Слідство наосліп. Рік після трагедії в Кривому Озері

 

Рік тому в Кривому Озері в ніч на День Незалежності два наряди поліції прибули на виклик. Шість копів заспокоювали п’яного чоловіка кулаками. І, врешті-решт, чотирма кулями впритул застрелили закутого в кайданки беззбройного Олександра Цукермана. Через рік після трагедії громадськість так і не побачила справедливого вироку, а гучна справа починає слухатися в суді “з нуля”.

Слідство ведуть…

Через суспільне обурення діями поліцейських тодішній керівник Національної поліції Хатія Деконаїдзе розформувала місцеве відділення поліції та відправила до селища комісію розслідувати скандальний випадок.

Покарати винних обіцяв і заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило:

– За результатами слідчих дій, їхнім діям буде обов’язково дана законна і ґрунтовна оцінка. Тобто всі винні в цьому кримінальному правопорушенні, яке мало місце в Кривому Озері, понесуть жорстоку та передбачену законом відповідальність. Через рік після події, незважаючи на гучні заяви правоохоронців, помітних зрушень у справі немає, – нарікає мати вбитого поліцейськими чоловіка.

– Воно одразу почало переховуватися. Відразу! Щойно було скоєне вбивство, – каже Ольга Цукерман, мати загиблого.

Досудове слідство за фактом вбивства Цукермана завершилося наприкінці минулого року, але в обставинах тієї ночі все ще чимало білих плям. Мати стверджує, що в побитті її сина брали участь усі 6 поліцейських. Наразі судять лише 4-х. Ольга Цукерман досі дивується, як вони з учасників перетворилися на свідків.

Наразі під вартою перебуває лише Денис Ляхвацький. Саме він стріляв у закутого в кайданки чоловіка з травматичної зброї. Співучасниками слідство визнало ще трьох копів – Романа Богача, Олександра Причипойду та Миколу Хоменка. Ще двох поліцейських Володимира Лемеху та Василя Трубаченка слідчі прокуратури перевели в ранг свідків трагедії і зняли з них усі звинувачення.

Як заявляв раніше прокурор Степан Божило, чотирьом колишнім працівникам Кривоозерського відділу поліції оголошено підозру за частиною 3 статті 365 Кримінального Кодексу України “Перевищення влади та службових повноважень, а саме в навмисному вчиненні працівником правоохоронного органу дій, що виходять за межі наданих йому прав та повноважень, яке супроводжувалося насильством і застосуванням спеціальних засобів, що призвело до тяжких наслідків”.

Однак поки справа йшла з прокуратури до суду, кваліфікація співучасників дивним чином змінилася. Із частини третьої статті триста шістдесят п’ятої вона перетворилася на частину другу. Відповідно змінилася і міра можливого покарання: від 7 до 10 років ув’язнення в першому випадку, до 3-8 років – у другому, більш м’якому варіанті. Адвокат потерпілих переконаний, що це сталося невипадково.

– Я вважаю, що має місце підтасовування фактів з боку прокуратури, і це пов’язано з тим, щоб звільнити від відповідальності тих працівників поліції, які перебувають на лаві підсудних, – заявляє адвокат сім’ї Цукерманів Іван Ангелін.

Чи була лопата?

За версією поліцейських, вони відстрілювалися від п’яного нападника з лопатою.

– За що? За те, що я виконував свої службові обов’язки? За те, що чоловік її побив, а я приїхав і допоміг їм? Або за те, що таксисту поламали ніс, розбили машину? Або за те, що з лопатою на нас кидався? – стверджував у суді Денис Ляхвацький.

Родичі запевняють – жодної лопати в руках у вбитого не було. Іван Ангелін упевнений, що версія з лопатою абсолютна надумана.

– Одним з найважливіших доказів, що наголошується в обвинувальному акті, з чим пов’язується жорстокість поліцейських під час нанесення тілесних ушкоджень Цукерману, є лопата, з якою нібито Цукерман нападав на співробітників поліції. Зазначена лопата не була вилучена з місця злочину, більше того, її вилучили через три місяці. Це свідчить про те, що прокуратура не хотіла вилучати цей доказ.

Без відповіді залишається питання – чому Цукермана продовжували бити після того, як одягли на нього кайданки? Юрист Максим Коваль стверджує, що такі дії правоохоронців поза законом.

– З того моменту, коли на людину одягли кайданки, і вона при тому залишалася на вулиці в присутності шістьох поліцейських, настає начебто червона межа, за якою можуть бути лише незаконні дії правоохоронців.

Що стало із відеозаписом?

З’ясувати обставини тієї ночі міг би запис із камери спостереження універмагу, розташованого неподалік від місця подій.

– Того вечора все знімалося, мені розповідали продавці цього магазину. Усе було зафіксовано: як вони били, хто бив. Камера все знімала, – каже вдова Алла Цукерман.

Сервер камери спостереження вилучили ще в серпні минулого року. Після експертизи, яка тривала три місяці, обласна прокуратура констатувала – відеозапису вбивства немає.

– Ми в ході досудового розслідування вилучили відеосервер, який був у цьому універмазі, призначили щодо нього комп’ютерну експертизу, однак експерти встановили, що на момент скоєння всіх цих подій 24 серпня 2016 року відеореєстратор не працював, тобто запис на жорсткому диску не здійснювався, а він працював у режимі реального часу, – заявив на пресконференції Степан Божило.

Судовий розгляд резонансного вбивства тягнеться вже багато місяців. Утім, нещодавно через звільнення судді в цій справі слухання перенесли з Врадіївського районного суду до Первомайського. Там розгляд розпочнеться у вересні знову з самого початку. Дочекатися вироку родичі загиблого зможуть ще не скоро. Українська Феміда виявилася не тільки сліпою, а й кульгавою.

 

вбивство, правоохоронці, суд, трагедія

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER