських військовополонених з підрозділів Морської піхоти України.

Відповідна петиція розміщена на Сhange.org головою ГО «Штаб підтримки Морської піхоти України» Яною Скроцькою.

«В ЗМІ українські військові, які повернулись з полону Російської Федерації неодноразово наголошували на фізичних катуваннях та моральному тиску, який російська сторона застосовує до українських військовополонених в місцях їх утримання. Окрім цього, українські військовополонені не мають зв’язку з сім’ями, а російська сторона не підтверджує місцеперебування в полоні більшості українських військових. Також, Російська Федерація перешкоджає представникам Міжнародного Червоного Хреста контролювати умови перебування українських військовополонених, що ставить під сумнів збереження цілісності полонених, що утримуються російською стороною», – йде мова у петиції.

В документі нагадують, що 29 липня російська сторона здійснила теракт щодо українських військовополонених, які утримувались в колонії населеного пункту Оленівка.

«Російська сторона обстріляла приміщення, де утримувались українські полонені, внаслідок чого загинули українські військові, які там утримувались. Жахливий терористичний акт на території Оленівського табору для військовополонених є доказом того, що Російська Федерація намагається приховати від світової спільноти свої злочини, вбиваючи полонених з особливою жорстокістю», – пише автор петиції.

Представниками Міжнародного Червоного Хреста було раніше наголошено, що усі військовополонені, де б вони не утримувалися, перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Міжнародний Червоний Хрест у травні 2022 року виступив гарантом безпеки українських військовополонених. За безпеку полонених повністю відповідає країна, що взяла в полон.

Виходячи з подій в населеному пункті Оленівка, Росія не здатна дотримуватись безпечного перебування українських військовополонених та ставить під загрозу їх життя. В такому випадку доцільно евакуювати до третьої країни світу військовослужбовців України, що утримуються російською стороною. Шановний Президент Туреччини, Реджеп Таї́п Ердоган, враховуючи вищевказане, Я, Скроцька Яна Миколаївна, від імені Громадської організації «Штаб підтримки Морської піхоти України» та всіх сімей військовослужбовців підрозділів Морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України, що перебувають в полоні, звертаюсь до Вас з проханням через процедуру інтернування евакуювати у будь-яку нейтральну країну світу українських військовополонених підрозділів Морської піхоти України», – вказується у документі.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER