Скандал в Міноборони: ціни на харчі для військових завищували у 2-3 рази

Вкінці 2022 року Міністерство оборони уклало договір на послуги харчування для тилових частин. Загальна сума контракту склала 13 мільярдів гривень. Однак, ціни на продукти виявилися значно вищими за ринкові.

Про це розповів журналіст Юрій Ніколов, передає Центр журналістських розслідувань.

За угодою міністерства, харчуванням протягом 2023 року повинні були забезпечуватися військові частини в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Однак, коли журналіст порівняв ціни в одній з мереж супермаркетів та в документі про закупівлю харчування, він був неприємно вражений. Адже ціна на продукти в супермаркеті виявилася в рази дешевшою.

«Ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними в 2–3 рази! Отже, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн. Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн», – зазначив Юрій Ніколов.

Контракт укладений з товариством «Актив компані», директором якої є Валерій Мелеш з Білої Церкви. Раніше він очолював Державне підприємство Міноборони «Білоцерківський військовий торг». Статутний капітал товариства становить всього лиш 1000 гривень.

«Актив компані», найшвидше, є «прокладкою», створеною професіоналами сфери постачання харчів для військових. Ця компанія вже мала дрібні держзамовлення у попередні роки, однак її зірка засяяла лише зараз, коли інформацію про закупівлі Міноборони повністю приховали у Prozorro», – вважає журналіст.

Нагадаємо, Херсонське КП придбало OSB-3 плити з переплатою в близько 400 тис. грн. Конкурентів у постачальника OSB-3 плит, якими закривають віконні отвори в постраждалих внаслідок обстрілів будівлях, не було.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER