Миколаївська ТЕЦ придбала найдорожчу технічну сіль в регіоні, переплативши майже мільйон

ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль», 100% акцій якого належить державі, без конкурсу придбала 142,4 тонни технічної солі за 2,49 млн грн. Ціна придбаної солі третього помолу за контрактом складає 17,5 тис. грн за одну тонну.

Це більше, ніж на третину, перевищує ціни аналогічних закупівель комунальних підприємств Миколаївської та інших областей, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на ProZorro.

Після зупинення роботи заводу “Артемсіль”, найбільшого виробника в Європі, ціни на українському ринку дійсно зросли у порівнянні з минулим роком в декілька разів. Але для окремих замовників, як-от Миколаївської ТЕЦ, сіль подорожчала значно більше, ніж для інших. 

Миколаївська ТЕЦ в особі в.о. директора Сергія Рикова уклала контракт з черкаським ТОВ "Імана – Трейд", для якого теплоелектроцентраль є єдиним покупцем на Миколаївщині.

ТОВ "Імана – Трейд" має статутний фонд в 1 тис. грн. Єдиним власником та директором компанії є Інна Личак.

Зазначимо, що в південних областях найчастіше постачальником технічної солі обирають іншу фірму – дніпровське ТОВ  "Аріал Альянс".

Зокрема, саме з цією компанією уклали угоди на поставку технічної солі комунальні підприємства «Миколаївські парки» та «Миколаївоблтеплоенерго».

Комунальники придбали відповідно 30 та 78 тонн технічної солі третього помолу за однаковою ціною – 11 081 грн за тонну. Щоправда, в «Миколаївських парках» скористалися процедурою «Українська визвольна війна» та уклали угоду без конкурсу, а в «Миколаївобленерго» проводили тендер.

Відзначимо, що «Аріал Альянс» цієї осені постачав технічну сіль за ще нижчими цінами. Так, для КП «Теплоенергетик» в місті Кропивницький тонна солі обійшлася в 10,5 тис. грн, а для КП «Балта-Благоустрій» Одеської області – в 10,78 тис. грн за тонну.

За найбільш вигідною ціною придбали сіль у Вознесенську. Місцеве КП «Санітарна очистка міста» провело повноцінний тендер з чотирма учасниками аукціону, який виграв ФОП Георгій Доценко. Він запропонував комунальникам сіль за ціною 7 248 грн за тонну.

Для порівняння: КП “Вінницяміськтеплоенерго” купує сіль третього помолу за ціною 9 690 грн за тонну, а київські комунальники – 9 599 грн за тонну, – майже вдвічі дешевше, ніж Миколаївська ТЕЦ.

Враховуючи ціни, за якими придбали технічну сіль інші регіональні підприємства, Миколаївська ТЕЦ переплатить близько мільйона гривень. Водночас, за даними аналітичної системи Youcontrol, минулого року ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль» отримала 206 млн грн збитків. 

Нагадаємо, що минулого опалювального сезону мешканці Миколаєва, які не мали лічильників, отримали від ТЕЦ рахунки із завищеною вартістю на тепло.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER