“Я сказав особовому складу: Вважайте, що це останній бій”: як миколаївські патрульні обороняли аеродром Кульбакине

У перші дні повномасштабної війни російські окупаційні війська штурмували Миколаїв і змогли дійти до Кульбакинського аеродрому. Однак план окупантів із захоплення міста не вдався. Українські захисники, серед яких були патрульні поліцейські, відбили атаку, захистивши Миколаїв від подальшого російського наступу. 

Про перші дні повномасштабної війни та захист аеродрому в Кульбакине розповів в інтерв'ю телеканалу "Март" начальник управління патрульної поліції в Миколаївській області Віталій Даніла.

Першим бойовим завданням підрозділу Даніли був захист аеродрому "Кульбакине", яке він отримав від генерал-майора Дмитра Марченка. Тоді російські загарбники вже почали наступати на територію міста.

Нзадовго до початку повномасштабної війни начальник патрульної поліції створив групу з 20 добровольців, які вже мали бойовий досвід.

Моїм завданням було максимально швидко переміщуватись на автівках після виконання вогневого ураження. Ми розуміємо, що в нас немає броньованої техніки, а швидкість – це один із тих інструментів, які ми могли собі дозволити і залишитись живими", – розповів Віталій Даніла.

За його словами, особовий склад був готовий стояти до кінця.

Я сказав особовому складу: "Вважайте, що це останній бій." Ніколи не заспокоював. Тому що коли людина робить максимально все і не боїться, що вона загине за свою землю, країну, то ефективність підвищується в рази", – згадує Віталій Даніла.

Ворог наближався до Кульбакинського аеродрому невеликими силами, хаотично обстрілюючи будівлі. Українські захисники отримали команду ні в якому разі не підпустити окупантів в місто та уникнути розв'язання вуличних боїв. Саме там росіян зустріли українські добровольці.

… на більшу частину аеродрому вони вже зайшли. Я прийняв рішення з групою з 8 людей зав'язати бій і не дати змогу зайти у місто", – говорить керівник патрульної поліції. 

Після відбиття ворога, підрозділ Даніли отримав завдання зайти до окупантів у тил. Потім почала працювати українська артилерія по техніці окупантів, після чого росіяни мусили відступати з серйозними втратами.

Потім ми встановили, що це Псковський десант, якийсь елітний підрозділ. Завданням було захопити аеродром, зав'язати бій і дочекатися основних сил та звідти почати бої за Миколаїв", – стверджує Даніла.

Після відбиття аеродрому "Кульбакине", армія РФ не полишала надії взяти Миколаїв в кільце. Іншим місцем, яке мали звільнити українські бійці від рашистів, став Миколаївський аеропорт. Загалом росіянам вдалося захопити об'єкт на дві години. 

Був сформований загін з СБУ, 73-й спецназу, КОРД, ТрО і поліцейських. Ми знаходилися за аеропортом… Спочатку ми знищили вежу, на якій вони (росіяни – Ред.) знаходилися… Вони починають відступати. Ми проводимо повністю зачистку аеропорта. Вони покидали свої вантажівки з боєприпасами, мінометами. Ми їх зібрали і це все в їхню сторону полетіло", – згадує бої Даніла.

Українським захисникам знадобилася доба для того, щоб зачистити аеропорт від росіян. Пізніше окупанти знову намагалися перехопити ініціативу і почали завдавати нових ударів. Але зазнали чималих втрат та мусили відступати.

Цінність аеропорту в декількох напрямках: можна було повітрям перекинути особовий склад рашистів і звідти зробити майданчик для захоплення Миколаєва, взяти в облогу. Ми були б майже повністю відрізані. Якби вони закріпилися, повітрям можна перекинути багато боєприпасів і особового складу для наступальних операцій, – говорить Даніла. 

Нагадаємо, у публікації "Серійні загарбники" Центр журналістських розслідувань розповів про десантників, які штурмували Миколаїв на початку повномасштабної війни. 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER