Росіяни навмисне підірвали водопровід до Миколаєва, місто шостий місяць без питної води – BBC

Прифронтовий Миколаїв вже шість місяців не має питної води. Російські окупанти у квітні 2022 року підірвали водопровід, яким у місто надходила чиста вода. Військові експерти вважають, що армія РФ навмисне використала вибухівку та зруйнувала трубопровід.

Про це йдеться у розслідуванні BBC.

Супутникові знімки та дані з соціальних мереж свідчать про те, що трубопровід до міста був навмисно зруйнований росіянами.

На знімках видно, що трубопровід був пошкоджений у найвразливішому місці – там де він виходить на поверхню з-під землі.

Місце підриву росіянами водопроводу до Миколаєва

Джерело в Миколаєві повідомило журналістам, що трубопровід протікав протягом восьми годин після підриву, за цей час з нього витекло близько 40 мільйонів літрів води.

Зображення місцевості підтверджують, що територія біля перебитого водопроводу була частково підтоплена.

На знімку місцевості біля перебитого росіянами водопроводу помічене часткове підтоплення території

Крім цього, ВВС також знайшла супутникові знімки, на яких видно російські війська поблизу пошкодженого водопроводу. На знімках за 26 квітня видно 4 танки поруч із трубою.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім підтвердив BBC, що цей район перебуває під контролем Росії. 

Недалеко від підірваного вибухівкою водопроводу видно чотири російські танки

Також голова Херсонської ОВА Дмитро Бутрій розповів, що влада Миколаєва вела переговори з російськими окупантами для ремонту труби в пошкодженому місці, але загарбники не дали цього зробити.

Журналісти показали знімки водопроводу військовим експертам, щоб оцінити чи була труба пошкоджена випадково.

Військовий експерт Кріс Кобб Сміт не вірить, що росіяни могли влучити у водопровід під час чергового обстрілу.

«Ймовірність того, що це було результатом одного випадкового пострілу, дуже мала. І вкрай малоймовірно, що це був результат навмисного вогневого удару із закритих позицій», – розповів він.

Він не вірить, що водопровід було пошкоджено внаслідок обстрілу з танків, оскільки поблизу немає вирв.

Я вважаю, що руйнація була спричинена навмисним розміщенням заряду вибухової речовини або безпосередньо під трубою, або, можливо, поверх неї, в найбільш вразливому місці», – поділився експерт Кріс Кобб Сміт.

Журналісти також показали зображення іншому експерту Майклу Уілану. Він погоджується з тим, що пошкодження трубопроводу було навмисно завдано вибухівкою.

Журналісти BBC також знайшли пошкодження в іншому місці водопроводу, про яке не повідомляється. Пошкодження у другому місці водопроводу, нанесене росіянами

Як йдеться в розслідуванні, іншу частину труби було перерізано, а поблизу знаходилася військова техніка росіян.

Біля пошкодженого водопроводу стоїть російська військова техніка

Експерт ООН анонімно розповів, що Миколаївський водопровід є об'єктом, необхідним для виживання цивільного населення, і що будь-яке його пошкодження – незаконне.

Влада Миколаєва заявляє, що територія поблизу трубопроводу має бути захищена від ударів російської артилерії і розмінована для ремонту пошкоджених ділянок. Коли це може статися і коли городяни знову отримають чисту воду, поки невідомо.

Нагадаємо, миколаївці через бойові дії з квітня без централізованого постачання питної води. Вода з Південного Бугу придатна лише для санітарних потреб. Миколаївцям доводиться брати питну воду з водовозок. Повністю вирішити проблему можна, повернувши водопостачання з Дніпра на Херсонщині, але відремонтувати водогін неможливо: точка водозабору розташована в тимчасово окупованому регіоні, а будівництво нових очисних споруд потребує коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER