Місія МАГАТЕ вже їде з Києва до ЗАЕС, окупанти дають їм 1 день на обстеження

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила з Києва до Запорізької АЕС, де має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво. Окупанти заявили, що дають місії на роботу 1 день.

Про це повідомили Укрінформ та російське пропагандистське видання РБК.

"Ми нарешті вирушаємо після шести місяців зусиль. МАГАТЕ прямує на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, ми маємо дуже важливу задачу там – попрацювати і оглянути справжню ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію наскільки це можливо", – про це гендиректор МАГАТЕ Маріано Гроссі повідомив на брифінгу в Києві.

За словами Гроссі, місія планує провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки. Організація також має намір встановити на станції постійне представництво.

Водночас призначений окупантами так званий голова Запорізької ВЦА Євген Балицький заявив, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розрахована на один день.

"Програму візиту розраховано на один день. Вони мають за один день переглянути роботу станції. Ті елементи, які вони скажуть, у процесі можна подивитися. Поки що заявлено (як мета візиту – ред.) – "ознайомитися з роботою станції". Для нас це розмите поняття", – заявив Балицький.

Ставленик окупантів також заявив, що на території АЕС вони готові показати "докази обстрілів станції з боку України" і надати "свідчення місцевих жителів".

За словами Балицького, місія МАГАТЕ має їхати на АЕС через місто Василівка в Запорізькій області, яке знаходиться під контролем російських сил, а звідти – в Енергодар.

Нагадаємо, росіяни систематично тероризують персонал станції. Наразі відомо, що військові РФ затримали двох співробітників Запорізької АЕС нібито за співпрацю зі Збройними силами України. Загалом з березня окупанти 26 так званих "порушників" на території станції. Також відомом, що від російських обстрілів один працівник станції помер. Також, спецслужби РФ катують працівників окупованої Запорізької АЕС, щоб змусити їх нічого не розповідати інспекторам МАГАТЕ про ризики для безпеки на станції.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER