Головний державний санлікар Херсонщини став колаборантом

Про підтримку російських окупантів відкрито заявив головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

Він виступив на проведеному окупантами в Херсоні форумі «Разом з росією», у своєму виступі хвалив російську медичну систему й розповів про незаконне відвідування окупованого Криму.

«Я вісім років у Криму не був. При тому, що народився в Криму і там же отримав освіту. Побував на батьківщині лише півтора місяці тому. І з подивом зрозумів, як далеко півострів пішов за цей час. Збудовані сучасні медичні корпуси, оснащені сучасним обладнанням. Аналогічна установа обладнана на порядок вище та краще за херсонську. Зарплата медиків у два з половиною рази більша, ніж у наших медиків», – сказав Ромаскевич у своєму виступі на форумі.

Юрій Ромаскевич - на форумі "Разом з росією", сидить в першому ряду.

Щоправда, він не назвав жодної кримської медичної установи, яка б стала працювати краще за роки окупації. Натомість в пабліках можна знайти чимало дописів кримчан про погіршення якості медичного обслуговування мешканців півострова. Росіяни повернули в Крим в майже первісному вигляді радянську систему охорони здоров’я з усіма її незручностями, й перш за все – великим обсягом паперової документації, ведіння якої «звалилося» на медиків й заважає їм повноцінно виконувати свої прямі обов’язки – лікувати людей.

З "великими зарплатами" лікарів в окупованому Криму теж не все там чудово, як каже Ромаскевич. 

Дійсно, на окупованому півострові за останні вісім років збудовано кілька сучасних медичних центрів, але це – здебільшого приватні установи, де лікування дуже дороге й доступне далеко не всім кримчанам.

До речі, Юрій Ромаскевич обмежився в своєму виступі загальними фразами про «погану Україну», де він усі ці роки працював на далеко не рядових посадах, був депутатом Херсонської облради, почесним громадянином Херсона, й про «хорошу росію», яка окупувала українські території, вбила й продовжує вбивати українців.

Підозри щодо колаборанства Ромаскевича виникли раніше, коли він написав в Фейсбуці про своє звернення до окупаційної «поліції» з приводу крадіжки у нього смартфону.

Чимало херсонців, навіть ставши жертвами злочинів, не звертаються до окупаційної поліції, щоб не "потрапити на олівець" й згодом не стати фейковими "українськими диверсантами", коли поліцаям буде треба "робити показники". А Юрій Ромаскевич звернувся, бо, мабуть, впевнений у відсутності для себе негативних наслідків цього кроку. 

До того ж Ромаскевич, не зважаючи на значну посаду, не виїжджав з окупованого Херсона (не враховуючи незаконного відвідування Криму), й окупанти не мали до нього жодних претензій. Принаймні, ніде не було інформації про тиск на Ромаскевича з боку загарбників. При тому, що окупанти викрадали й катували навіть херсонських екс-чиновників, наприклад, колишнього міського голову Володимира Миколаєнка, який перебуває в неволі з квітня.

В 2020 році Ромаскевич балотувався в Херсонську міськраду від партії «Херсонці», яку створив відомий своїми проросійськими поглядами Василь Федін – екс-директор підприємства «Смарт Мерітайм груп» і екс-депутат Херсонської облради спочатку від Партії регіонів, потім – від Оппоблоку. Ромаскевич очолював партійний список «Херсонців» на виборах в міську раду. До речі, депутатом облради в 2015 році він був обраний від партії «Самопоміч».   

Можливо, Юрій Ромаскевич взяв участь в організованому окупантами заході під тиском, але поки немає ніяких аргументів на користь цієї версії.

Нагадаємо, на Херсонщині окупанти викрали колишнього командира розвідувального корабля ВМС України.         

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER