Російський банк створив «фінансову резервацію» для мешканців окупованих територій Херсонської області

Від мешканців окупованої частини Херсонської області вимагають отримувати в російському державному «Промсвязьбанку» картку «Для своїх» – спеціальний банківський продукт для мешканців так званих «нових територій Росії».

Випуск картки банк анонсував на своєму офіційному сайті, писали про картку «Для своїх» також російські «ЗМІ» і медіа, які працюють на окупованих територіях, зокрема, в Херсонській області.

Ольга, мешканка окупованого Скадовська, справжнє ім’я якої не називається з міркувань безпеки, розповіла, що підконтрольний окупантам «пенсійний фонд» вимагає брати картку «Для своїх» від її батьків-пенсіонерів, які раніше отримували пенсію на пошті.  

«Батькам сказали, що скоро росіяни переведуть виплати пенсій виключно на цю картку. Сусіди, які отримують соціальні виплати на дитину, сказали, що і від них «влада» вимагає брати цю картку. Сказали, що і соціальні виплати скоро нараховуватимуться лише на картку «Для своїх». Чула, що і на наших «комунальних підприємствах» і в «бюджетних закладах» вимагають від людей отримувати ці карти. Кажуть, що незабаром на них нараховуватимуться і зарплати», – каже Ольга.

Вона назвала запровадження спеціальної банківської карти для мешканців окупованих територій «фінансовою резервацією».

«У мене є знайомі, які до повномасштабного російського вторгнення працювали в банківській системі, а зараз змінили сферу діяльності, щоб, живучи на окупованих територіях, не співпрацювати з росіянами, – каже Ольга. – Вони пояснили, що запровадження спеціальної картки – дискримінаційний захід. Через свої канали люди дізналися про цю картку те, що не оприлюднювалося публічно. Виявилося, що там умови для клієнтів значно гірші, ніж по іншим картковим продуктам цього ж «Промсвязьбанку». Зокрема, немає нарахування відсотку на залишок коштів, хоча по іншим карткам цього банку відсоток нараховується. Добовий ліміт на зняття готівки – менший, ніж для користувачів інших карт цього ж банку. Немає жодних бонусів для клієнтів на кшталт кешбеку або якихось інших спеціальних пропозицій, хоча банк має такі програми для клієнтів з РФ. Тобто, для російського державного банку мешканці окупованих територій – люди «другого сорту», виходить».  

За словами мешканки Скадовська, в окупованому місті люди вважають, що спеціальна банківська картка, яку їм нав’язують, – ще й завуальований «перепис населення», за допомогою якого окупанти хочуть отримати ще більш уточнені дані про пенсіонерів, отримувачів соціальних виплат і працездатних людей. Також люди припускають, що спеціальна банківська картка ще може бути і засобом контролю, щоб, наприклад, слідкувати за переміщеннями людей.

Нагадаємо, жителі громад Херсонщини, які мешкають на правобережжі Дніпра, занепокоєні станом рівня води на Каховському водосховищі, який за час воєнних дій стабільно знижується.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER