Перший заступник голови облради Фроленко, фігурант гучної справи про розкрадання на АЕС і чиновники геокадастру – хто безкоштовно приватизував землі Миколаївщини

 

“Безкоштовної землі на всіх не вистачить”, кажуть у Держгеокадастрі про право українців приватизувати 2 гектари сільгоспземлі. При цьому напередодні скасування мораторію землю в Миколаївській області нарізають рекордними темпами – за минулий рік понад 5 тисяч га. Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, керівництво обласного Геокадастру щедро обдаровує гектарами чиновників, депутатів, правоохоронців, аферистів і, звісно, не забуває про себе коханих.

Земля не для всіх

Пенсіонерові з Баштанського району Олександру Присяжному знадобилося два роки, щоб отримати обіцяні державою 2 га землі для ведення особистого селянського господарства.

“Я тричі подавав заяви в головне управління Геокадастру в Миколаївській області і всі рази отримував відмову”, – розповідає Олександр Андрійович.

Неправильно завірені документи, непріоритетна для приватизації територія – так чиновники обґрунтовували, чому не можуть виділити чоловікові земельну ділянку. І лише після звернення до Миколаївського окружного адмінсуду щодо незаконності таких відмов Держгеокадастр дозволив Олександру Присяжному приватизувати двогектарний наділ.

Голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський підтверджує, що це не поодинокий випадок.

“Більшості українців нереально отримати безкоштовну землю. Її стає все менше, і в земельному законодавстві пересічному громадянину розібратися дуже важко. При цьому не варто забувати про корупцію. Багато відмов Держгеокадастру необґрунтовані: просто не хочуть віддавати землю, щоб її отримали наближені”, – сказав Кобилянський.

Крім Присяжного, на земельні ділянки претендували і його родичі. Вони хотіли обзавестися полем біля села Привільного, але їм відмовили і в Геокадастрі, і в суді. Натомість понад 80 га в Привільному перейшло в приватну власність і опинилося в оренді у фірми топ-чиновника обласної ради, депутата Володимира Фроленка.

Краса врятує агробізнес

У березні минулого року Держгеокадастр видав наказ про приватизацію 39 ділянок по 2 га на території Привільнянської сільради Баштанського району. За фактом Геокадастр нарізав одну велику ділянку площею 84 га, яку з 2016 року орендував у держави Володимир Фроленко, депутат від партії “Опозиційна платформа – За життя” і перший заступник голови Миколаївської облради.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, голова облради Ганна Замазєєва та її заступник Володимир Фроленко

Центр отримав копію наказу та прізвища щасливчиків, яким вдалося безкоштовно отримати земельні ділянки. Більша частина з них прописані в Миколаєві та селищі Радісний Сад Миколаївського району. Однак за те, наскільки їм зручно вести сільське господарство так далеко від місця проживання, переживати не варто. Незабаром після приватизації всі земельні ділянки загальною площею 78 га опинилися у власності мешканки Миколаєва – такої собі Ольги Чабаненко. А орендує в неї землю приватне підприємство “Вісла” Володимира Фроленка.

Ольга Чабаненко займалася послугами перукарень і салонів краси. Фото з месенджера

Успішна агробізнеследі Ольга Чабаненко з 2017 і до 2021 року була зареєстрована як підприємець з основним видом діяльності “послуги перукарень та салонів краси”. У мобільному застосунку Getcontact її номер підписаний як “Оля Брови”.

Попри те, що жінка офіційно не має стосунку до фермерського бізнесу, не володіє і не керує жодною сільгоспкомпанією, торік вона отримала ще 62 га сільгоспземлі в Баштанському районі. Їх вивели з державної власності за аналогічною схемою – через приватизацію 2 га під особисте селянське господарство. А потім так само об’єднали в ділянки по 20-30 га. Незмінний і орендар – підприємство “Вісла”.

Поля, які опинилися у власності Чабаненка та оренді фірми депутата Миколаївської облради Фроленка

Пояснити, як протягом року в її власності опинилося 140 га сільгоспземлі, Ольга Чабаненко не змогла.

“Цими питаннями займається мій чоловік. Я в ці справи не влізаю”, – заявила власниця землі.

Незабаром із журналістом Центру зв’язався чоловік і представився Віталієм – цивільним чоловіком Ольги Чабаненко. Своє прізвище чоловік відмовився повідомляти навідріз. У розмові він переконував, що придбав земельні наділи в посередника, однак за які кошти та чи володіє якимись агрофірмами, також вирішив залишити в секреті. Але ж мінімальна вартість землі, якою володіє нібито його дружина, становить 3,8 мільйона гривень. Згідно з нормативною оцінкою Держгеокадастру на початок 2021 року, гектар ріллі в Миколаївській області коштує 27 тисяч. А після зняття заборони на продаж ціна сільгоспземлі тільки зростатиме.

“З Володимиром Фроленком ми не знайомі. Просто до нас приїхав Сергій Попов (директор ПП АФ “Вісла” – Ред.) і сказав, що хоче орендувати всю цю землю”, – заявив чоловік.

Як земля, яку кілька років орендував Фроленко, магічним чином опинилася знову в оренді, але вже в його підприємства? Про ці дивні збіги ми написали Володимиру Фроленку в месенджері, оскільки він не відповідав на дзвінки. Однак депутат переклав усю відповідальність на директора свого підприємства.

Депутат облради Фроленко не захотів пояснити, як його фірма отримала в користування 140 га

Експерт із земельних питань доцент Київської школи економіки Олег Нів’євський розповів, що подібне виведення держземлі – спосіб обходу мораторію, оскільки законодавство не забороняє продавати приватизовані ділянки для індивідуального сільського господарства. А масова приватизація останніми роками практикується в багатьох областях.

“Це пов’язано з земельною децентралізацією. Під шумок приватизували землі, поки Держгеокадастр не передав їх у комунальну власність. Після цього управління геокадастру просто позбудуться повноважень розпоряджатися такими землями, і отримати їх у приватну власність буде набагато складніше”, – сказав Олег Нів’євський.

Володимир Фроленко та його компанії ПП АФ “Вісла” та ФГ “Струна” використовують понад 1200 га державної землі. Наразі для того, щоб стати орендарем чи покупцем держземлі, потрібно брати участь в аукціоні і пропонувати ціну більшу, ніж ставки інших бізнесменів. Це корисно для місцевих рад, у чиї бюджети пішла б плата за купівлю або користування землею, але невигідно для ділків. Навіщо переплачувати, якщо корупційні схеми дають змогу підібратися до землі набагато ближче й дешевше?

Гектари – махінатору

Не проґавили можливості долучитися до “освоєння” земельних ресурсів і партійні колеги Володимира Фроленка.

Приватизована земля опинилася у власності Леоніда Гусєва та його родичів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 листопада 2019 року Держгеокадастр віддав у приватну власність 48 ділянок по 2 га, також на території Привільнянської сільради Баштанського району. Всі вони розташовані на території, яку з 2015 року орендував скандальний миколаївський бізнесмен Леонід Гусєв. Він відомий тим, що разом із дружиною відмивав кошти на закупівлях Південно-Української АЕС та створив клони комунальних ЖЕКів у Миколаєві для ухилення від сплати податків.

У 2017 році Гусєва визнали винним у фіктивному підприємництві, а також привласненні та розтраті коштів. Через низку фіктивних підприємств він виводив гроші, які “заробляв” у змові з чиновниками Південно-Української АЕС на закупівлях за завищеною вартістю. В результаті підприємство отримало 17 мільйонів гривень збитку, а махінатор – 5 років в’язниці з випробувальним терміном у три роки.

У 2020 році Гусєв пройшов від партії “ОПЗЖ” до Миколаївської райради. Однак так і не отримав мандат – виборча комісія відмовила в реєстрації депутатом через відсутність однієї з довідок. І якщо на політичній ниві він зазнав невдачі, то в плані схем – процвітає, як і раніше. Земля, яку Леонід Анатолійович орендував, виявилася вже оформленою на нього та його родичів.

Загалом у власність сімейства Гусєвих упродовж 2019-2020 років потрапило 148 га сільгоспземель, приватизованих на 74 осіб. Їхня мінімальна вартість, згідно з нормативною оцінкою Держгеокадастру, – 4 мільйони гривень.

Журналісти Центру спробували зв’язатися з Леонідом Гусєвим через працівників Привільненської сільради. Йому повідомили тему розмови, однак спілкуватися він не забажав.

“Він заборонив будь-що Вам повідомляти. Не хоче виходити на зв’язок”, – сказала працівниця сільради.

Українська земля для прокремлівських депутатів

У листопаді 2019 року Держгеокадастр за один день віддав на приватизацію 62 га сільгоспземель у Вознесенському районі, ще 10 – за один день місяцем пізніше. Незабаром усі земельні ділянки потрапили у власність цивільної дружини депутата від партії “ОПЗЖ” місцевої райради Віталія Звєрова Ольги Ковальчук.

Депутат Вознесенської райради Віталій Зверов і його цивільна дружина Ольга Ковальчук

Примітно, що земля, яку Держгеокадастр віддав нібито під особисте сільське господарство, була розорана незаконно. В 2006 році Вознесенська райдержадміністрація віддала земельну ділянку площею 72 га на території Щербанівської сільради в оренду для сінокосіння та випасу худоби. Однак орендар, порушуючи договір, засіяв її ячменем і соняшником.

У 2019 році Миколаївський апеляційний суд ухвалив повернути землю в державну власність. А вже в листопаді того ж року миколаївське управління геокадастру оперативно “порізало” її і віддало на приватизацію.

Вартість приватизованої землі, яка опинилася у власності бізнесменів

Більшість наказів, які “пакетом” віддавали на приватизацію десятки гектарів держземлі, були підписані Юрієм Лостиком, на той момент начальником Держгеокадастру в Миколаївській області, і Андрієм Кіро, нинішнім заступником начальника управління.

Чи проводить перевірку Геокадастр заявників перед тим, як почати процес приватизації? Яким чином десятки ділянок загальною площею по 50-70 га опиняються раптом у власності кількох людей? Чи не нагадує це схему виведення землі з держвласності за допомогою підставних осіб?

Ці запитання ми поставили одному з підписантів – Андрію Кіро. Однак чиновник відмовився відповідати на них у телефонній розмові.

“Не можу це ніяк пояснити, мені незрозуміла ситуація. Потрібно піднімати документи. Подавайте запити”, – заявив Андрій Кіро.

У Національному агентстві з протидії корупції наголошують, що залучення підставних осіб для виведення держземлі через приватизацію – одна з найпоширеніших схем у земельній корупції.

“Фіктивних заявників часто використовують недобросовісні компанії-орендарі державної землі для виведення її у приватну власність. Компанія-орендар за попередньою домовленістю з чиновниками відмовляється від оренди землі. Звільнену ділянку ділять на частини встановлених для приватизації розмірів, а потім приватизують із залученням підставних осіб”, – заявляють у НАЗК.

Нічого не нагадує? По суті, компанія чи підприємець отримує раніше орендовану землю у приватну власність ціною неправомірної вигоди для чиновників і “купівлі” паспортних даних. А держава втрачає землю, яка могла б щорічно приносити до місцевих бюджетів мільйони доходу.

Для себе коханих

У 2019 році на території Миколаївської області Держгеокадастр віддав у приватну власність 9,5 тисяч га сільгоспземлі. Це п’ятий результат по Україні. Незважаючи на часті прес-релізи про те, що бійцям АТО знову виділили ділянки, частка приватизованих у такий спосіб земель незначна. Згідно з даними головного управління геокадастру, це в середньому 16% від усіх виділених із держвласності ділянок.

За допомогою комп’ютерної програми, створеної в Центрі, журналісти проаналізували до 5 тисяч текстових файлів – витягів із кадастрової карти. Їх шукали за кадастровими номерами приватизованих ділянок і завантажували вручну. На аналіз інформації про їхніх власників пішло майже два місяці. Її зіставляли і з наказами Держгеокадастру, що розміщені у вільному доступі, проте без ПІБ одержувачів безоплатної землі.

З’ясувалося, що у 2019-2020 роках півтисячі ділянок по 2 га приватизували чиновники, депутати, правоохоронці та їхні родичі. Хто безоплатно отримав по 2 гектари сільгоспземлі на території Миколаївської області у 2019-2020 роках

Але особливо відзначилися чиновники місцевих управлінь Держгеокадастру в Миколаївській області. За два роки вони разом зі своїми родичами приватизували понад 220 га. Заступник начальника відомства Андрій Кіро не бачить у цьому проблеми. “Вони такі ж громадяни і мають на це право”, – сказав чиновник. Утім, і він не виняток. Після приходу Кіро в геокадастр із миколаївського управління захисту економіки Нацполіції його батько і родичі цивільної дружини отримали 6 ділянок по 2 га.

“Я офіційно ні з ким не розписаний – це цивільний шлюб. У мене немає жодних цивільних взаємовідносин і зобов’язань перед цією людиною”, – заявив чиновник.

Присікти такі зловживання та побороти проблему вибіркової дії права на приватизацію практично неможливо, вважає експерт Олег Нів’євський.

“Ми ж бачимо, що доступ до безоплатної землі можна отримати лише за допомогою корупції або преференцій. Тож доречніше скасувати цю норму законодавства, хоч і не можна звужувати конституційні права громадян”, – заявив Нів’євський.

Такої ж позиції дотримуються і в НАЗК, оскільки лише одне положення Земельного кодексу про безоплатну приватизацію держземель дає можливість реалізувати з десяток корупційних схем. А процедуру безоплатної приватизації в Агентстві пропонують замінити іншими формами державної підтримки незахищених верств населення.

жителі Миколаєва, приватизація, сільськогосподарські землі


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER