Ердоган та Путін домовились, що Туреччина платитиме за газ у рублях

Президент Росії Володимир Путін та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися про часткову оплату російського газу в рублях.

Про це повідомляє пропагандистське агенство ТАСС із посиланням на віцепремʼєра РФ Олександра Новака.

"Важлива складова була, обговорювалися постачання газу до Туреччини, який у досить великому обсязі постачається — 26 мільярдів кубометрів щорічно. У процесі переговорів президенти домовилися про те, що ми починаємо частково постачання газу та оплату в рублях", — заявив новак за підсумками зустрічі Путіна та Ердогана в Сочі.

Новак зазначив, що РФ та Туреччина говорять про поступовий перехід на розрахунки в національних валютах.

Крім цього, Путін та Ердоган обговорили також фінансово-банківський сектор економіки і «досягли великих угод». 

"Сьогодні ми, по суті, виконували поставлене президентами завдання щодо виходу на торговельний оборот у 100 мільярдів доларів та щодо спрощення тих процедур, які дозволяють нашому бізнесу спілкуватися", — заявив Новак.

31 березня Путін підписав указ, згідно з яким від 1 квітня 2022 року «недружні країни» зобовʼязані оплачувати газ у російських рублях, інакше поставок не буде. Згідно з новим російським механізмом, європейські компанії продовжать платити Газпромбанку за свій імпорт у євро, гарантуючи, що вони не порушать режим санкцій. Потім цей Газпромбанк, який не перебуває під санкціями ЄС, на їхнє прохання конвертує депозити в євро в рублі для подальшого платежу. Польща, Болгарія, Фінляндія та Нідерланди вже відмовилися від цих умов.

Нагадаємо, країни ЄС досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER