Країни G7 готові обмежити ціни на російську нафту з 5 грудня – ЗМІ

Міністри фінансів США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Канади та Японії офіційно висловлять свою політичну підтримку обмеження ціни на російську нафти під час віртуальної зустрічі в п’ятницю.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що ліміт, який планують затвердити країни G7, буде діяти відповідно до термінів ембарго ЄС. За словами джерел видання, з 5 грудня планується ввести обмеження цін на нафту, а з 5 лютого наступного року – на російські нафтопродукти.

Обмеження ціни має підтримку Європейської комісії, однак для того, щоб це було ефективно, знадобиться підтримка третіх країн, які купують великі обсяги російської нафти, наприклад, Індії.

"Обмеження ціни гарантує, що кожна країна може отримати найнижчу можливу ціну, і це добре для світу", – пояснив Джеймс О’Браєн, координатор санкцій Державного департаменту США.

Ціни на енергоносії різко зросли після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому. Це призвело до низки західних санкцій проти Москви та спроби країн припинити купувати російську нафту. Зростання цін принесло Кремлю надприбуток від експорту.

Нагадаємо, G7 у червні погодилася вивчити способи обмеження доходів Москви без підвищення світових цін. Відтоді  США працювали над досягненням консенсусу "Великої Сімки" щодо контурів обмеження та способів його впровадження. Керівники нафтової промисловості та деякі урядовці G7 висловили скептицизм щодо того, чи прийме угоду достатньо країн.

Вчора Росія пригрозила припинити продаж нафти будь-якій країні, яка прийме механізм обмеження цін. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що цей крок буде «абсурдним рішенням» і «приведе до значної дестабілізації нафтових ринків».

О’Браєн на це відповів: «Росія повинна підтримувати свою енергетичну машину в робочому стані та потребує грошей. Що їй робити – це її рішення».

Як повідомлялося, імпорт російської нафти збільшили такі країни як Індія, Китай та Туреччина, вони беруть її зі значними знижками. Але це не компенсує для РФ втрату європейського ринку.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER