Франція відправить Україні кілька САУ Caesar, які вироблялися для Данії – ЗМІ

Влада Франції має намір відтермінувати поставку частини замовлених Данією самохідних артилерійських установок Caesar, щоб передати їх Україні.

Про це повідомило французьке видання Le Monde

Київ просив про 15 самохідних гаубиць, які здобули гарні відклики воїнів ЗСУ, але в поставку може увійти лише від 6 до 12 артсистем.

– Поки технічні обговорення завершуються, маневр є предметом принципової політичної домовленості між трьома урядами, – пише газета.

Ця домовленість досягнута в останні кілька тижнів в ході перемовин між президентом Франції Еммануелем Макроном, президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен.

САУ, які Париж має намір поставити Києву, спочатку призначалися для Данії в рамках замовлення на 15 одиниць, яке було зроблене ще в 2017 році. У 2019 році замовлення доповнили ще чотирма САУ.

Видання зазначило, що офіційний Копенгаген готовий відмовитися від частини гаубиць, оскільки вони все ще проходять технічну перевірку і можуть не в усьому відповідати специфіці, яка потрібна Данії.

У будь-якому разі, Макрон не погодився б надавати нові Caesar із запасів французької армії, вважає газета. Вони вже серйозно скоротилися в результаті постачання 18 гармат Україні навесні та на початку літа. 

Данські Caesar важчі за французькі (32 тонни проти 18 тонн) і потужніші: встановлені на 16 колесах замість 12, можуть нести до 36 снарядів замість 18, а їхня кабіна оснащена більш надійною захисною бронею.

Президент Франції може оголосити про перспективи цієї операції 3 жовтня, під час зустрічі в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Довідка. Caesar – це самохідна артилерійська установка нового покоління, яка дає можливість уражати противника на відстані 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. Ці САУ можуть використовувати декілька типів боєприпасів калібру 155 мм, які застосовуються у країнах НАТО.

Франція вже двічі передавала Україні САУ Caesar. Перша партія складалась з 12 одиниць техніки, друга – з 6-ти.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER