Передавав інформацію блогеру-пропагандисту: у суді по справі прокурора-зрадника Германа озвучили нові подробиці

Колишній керівник Миколаївської окружної прокуратури Геннадій Герман, якого обвинувачують у вчиненні державної зради, передавав інформацію про наслідки обстрілів Миколаєва, військові об’єкти, розташовані на території міста та інші дані проросійському пропагандистському блогеру Юрію Подоляці. 

Про це стало відомо у понеділок, 23 січня, під час чергового судового засідання у справі Германа у Приморському районному суді Одеси, передає Центр журналістських розслідувань

В ході судового засідання прокурор Олександр Чокля представив суду докази винуватості Геннадія Германа у вчиненні державної зради. Зокрема, серед них були докази співпраці прокурора-зрадника із російським катом Ігорем Безлером. 

«Згідно обвинувального акту, Герман Геннадій Юрійович обвинувачується у передачі (Ігорю Безлеру – Ред.) даних на шкоду суверенітету та обороноздатності України, відомості які (Герман – Ред.) надавав за дорученням та вказівками (Безлера – Ред.)», – повідомив прокурор. 

Нагадаємо, раніше про те, що миколаївський прокурор Герман під час повномасштабного вторгнення співпрацював із Ігорем Безлером, повідомляв Центр журналістських розслідувань у статті «Зрадник серед правоохоронців». Ігор Безлер («Бєс») – підполковник військової розвідки Росії, диверсант і командир незаконного збройного формування «ополчення Донбасу». За даними СБУ, він причетний до анексії Криму та захоплення влади у Горлівці в 2014 році, до збиття малайзійського Боїнга MH-17, а також викрадень і вбивств проукраїнських жителів Донеччини, катувань і сексуального насильства. В інтерв'ю британським репортерам кат сам розповів, що власноруч страчував полонених бійців українських добровольчих батальйонів.

Крім того, в ході засідання прокурор Чокля повідомив про те, що Геннадій Герман також передавав інформацію, яка шкодить обороноздатності України, проросійському блогеру Юрію Подоляці, який у Youtube виправдовує збройну агресію Російської Федерації проти України. 

«Подоляка Юрій Іванович, якому, згідно обвинувального акту, передавались відомості, про які йдеться в обвинувальному акті», – зачитав прокурор. 

Зокрема, Геннадій Герман збирав та передавав Ігорю Безлеру та Юрію Подоляці такі дані: наслідки обстрілів цивільних та військових об’єктів у Миколаєві та області, дані загиблих українських військовослужбовців, поліцейських та обставини їхньої смерті, дані загиблих цивільних жителів Миколаєва та обставини їхньої смерті, паролі для проходження українських блокпостів, дані полонених російських військових, учасників терористичних формувань та диверсійно-розсвідувальних груп, а також місця їхнього утримання тощо. 
Судді Приморського районного суду Одеси

Також прокурор повідомив, що і самого блогера Юрія Подоляку, який проживав на Сумщині, підозрюють у виправдовуванні, визнанні правомірною і запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України. 

Всі докази, представлені суду, прокурор просив долучити до матеріалів справи. Водночас захисник Германа Владислав Каланжов, який брав участь у судовому засіданні дистанційно, наполягав на детальному розгляді і залученні до матеріалів справи кожного документа, на який посилався прокурор, оскільки «людині світить довічне ув’язнення». 

Розглянувши клопотання, суд ухвалив долучити до матеріалів справи докази, надані прокурором під час засідання, щодо співпраці Геннадія Германа із Ігорем Безлером та Юрієм Подолякою. 

Також суд ухвалив перенести розгляд решти доказів винуватості Германа разом із розглядом обвинувального акту у його справі на 15 лютого. 

Нагадаємо, на попередньому засіданні суд призначив «таємне» засідання, де розглянуть докази держзради Геннадія Германа, що містять державну і військову таємниці. 

23 грудня судді Приморського районного суду Одеси продовжили запобіжний захід Герману у вигляді тримання під вартою. Відтоді судові засідання у справі про держзраду Геннадія Германа проходять у відкритому режимі. Геннадію Герману загрожує довічне ув’язнення. 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER