Назад… у міліцію

 

У грудні минув рік, як нові поліцейські присягнули на вірність українському народу. Усі тоді сподівалися, що правоохоронну систему чекає очищення від корупціонерів і хабарників. Утім, замість повного перезавантаження в Миколаївській області йде повним ходом оновлення старих міліцейських кадрів і ще небувале зростання злочинності.

Коли на вулиці Миколаєва вийшли перші патрульні поліцейські, громадськість сприйняла їхню появу дуже оптимістично. Але за рік роботи копів ситуація з вуличною злочинністю не тільки не покращилася, а навіть погіршилася. Виступаючи перед журналістами, прокурор Миколаївської області Тарас Дунас констатував різке зростання злочинності:

– Я взагалі скажу, якщо ми по області зареєстрували скоєння злочинів проти власності на рівні дев’яти тисяч злочинів за цей період, то половина з них скоєно саме в місті Миколаїв. Що стосується таких важких, як розбійні напади, то дві третини з них також скоюється в місті Миколаєві. Це свідчить про те, наскільки Миколаїв криміналізований у плані вуличної злочинності.

Примітно, що проколи миколаївських копів впадали в око не тільки миколаївській громаді, а й усій країні. Так, наприкінці серпня безпорадність миколаївських патрульних поліцейських, які не змогли оперативно знешкодити двох так званих “мажорів”, здійняла хвилю обурення далеко за межами регіону. Утім, серйозне покарання копів – учасників тих подій – не зупинило їхніх колег від більш серйозних проступків.

У жовтні в Миколаєві спіймали на хабарі працівника дозвільної служби Центрального райвідділу поліції Владислава Шумаду. Лейтенант поліції вимагав шість тисяч гривень за дозвіл на отримання мисливської рушниці, хоча цьогоріч він проходив переатестацію і був визнаний таким, що відповідає займаній посаді.

Ми вирішили запитати в колег, як так вийшло, що він пройшов переатестацію і водночас не встояв перед хабарем. Розмови не вийшло.

– Скажіть, будь ласка, а Шумада Владислав тут працював?

– Ми коментарів давати ніяких не будемо. Робіть офіційний запит, ми вам дамо відповідь, – заявив офіцер, колега Шумади.

А в листопаді працівники СБУ затримали одразу двох офіцерів патрульної поліції, які вимагали 300 доларів за повернення документів на авто. Цікаво, що один із них був колишній працівник розформованої ДАІ та пройшов конкурсний відбір до лав патрульної поліції.

За рік роботи патрульної поліції в Миколаєві було звільнено 21 копа. Шістнадцять – за власним бажанням, чотири – за дисциплінарний проступок. Ще двох хабарників зараз судять. Крім того, патрульні поліцейські 12 разів потрапляли в ДТП, розбивши три машини. До речі, за кількістю звільнених патрульних Миколаїв на 5 місці після Києва, Одеси, Харкова та Дніпра.

Начальник патрульної поліції Максим Ахрамєєв пояснив таку плинність кадрів у своєму відомстві:

– Хтось зрозумів, що він не на своєму місці; хтось прийшов сказати, що не може психологічно карати людей, виписувати штраф; хтось зрозумів, що це не його професія і пішов. Хтось був звільнений за якісь дисциплінарні проступки.

Перетворення міліціонерів на поліцейських – процес складний. Атестаційні комісії з 2135 миколаївських міліціонерів, які підлягали атестації для проходження служби в поліції, забракували 382-х. Але стара гвардія не здається і намагається поновитися на посаді через суди.

Начальник Головного управління Національної поліції в Миколаївській області Юрій Мороз так пояснив великий відсоток тих, хто поновився через суд:

– За тими рішеннями, які виносять суди, скасовуються тільки рішення про звільнення. Безпосередньо висновки атестаційних комісій не скасовують. На сьогоднішній день це, по суті, правова колізія, рішення атестаційних комісій не скасовують, а наказ скасовують.

Як працювали атестаційні комісії, добре знає колишній “кіборг” 79-ї десантно-штурмової бригади, а нині засновник відомого миколаївського ЗМІ Артем Дибленко:

– Якщо оцінити роботу комісій, то ця система працює, вона універсальна. Розглядали кандидатів комплексно. Представник штабу міг поставити питання щодо ведення документації, представник слідства міг поставити безпосередньо щодо нового КПК, який поліцейські всі дуже активно почали вчити. Рішення ухвалювали колегіально після відповідей на цілий комплекс запитань. Я думаю, це дало непогані результати.

Суди здебільшого стають на бік звільнених поліцейських. Принаймні, з 267 позовів від колишніх миколаївських правоохоронців, які не пройшли атестацію, 180 поновилися в органи поліції саме за рішеннями судів. Цікаво, що один з учасників так званої “кривоозерської справи” слідчий Василь Трубаченко вже двічі звертався до суду, щоб залишитися в поліції. Він був одним із шести поліцейських, які “затримували” Олександра Цукермана. Ще навесні він не пройшов переатестацію і поновився через суд. Потім після жахливої історії в Кривому Озері Трубаченка вдруге звільнили з поліції, і він знову подав до суду, вимагаючи поновити його на посаді.

Колишній коп мотивує це тим, що в суді в “кривоозерській справі” він має статус процесуального свідка.

Адвокат і голова “Союзу юристів Миколаївської області” Максим Коваль вважає, що є кілька причин масового поновлення колишніх поліцейських через суди.

– По-перше, є проблеми законодавчого характеру – замало підстав для переатестації; по-друге, не завжди якісна робота атестаційних комісій, коли неналежно документуються факти, що лягли в основу висновків комісії. Не зовсім коректне представлення в судах, коли, може, і є докази, але вони з якихось причин не подані до суду, – підкреслює він.

Крім дискредитації реформи, поновлення через суди завдає й додаткової шкоди бюджету країни, адже після поновлення на посаді поліцейським платять гроші за вимушений прогул. У середньому 6-7 тисяч гривень. Якщо помножити на 180 заявлених і знову поновлених поліцейських Миколаївської області, то виходить кругленька сума понад один мільйон гривень.

– Напевно, – продовжує Максим Коваль, – настільки швидка підготовка зіграла з реформуванням поліції злий жарт. Можливо, треба було пригальмувати, але при цьому провести зміни вже до чинного закону, щоб реформування не перетворилося на якийсь фарс.

А поки що реформа миколаївської поліції кульгає на обидві ноги. Ті численні негативні випадки, які сталися за рік її реформування, лише підтверджують це.

 

корупція, миколаїв, національна поліція, хабар

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER