Росіяни нищать у Вознесенську будинки та зерносховища – за три тижні понад 230 пошкоджених домоволодінь: фото наслідків

У неділю, 11 вересня, російські окупанти атакували Вознесенськ п’ятьма ракетами. Від ворожого обстрілу знову постраждав зерновий елеватор і житлові будинки. Це вже другий «приліт» у місцеве зернопереробне підприємство. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко розповів, що під час останньої ракетної атаки по Вознесенську дві ворожі ракети типу “Онікс” не долетіли до цілі, а три крилаті ракети Х-555 вдарили по підприємству, де зберігається зерно. 

За його словами, свої воєнні злочини РФ виправдовує ударами по складах, де нібито зберігаються ракети для систем HIMARS. 

“Російська сторона намагається виправдовуватись і розказує своїм читачам, що вони тут знищують військову інфраструктуру. Минулого разу, як прилетіло у Вознесенськ, вони заявили, що знищили тут ракети для HIMARS. Зараз вони готують інформацію, що тут ховалися вже самі HIMARS. Але їх тут бути не може. Росіяни знищують цивільну інфраструктуру і страждають саме цивільні люди”, – сказав Дмитро Марченко. 

Директор постраждалого підприємства Олег Обревко розповів, що під час удару росіян на елеваторі проходили роботи. Дивом ніхто з працівників не постраждав.

“Ми розгрібали завали після попереднього прильоту, який був 4 вересня, намагалися привести все до ладу. Ці негідники намагаються заважати нам, але у них нічого не вийде – ми доведемо все до кінця”, – сказав Обревко.

Під час двох ударів по елеватору у Вознесенську постраждали і приватні житлові будинки. Міський голова Вознесенська Євгеній Величко повідомляє, що обидва ракетні удари були посеред дня у вихідні, коли люди знаходяться у своїх домівках.

“Під час першого прильоту 4 вересня було чотири постраждалих мирних жителі. А 11 вересня – 6 поранених цивільних, серед них 6-річна дитина. За час повномасштабної війни на цьому елеваторі жодного разу не було військової техніки”, – сказав Величко.

Він уточнив, що під час першої атаки по елеватору постраждало 87 домоволодінь, після другого – подали заяви про збитки власники 60 будинків. Вознесенська міськрада планує виплатити їм приблизно по 10 тис. грн матеріальної допомоги.

Також мер Вознесенська нагадав, що під час удару росіян по багатоповерхівці 20 серпня постраждало 120 домоволодінь. В самому зруйнованому будинку з 27 квартир була заселеною 21.

“Слава Богу, з постраждалих у нас всього 12 осіб, з них чотири були тяжкопоранені. Дівчинці, якій уламок потрапив до ока, врятували зір. Всі постраждалі зараз у стабільному стані. Будівля аварійна, туди нікого не пускаємо – жителям дозволили забрати тільки найнеобхідніше. Більшість із них розселилися по своїх родичах”, – сказав міський голова Величко.

Нагадаємо, вдень 20 серпня російські окупанти влучили у п’ятиповерховий житловий будинок у Вознесенську. Ракетою було пошкоджено 1 під'їзд та поряд розташовані приватні будинки. Детальніше про ворожий удар по багатоповерхівці у Вознесенську і свідчення очевидців теракту дивіться у нашому сюжеті.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER