Європарламент вручив премію Сахарова народу України: з промовою виступив Зеленський

У середу, 14 грудня, в Європейському парламенті відбулась урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова, яку цьогоріч отримав "сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".

Про це повідомила пресслужба парламенту.

Вручаючи нагороду, президентка Європарламенту Роберта Метсола говорила про мужність і жертовність українського народу.

"Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня", – сказала вона.

На церемонії в Страсбурзі по відеозв'язку з промовою виступив президент України Володимир Зеленський. Попросивши хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих у війні, він сказав, що треба діяти зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв’язав. Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні Росією.

"Можливо, лише після закінчення цієї війни, коли ми звільнимо всю нашу землю і зможемо виявити всі могили жертв російського терору, ми зможемо сказати скільки життів забрала тиранія цього разу", – заявив президент під час промови.

Додамо, премія Сахарова – це щорічна відзнака Європарламенту, яка вручається за захист прав людини та її основних свобод, розвиток демократії і відстоювання верховенства права, повагу до міжнародного законодавства та захист прав меншин.

Раніше президент України Володимир Зеленський у спецвипуску Netflix "Мій наступний гість не потребує представлення" з Девідом Леттерманом заявив, що війна в Україні закінчиться, коли чинний президент Росії Володимир Путін помре.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER