Обвинувачення РФ у створенні “брудної бомби” означають підготовку акта ядерного тероризму – “Енергоатом”

Заяви Росії про створення Україною "брудної бомби" можуть свідчити про підготовку акта ядерного тероризму з боку Кремля.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

"Енергоатом" припускає, що такі дії окупантів можуть свідчити про підготовку ними терористичного акту з використанням ядерних матеріалів та радіоактивних відходів, які зберігаються на майданчику ЗАЕС", – йдеться в заяві.

У компанії наголосили, що країна-терорист – Росія – має негайно припинити будь-які втручання в роботу Запорізької АЕС, а світова спільнота – докласти всіх зусиль для деокупації та демілітаризації ЗАЕС і передачі її під повний контроль законному оператору – "Енергоатому".

Також в компанії зауважили, що впродовж останнього тижня російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (далі – ССВЯП) на Запорізькій АЕС. Ці роботи російські військові ведуть власними силами у таємному режимі. Український персонал і присутніх на майданчику ЗАЕС представників МАГАТЕ на місце будівництва загарбники не допускають. На ССВЯП зберігається 174 контейнери, в кожному з яких міститься по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива.

"Руйнування цих контейнерів внаслідок підриву призведе до радіаційної аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території. Таке будівництво на території атомної станції є незаконним втручанням з боку Росії у проєкт ядерної установки ССВЯП Запорізької АЕС та грубим порушенням як умов ліцензії на експлуатацію станції, так і міжнародних вимог у сфері ядерної та радіаційної безпеки", – підкреслили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна розробляє "брудну" бомбу та планує її застосувати, звинувативши другу сторону.

 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER