Миколаївська автошкола, працівник якої пропонує учням меддовідки і права за гроші, отримала бюджетне фінансування за навчання військових

Автошкола у Миколаєві

Миколаївська автошкола «Адріа 20», працівник якої раніше пропонував учням отримувати медичні довідки без проходження комісії та водійські посвідчення за гроші, отримала бюджетне фінансування за навчання військових і їхніх родичів. Борис Стояноскі, якого було звільнено після корупційного скандалу з автошколи «Світлофор Плюс», пропонує такі послуги, працюючи вже в новому закладі. 

Про це повідомляє Nikcenter у розслідуванні «Хабар за права: миколаївська автошкола, працівників якої викрили у «корупційних оборудках», заробляє на військових і їхніх родинах».

У 2023 році департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, обираючи серед автошкіл міста, які будуть за бюджетний кошт навчати військовослужбовців та їхніх родичів, зупинився на ТОВ «Адріа 20». Цьогоріч із фірмою уклали договорів загалом на 261 тис. грн. За навчання 18 осіб – військових та членів їхніх родин – автошколі вже заплатили 153 тис. грн за рахунок платників податків. За словами однієї з учениць, яка є дружиною військового, чиновники не давали їй можливості обирати заклад, у якому проходити навчання для отримання водійського посвідчення. Та, як стало відомо журналістам із власних джерел, у новій автошколі учням пропонують «вирішити питання» за гроші. 

Наприкінці серпня журналістка Nikcenter звернулася до автошколи «Адріа 20», нібито бажаючи отримати водійське посвідчення. У розмові працівник автошколи Борис Стояноскі, який представляється власником закладу, повідомив, що якщо вона не має часу чи бажання самостійно проходити медичну комісію, яка є обовʼязковою для отримання водійського посвідчення, отримати необхідну довідку можна за гроші. Начебто, достатньо заплатити лише 850 грн. Також, за його словами, всього за 7-8 тис. грн учні автошколи можуть успішно скласти іспити у сервісному центрі МВС, незалежно від їхніх знань і навичок водіння.  

«Знаєш, що даються гроші на іспиті чи ні? Ну от якщо не даєш гроші, то там скільки вчити. А так, якщо гроші даєш, ми вирішимо комп’ютер. Треба присутність. Але сидиш за комп’ютером, я скажу, що треба давати гроші. 7-8 (тис. грн – Ред.), зазвичай 7, і вирішуємо все. Головне запишись, тоді порішаємо все», – сказав представник автошколи «Адріа 20».

Цей чоловік ідентифікований журналістами як Борис Стояноскі. Раніше він працював у іншій автошколі – «Світлофор Плюс». Саме там два роки тому Nikcenter викрив корупційну схему за його участі та за участі працівників Регіонального сервісного центру МВС. Після резонансу, спричиненого розслідуванням Nikcenter, Стояноскі звільнили, а «Світлофор Плюс» позбавили ліцензії.

Попри зміни, які сталися після публікації розслідування, схоже, докорінно на ситуацію вони не вплинули. Нинішня автошкола «Адріа 20» знаходиться у тій самій будівлі  по вулиці Велика Морська, де раніше займалися учні «Світлофор Плюс». Навіть на рекламному банері, розміщеному на будівлі, змінена тільки назва фірми. 

Після розмови з Борисом Стояноскі, під час якої той розповів про додаткові «опції», доступні в автошколі, Nikcenter звернувся до нього вже по офіційний коментар. Та за цих умов працівник автошколи від своїх слів відмовився.

«Я нікому нічого не говорив такого. Ми нікому нічого не продаємо. Це спеціально підставляють мене», – відповів Борис Стояноскі на запитання журналіста Nikcenter щодо його слів про можливість отримання медичної довідки та складання екзамену у сервісному центрі МВС за хабар.

Керівник Регіонального сервісного центру МВС Геннадій Погорєлов, до якого Nikcenter звернувся по коментар, також запевнив, що про можливі «корупційні оборудки» в автошколі «Адріа 20» у очолюваній ним установі йому нічого не відомо. 

Українські військові та члени їхніх родин із 2017 року мають можливість безкоштовно отримати водійське посвідчення. Вартість їхнього навчання автошколам компенсує держава. Розпорядником коштів є Міністерство у справах ветеранів України, яке передає бюджетні гроші на місця. На Миколаївщині питанням соціальної та професійної адаптації військових опікується департамент соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації. А відбирають автошколи вже міські та районні соціальні департаменти і управління. У Миколаєві це – департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. Серед тих, хто має право навчатися в автошколі за рахунок держави, – родичі військовополонених та загиблих військових.

Детальніше про те, як працює автошкола «Адріа 20», яка, попри корупційні скандали, отримала державне фінансування, Nikcenter розповідає у матеріалі «Хабар за права: миколаївська автошкола, працівників якої викрили у «корупційних оборудках», заробляє на військових і їхніх родинах»

автошкола, військовослужбовці, жителі Миколаєва, корупція


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER