Окупанти формують на Херсонщині підрозділ з «власовців XXI сторіччя»

Окупанти повідомляють про створення в Херсонській області спеціальної бригади із зрадників України, яка начебто буде «визволяти» Миколаїв й Одесу.

Про так звану «Одеську бригаду» повідомляють російські «змі» та інші пропагандистські ресурси. В складі бригади, як стверджують пропагандисти, уродженці Півдня України та інших регіонів країни.

Але в пропагандистському відео показали лише одну людину з цієї «бригади», безіменного «представника», який дав коментар в дусі роспропаганди: про «боротьбу з нацизмом» й «визволення землі предків».

Про формування «бригад» із зрадників навіть підготував спеціальний випуск одіозний російський пропагандист Юрій Подоляка, який, крім щенячого захоплення від формування рашистами підрозділів з українських зрадників, поділився мареннями про «ліквідацію України як держави».

До речі, Подоляка, який позіционує себе як «військовий експерт» вже кілька разів анонсував «взяття Києва найближчим часом», а потім пояснював фіаско рашистського бліцкригу «тактичними міркуваннями» й «прагненням не допустити жертв серед мирного населення». Останнє сприймається як позамежний цинізм після того, що рашисти робили в Маріуполі, населених пунктах Київщини, Сєверодонецьку, інших населених пунктах.

Неможна не звернути уваги й на те, що рашисти, волаючи про «укрофашизм», використовують у війні проти України методи фашистської Німеччини часів Другої світової війни. Зокрема, йдеться про створення й використання військових формувань, зібраних із зрадників.

До речі, воюючий у складі ЗСУ батальйон «Свобода росії», сформований з громадян рф, не підходить під цю градацію, бо батальйон допомагає боронити іншу державу від російських загабників, воює з російськими військовими, й, що найголовніше, не на території рф. А так звана «Одеська бригада» воюватиме на території України з власним народом.

Втім, є великі сумніви щодо достовірності інформації про бригаду, сформовану із зрадників. Бо на відео немає великої кількості військових й техніки. Можна побачити БТР, бронемобіль й не більше взводу «гарматного м’яса».

Ймовірно, ніякої бригади насправді немає, а пропагандистське відео – свого роду запрошення для потенційних зрадників, любителів «руського миру», для «власовців XXI сторіччя» з Одеси й Миколаєва. Але, враховуючи величезні втрати російської армії, навряд чи навіть серед українських «ватників» знайдеться багато охочих гинути за «велич росії», за імперські марення божевільного диктатора.  

Також ймовірно, що за «Одеську бригаду» загарбники можуть видати російські підрозділи, як, починаючи з 2014 року, видавали їх за «ополченців Донбасу». На користь цієї версії говорить те, що на відео обличчя усіх військових, крім «представника», який давав коментар, закриті балаклавами й бафами.

Варто й зазначити, що теперішня ситуацію на фронті зовсім не сприяє обіцяному рашистами наступу на Миколаїв та Одесу. Зараз більш ймовірними є перспективи визволення Херсона від загарбників.

Нагадаємо, окупанти почали завозити на Херсонщину боєприпаси під виглядом гуманітарної допомоги. 

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER