Вкрадене росіянами зерно з України транспортують 87 суден — посол України

Викрадене росіянами в Україні зерно перевозять на Близьких Схід із допомогою 87 суден-зерновозів, які контролюють в тому числі російські військові.

Про це повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ, передає ZN.ua.

"Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути безпосередньо до Сирії, це може бути до інших країн Близького Сходу. Але це така злочинна угода, в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська РФ в Україні. Звичайно, сирійські, російські в основному судна і не лише", – розповів Осташ на брифінгу в середу.

Він зазначив, що недопущення розвантаження в Лівані сирійського судна Laodecia, яке перевозило викрадене росіянами українське борошно та ячмінь, було великою перемогою для України. При цьому дипломат уточнив, що цю партію сільгосппродукції замовили не державні представники Лівану, а бізнес-структури країни.

Осташ підкреслив, що небажання російських транспортерів вмикати маяки AIS на суднах, які завантажуються в Криму, уже є сигналом, який вказує на можливу нелегальну діяльність та спробу щось приховати, уникнути відповідальності.

Дипломат вказав, що подібні події вимагають опрацювання у рамках Міжнародної морської організації правил реагування на крадіжки продовольства, щоб спробувати створити перешкоди для правопорушників.

"Дуже важливо звертатися до міжнародного морського права", – зазначив він.

Нагадаємо, суд у Лівані зняв арешт із судна, яке перевозить вкрадене українське зерно.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER