Під завісу року, що минає, миколаївські чиновники змогли здивувати всю країну: >в підготовку новорічних свят вони примудрилися вбухати 9 млн грн, куди входить і вартість новорічної міської ялинки, що виявилася найдорожчою в Україні. Скільки переплатили миколаївські чиновники за новорічну красу, вирішили з’ясувати репортери Центру журналістських розслідувань.

Дорого-дорого зустрінемо Новий рік!

До зустрічі Нового 2018 року Миколаїв підготувався з розмахом: міська влада купила нову 22-метрову ялинку, яка була визнана найдорожчим новорічним деревом країни. Висока, яскрава, блискуча різнокольоровими вогнями – вона обійшлася міській скарбниці майже в три мільйони гривень. Тепер місто прикрашають одразу два новорічні символи: на звичному місці в Каштановому сквері та на Соборній площі.

Головну миколаївську ялинку значних розмірів: 22 метри у висоту і 10 метрів у діаметрі – управління культури придбало за 2,8 млн грн. Встановили її на Соборній площі. До купівлі ялинки готувалися заздалегідь: тендер провели влітку, а у вересні уклали договір із ТОВ “Люм’єр Україна” з м. Чорноморська Одеської області. Імовірно, міським чиновникам здалося, що нова ялинка мало вразить миколаївців, і вони ухвалили рішення додатково купити ілюмінацію за 1,5 млн грн. а ще зимових фігурок на 2,5 млн грн. Таким чином, на підготовку до зустрічі 2018 року Миколаїв витратив понад 9 млн грн.

Як виявилося, бюджети інших міст були набагато скромнішими. Наприклад, головна міська ялинка Сум коштувала 1,5 млн грн. У цю вартість входять і ілюмінація, і монтаж новорічної красуні. Вона несуттєво менша за миколаївську ялинку – 18 метрів заввишки і 8 метрів у діаметрі. Але обійшлася вона чомусь удвічі дешевше, ніж місту-корабелів. До слова, Суми купили її в тієї ж одеської фірми – ТОВ “Люм’єр Україна”. Сумська ялинка виконана в тому ж стилі, що й миколаївська, тож має вигляд її зменшеної копії.

У своє рідне місто Чорноморськ фірма “Люм’єр Україна” надала дуже економний (порівняно з іншими містами) варіант. За 156 тисяч гривень місто отримало 10-метрову штучну ялинку в комплекті з огорожею. Ще у 120 тисяч обійшлася оренда святкової ілюмінації та новорічних конструкцій. За традицією їх також орендували у “Люм’єр Україна”.

Навіть скандальна столична ялинка виявилася дешевшою за миколаївську, хоч і значно перевершує її висотою (33 метри) та достатком ілюмінації. Жива ялинка, яка ледве “дісталася” Києва, обійшлася міському бюджету в 86 тисяч гривень разом із транспортуванням з Івано-Франківська. Загалом за головну новорічну прикрасу разом з ілюмінацією заплатили 2,7 млн грн.

У Хмельницькому міська влада теж вирішила витрачати гроші на святкування Нового року розумно. Штучна 18-метрова ялинка обійшлася міському бюджету всього в 495 тис грн. Її купили у ПП “Ялинка України”.

Така ж сама, тільки дорожча

Фірма ТОВ “Люм’єр Україна”, в якої купили дорогу миколаївську ялинку, за 2017 рік заробила на тендерах небагато-немало – 11,6 млн грн.

За останні кілька років вона продавала ялинки та новорічні прикраси в різні міста України. Так, у 2017 році Одеса придбала в неї світлодіодну конструкцію ялинки за понад 200 тис грн.

У 2016 році новорічну ялинку в комплекті з ілюмінацією у фірми купив Білгород-Дністровський міськвиконком. Штучний виріб обійшовся в 130 тис грн.

Ще одну штучну вуличну ялину 2016 року у фірми купив Кривий Ріг. Там вона коштувала також небагато – 120 тис грн за дерево в комплекті з ілюмінацією.

Чому ж миколаївська ялинка виявилася найдорожчою в країні, хоча й незначно відрізняється від інших?

Фірма “Люм’єр Україна” вже не перший рік працює на ринку новорічної атрибутики.

Два роки тому ТОВ “Люм’єр Україна” поставило аналогічну ялинку в Дніпро. Її параметри навіть перевершують миколаївську: 28 м у висоту і 9 м у діаметрі. КП “Адміністративно-технічне управління” Дніпровської міськради тоді заплатило за цей виріб 1,7 млн грн. У цю суму також входять ілюмінація і монтаж виробу.

Ялинка міста Дніпро
Головна ялинка Дніпра висотою 26 м. Фото з сайту Дніпровської міської ради

Цікаво, що ялинку в Дніпрі придбали в травні 2015 року, тоді курс долара становив 20,9 грн. Миколаївська ялинка була куплена у вересні 2017 року. На той момент курс долара зріс до 25,6 грн. Тобто долар зріс лише на 22%, тоді як ціна на ялинку – аж на 64%.

Куди ж пішла різниця?

Це запитання ми поставили директору “Люм’єр Україна” Сергію Фостику. За його словами, цінові пропозиції його фірми – найнижчі на ринку.

“Якщо ви шукаєте в цій угоді корупцію, то ви нічого не знайдете. У нас був конкретний проєкт, під який розроблялася продукція. Якщо ви порівняєте наші ціни з цінами конкурентів, то побачите, що ми пропонуємо за більш якісний товар найнижчі ціни. На даний момент підприємств, які можуть з нами конкурувати, в Україні немає. А якщо порівнювати суму договору з Дніпром 2015 року і суму з Миколаєвом 2017-го, то потрібно розуміти, що матеріали – імпортні, і все залежить від курсу долара. Їхня вартість за цей час зросла більш ніж на 50%”.

Тендер під одного гравця

Як виявилося, українських підприємств, що можуть виготовити штучну ялину подібних розмірів, не так уже й багато. Це ПП “Ялинка” з Івано-Франківська та київська ТОВ “Зірка”.

Ми знайшли одну з великих івано-франківських фірм, яка займається виробництвом і продажем новорічної атрибутики, зокрема і штучних новорічних ялинок.

Фірма виготовляє штучні ялинки на будь-який смак і бюджет, їхня висота може становити від 3 до 120 метрів. За весь час своєї роботи фірма прикрасила безліч міст України своїми виробами. Серед виконаних замовлень була 35-метрова центральна київська ялинка 2013 року, 14-метрова маріупольська ялинка за 126 тис грн та інші висотні ялинки в Миколаєві, Тернополі, Кременчуці та Олександрії.

Оскільки під час проведення тендеру на купівлю виробу головним критерієм замовника була її висота не менше 22 метрів, ми вивчали пропозиції, виходячи з цього. Після детального вивчення пропозицій фірми, стало очевидно, що Миколаїв міг значно заощадити на купівлі новорічної ялинки.

Ми звернулися до представника івано-франківської фірми для того, щоб дізнатися, чому вона не брала участі в тендері миколаївського управління культури, і ось що він сказав:

“Наша фірма хотіла надати Миколаєву ялинку. Я навіть приїжджав до Миколаєва на переговори із замовником, але він повідомив нам, що продукція фірми “Люм’єр Україна” максимально відповідає технічним їхнім вимогам. Наша пропозиція нікому не була цікава, тому її навіть не розглядали. Хоча ми могли надати таку саму 22-метрову ялинку, просто більш натуральну. Разом з ілюмінацією, встановленням і демонтажем вона обійшлася б Миколаєву в 1,5 млн грн. З переговорів із замовником я зрозумів тільки те, що тендер розроблявся під конкретну фірму. І це незважаючи на те, що у цієї фірми явно завищені ціни. У мене склалося враження, що тут більше дали “відкату”, ніж заплатили за ялинку”.

Як заробити на ялинках

Прозорість тендера на купівлю нової міської ялинки, проведеного управлінням культури Миколаївської міської ради, від самого початку викликала багато запитань. У торгах тоді брали участь три фірми: ТОВ “Люм’єр Україна”, ТОВ “Зірка” і ТОВ “Машспецсталь”.

Перемогу здобула перша фірма, яка запропонувала найменшу підсумкову ціну – 2 млн 799 тис. 500 грн. Більше запропонувала “Машспецсталь” – на 500 грн, на 17 тис грн – “Зірка”.

Журналісти ЦЖР під приводом купівлі ялинки зателефонували на фірми, які брали участь у тендері, щоб з’ясувати, чи є в них товар, який повністю підходить під техзавдання управління культури.

Як повідомили в ТОВ “Машспецсталь”, фірма взагалі не займається виробництвом і продажем новорічних ялинок. Їхня сфера діяльності – виробництво металопродукції. Чому фірма, яка в принципі не може виконати умови договору, брала участь у торгах, залишається загадкою.

Тоді ми звернулися до ТОВ “Зірка” з тим самим питанням. У телефонній розмові нам повідомили, що замовити будь-яку продукцію в роздріб неможливо. Фірма займається оптовим постачанням новорічних ялинок від 10 штук. Новорічні ялинки з призмами, як вимагали в Миколаєві, фірма не виробляє взагалі.

Крім того, у тендерній документації ТОВ “Зірка” є копії аналогічних договорів, згідно з якими фірма подібних ялинок не продавала ніколи.

З цього випливає, що виконати умови технічного завдання управління культури, справді, міг тільки один учасник торгів, з яким у підсумку й уклали договір.

Але і це ще не все. Як стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень, правоохоронні органи вже ловили фірму “Люм’єр Україна” на тендерній змові.

У 2015 році фірма брала участь у кількох торгах на закупівлю дніпровським комунальним підприємством “Міськсвітло” ілюмінації та світильників на загальну суму понад 2 млн грн. Водночас у всіх торгах конкуренцію фірмі становив приватний підприємець, зареєстрований за тією самою адресою, що й “Люм’єр Україна”.

Під час розслідування слідство встановило, що фірма і підприємець були пов’язані між собою, тобто вступили в тендерну змову.

Не в ціні питання

На офіційному сайті компанії “Люм’єр Україна” інформація про вартість виробів відсутня, є тільки їхні найменування. Для того щоб отримати прайс-лист фірми, нам довелося представитися потенційними покупцями. Те, що ми отримали у відповідь, нас відверто здивувало. Виявилося, що така новорічна ялинка з призмами, з тими самими параметрами, що й миколаївська, насправді коштує 54 тис. 265 доларів. За курсом 25,6  на момент її придбання вона коштувала 1 млн 389 тис 184 грн. У цю вартість входять каркас і огорожа, але немає ілюмінації та монтажу.

Як повідомили співробітники фірми, замовити таку ялинку в повному комплекті з прикрасами не вийде: весь товар потрібно підбирати окремо. Навіть якщо ілюмінація для новорічної ялинки, дійсно, обійшлася в більш ніж 1 млн грн, то в такому разі виходить, що 3 млн грн місто витратило вже не на саму новорічну ялинку, а на її прикрасу.

Крім того, аналіз цінових пропозицій ТОВ “Люм’єр Україна” показав, що їхні ціни на порядок вищі, ніж пропонують конкуренти. Чому для організації Нового 2018 року Миколаїв закуповував товари далеко не у найвигіднішого постачальника і вдвічі дорожче – з цим питанням ми звернулися до самого замовника, начальника управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міськради Юрія Любарова.

Як повідомив чиновник, рішення виділити таку суму на купівлю нової міської ялинки ухвалили депутати на сесії міської ради. Причиною цьому стало розчарування миколаївців минулорічною ялинкою, мовляв, вона була надто низька і губилася на тлі Соборної площі:

“Миколаєву потрібне свято! Потрібно, щоб горіла вогнями красива висока ялинка, щоб горіла вогнями будівля міськради. Те, що ми бачимо на Соборній площі цього року, це ж прекрасно. Я вважаю, що на культуру шкодувати грошей не потрібно. Цього року ми зробили величезний крок до культурного розвитку міста”.

На його думку, доцільність витрачання таких нечуваних грошей виправдана, “адже ці гроші не забрали в доріг або дахів, вони від самого початку були призначені для купівлі ялинки”.

На головне запитання, скільки коштує нова ялинка, якщо виключити із загальної суми ілюмінацію, і чому вона виявилася майже вдвічі дорожчою, ніж в інших містах, чиновник так і не відповів.

Виникає наступне запитання: “Невже Миколаїв настільки багате місто, що може дозволити собі витрачати на проведення свята грошей більше, ніж усі інші в країні?”. Шукати відповідь на це запитання можна тільки в кабінетах чиновників і депутатів. Варто згадати лише те, що в новому році в бюджеті Миколаєва не закладено жодної копійки на капітальний ремонт доріг. Виходить, новорічний подарунок не стільки потішить миколаївців, скільки потішив марнославство чиновників від культури, депутатів, а також приніс їм хороший дохід.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER