Задокументували смерть понад 400 цивільних: в ООН опублікували доповідь про страти українців військами РФ

Починаючи з 24 лютого, російські загарбники стратили сотні цивільних осіб на території України. 

Про це в доповіді заявила в голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

Так, у доповіді ООН, підготовленій за результатами роботи місії, докладно розповідається, як російські війська вбивали цивільних осіб в українських населених пунктах Київської, Чернігівської та Сумської областей України з 24 лютого по 6 квітня 2022 року.

За словами Богнер, розглянуті у доповіді позасудові страти можуть становити воєнні злочини.

Так, у Бучі, яка перебувала під контролем російських військ з 5 по 30 березня, місія задокументувала вбивство 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, двох хлопчиків та однієї дівчинки) і нині отримує підтвердження щодо вбивства ще 105 осіб.

"Просте текстове повідомлення, шматок камуфляжного одягу або запис про попередню військову службу могли мати фатальні наслідки (для страт – ред.", – сказала Богнер.

У доповіді наголошується, що на сьогодні ООН задокументувала насильницьку смерть 441 цивільної особи (341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків та 8 дівчат) у трьох регіонах лише за перші шість тижнів російського вторгнення. Водночас автори документа підкреслюють, що фактичні цифри, значно вищі, оскільки робота зі збирання підтверджень принаймні ще 198 вбивств триває.

"Цивільні особи ставали мішенями на дорогах під час пересування в межах або між населеними пунктами, у тому числі під час спроб втечі від бойових дій", – зазначила Богнер.

Вона розповіла, що "російські військові привозили цивільних осіб до імпровізованих місць утримання, а потім страчували в полоні. Тіла багатьох жертв були знайдені зі зв'язаними за спиною руками та вогнепальними ранами в голові".

Нагадаємо, генсек ООН Антоніо Гутерреш розповів, який мир він вважатиме доцільним між Україною та Росією. Домовленості між двома сторонами мають грунтуватися на міжнародному праві.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER