Україна подасть в ООН резолюцію про репарації РФ за вторгнення

У жовтні на Генасамблеї ООН Україна надасть резолюцію про виплату Росією репарацій за розв'язану війну. Про це 4 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед учасниками публічних дебатів "Війна та закон", що проходили у рамках "Ночі права", ініційованої головою Конституційної Ради Франції Лораном Фабіусом.

Глава держави закликав підтримати документ і наголосив, що справедливість неможливо встановити без виплати збитків, завданих країною-агресором.

"У жовтні ми пропонуємо всім, хто цінує міжнародне право, підтримати на засіданні Генасамблеї ООН фундаментальну резолюцію, яка підтвердить міжнародно-правове зобов'язання Росії щодо виплати репарацій за цю війну та визнає необхідність компенсаційного механізму, за допомогою якого це зобов'язання має бути реалізовано", – наголосив Зеленський.

Зеленський нагадав про співпрацю України з Міжнародним кримінальним судом для того, аби притягти російських окупантів до відповідальності за воєнніі злочини. Також Україна працює над створенням спеціального трибуналу.

"Проєкт відповідного міжнародного договору щодо створення спецтрибуналу нещодавно був представлений у Києві дипломатам країн-партнерів. Однак ми пропонуємо цей договір не лише нашим партнерам, а й усім, хто цінує міжнародний правопорядок", – зазначив президент.

Нагадаємо, Росія не надає доступу до українських військовополонених представникам ООН.

 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER