Росія використовує стратегії Ірану, щоб відстрочити місію МАГАТЕ

Росія  почала реалізовувати стратегії, аналогічні стратегіям Ірану, намагаючись, імовірно, відстрочити місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на ЗАЕС.

Про це повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW).

27 серпня видання  New York Times повідомило, що МАГАТЕ зібрало місію у складі голови МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі та 13 експертів із "в основному нейтральних країн" для відвідування ЗАЕС для спостереження на  тижні. Список, зокрема, виключає Сполучені Штати та Велику Британію, яких Росія вважає несправедливо упередженими.

ISW пише, що маніпуляції з громадянством інспекторів та нападки на "справедливість" інспекцій МАГАТЕ — це тактика, яку Іран вже давно використовує для приховування своїх перешкод інспекціям МАГАТЕ.

За даними NYT, до складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, але також представники Сербії та Китаю, до яких Україна ставиться з великою підозрою через їхні дружні відносини з Москвою. Інші члени – з країн, які здебільшого стояли осторонь війни в Україні або підтримували відкриті канали зв'язку з Кремлем. До них належать Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Нагадаємо, російські окупанти перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, поставивши під загрозу безпеку всього континенту. 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER