«Миколаївводоканал» придбав рідкий хлор без конкурсу за рекордною ціною. Оновлено

 

 

Міське комунальне підприємство «Миколаївводоканал» придбало у полтавського ТОВ «Марілайф» 53,75 тонн рідкого хлору для очищення води за ціною 108 тис. грн за тонну. Це вдвічі дорожче минулорічної ціни, за якою купували хлор у цієї ж фірми, і значно вище тих цін, що пропонують інші постачальники для комунальних водоканалів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на систему РroZorro.

Закупівля хлору була проведена без використання електронної системи і, відповідно, без конкурсу. Договір на загальну суму 5,8 млн грн уклали 21 лютого 2023 року. Поставки розраховані на строк до 15 травня 2023 року.

Зазначимо, що миколаївський водоканал придбав цю хімічну речовину значно дорожче, ніж інші закупівельники, які використовують рідкий хлор для очищення питної води.

Зокрема, КП «Первомайський водоканал» фактично одночасно придбало 51 тонну хлору на 4,5 млн грн за ціною 88,2 тис. грн за тонну у ТОВ «Агрогазсервіс».

Південно-Українська АЕС в лютому підписала договір з ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» на поставку 13 тонн рідкого хлору за ціною 73 460 грн за тонну.

На початку січня ОКВП “Дніпро – Кіровоград” придбало 500 тонн рідкого хлору в контейнерах теж у «Аульської хлоропереливної станції» на 42,8 млн грн з умовою постачання на кілька водоканалів міст Кіровоградської області. Ціна хлору в цій угоді склала 85 600 грн за тонну.

КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради 2 січня уклав угоду на постачання рідкої хлорки на 118 млн грн, хлор у контейнерах від ТОВ «Зовнішагротранс-1» обійшовся по 90 840 грн за тонну.

28 грудня «Київводоканал» підписав угоду із АТ «Дніпроазот» на поставку 57,5 тонн рідкого хлору за ціною 69 450 грн за тонну.

Пресслужба «Миколаївводоканалу» пояснила Центру високу ціну хлору. Як зазначили у “Миколаївводоканал”, постачальника та цінову політику визначив донор, яким виступив Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

«Зараз же, відповідно до діючого Меморандуму про взаєморозуміння укладеного між комунальним підприємством та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, фахівці «Миколаївводоканалу» повинні дотримуватися вимог донорської організації. Тому, заради безпеки населення перевезення хімічних речовин здійснюється автомобілями, які оснащені лише по 4 контейнери вмістом не більше, ніж одна тонна. Під час постачання та транспортування хлору маршрути транспортних засобів повинні пролягати якомога менше через населені пункти. В 2023 році вартість закупівлі рідкого хлору вище, ніж минулорічна. Бльше витрачається коштів на логістичні маршрути, на паливно-мастильні матеріали для транспорту та збільшується кількість поставок товару. Постачальника рідкого хлору та цінову політику визначає донор. «Миколаївводоканал» виступає лише в ролі кінцевого бенефіціарного власника та не є платником за продукцію», – зазначили на підприємстві.

Нагадаємо, торік «Дніпроазот», що був основним виробником рідкого хлору в Україні, зупинив виробництво через стрибок цін на газ для хімічної промисловості та небезпеку російських обстрілів. Українські водоканали перейшли на співпрацю із постачальниками, що закуповували рідкий хлор в Молдові, Румунії та Словаччині.

МКП «Миколаївводоканал» закупляє рідкий хлор у ТОВ «Марілайф» з липня минулого року. За цей час підприємство уклало чотири договори на поставку рідкого хлору в контейнерах.

Перший договір миколаївського водоканалу із ТОВ «Марілайф» був укладений 6 липня за ціною 51 500 грн/т, другий – в серпні за 81 870 грн/т, а вже в грудні партнери перейшли на ціну 108 000 грн/т. Грудневий контракт було укладено на 6,9 млн грн. Така ж ціна в контракті від лютого 2023 року -108 тис.грн/т, на загальну вартість 5,8 млн грн.

За даними сервісу YouControl, ТОВ «Марілайф» зареєстровано у Кременчуці Полтавської області зі статутним капіталом в 1 тис. грн. Єдиною власницею і директоркою компанії є Марина Гнойова. У 2022 році підприємство отримало  держзамовлень на суму 112,6 млн грн.

Нагадаємо, в Миколаївській області за час війни купили генераторів на 57 мільйонів: з переплатами та на піку вартості.

 

тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER