Земля-годувальниця: як фірми депутата Кормишкіна наживаються на держпідприємстві

 

Компанії депутата Миколаївської облради та голови фракції “Наш край” Юрія Кормишкіна, надаючи послуги державному підприємству “Реконструкція”, офіційно заробили майже 100 млн грн. Держкомпанія ж від такої співпраці отримала більше витрат, ніж вигоди: аудитори виявили порушень на 32 млн грн. Чому так сталося і як гроші, зароблені на держпідприємстві, конвертуються в політичне реноме миколаївського латифундиста, розбиралися журналісти Центру.

Збитки з 10 тисяч га

Сімдесятирічний мешканець с. Лепетиха Березнегуватського району Володимир Герун та його односельці вже п’ятнадцять років ведуть боротьбу з чиновниками за свої законні права. Але поки що в нерівному двобої перевага на боці бюрократії та могутньої державної машини.

“На всі наші звернення отримуємо одні відписки, часто написані як під копірку. Таке відчуття, що зі стіною спілкуємося, – журиться наш співрозмовник.

Володимир Герун пропрацював 45 років у сільському господарстві, але сьогодні, як і всі його односельці, не має права на власний клаптик землі. А сталося це тому, що колгосп “Реконструкція”, де свого часу працювали мешканці Лепетихи, наприкінці 80-х років перетворили на держпідприємство “Дослідне господарство “Реконструкція” Національної академії аграрних наук України (НААНУ). Згідно з українським законодавством. землі, передані для розвитку науки, розпайовувати не можна.

Директором ДП “ДГ “Реконструкція” з квітня 2015 р. є Андрій Чернухін. У господарства в наявності 10,374 тис. га землі, з яких 8,89 тис. становлять сільгоспугіддя.

За словами Володимира Геруна, який працював тут усе життя механізатором, землі в “Реконструкції” дуже родючі. Врожаї, які збирали раніше, завжди перевершували середні показники по району. За ідеєю, таке підприємство мало б процвітати. Натомість воно набрало чималі борги.

>

За останні п’ять років виторг господарства виріс у півтора раза (з 29 млн грн у 2014 р. до 46 млн грн у 2018 р.), а ось боргові зобов’язання – у сімнадцять разів (з 5,2 млн грн у 2014 р. до 89 млн грн у 2018-му).

На початок 2019 року фінансові ризики підприємства ресурс Youcontrol оцінив як високі, а фінансову стійкість господарства – незадовільною.

Інформацію Youcontrol про проблеми на підприємстві підтверджують дані ревізії Південного офісу Держаудитслужби. Перевіривши фінансово-господарську діяльність ДП “ДГ “Реконструкція” за три роки – з 2015 р. по квітень 2018 р. – аудитори нарахували порушень і недоліків на 32,78 млн грн.

Основними причинами аудитори назвали вкрай неефективне управління підприємством Чернухіна і погану якість бухобліку.

Свої висновки перевіряльники проілюстрували низкою фактів. Так, своєю основною статутною діяльністю – проведенням наукових досліджень в аграрній сфері та вирощуванням високоякісного насіння на продаж – господарство практично не займається. Заробляє вирощуванням і продажем сільгоспкультур – зернових, олійних і технічних.

Урожайність на підприємстві менша, ніж у середньому по району. Аудитори з подивом зауважили, що плоди своєї праці в “Реконструкції” продають нижче собівартості. Тобто собі у збиток, та ще й оборотні кошти хронічно відсутні.

Також у звіті зазначено, що тут укладають завідомо невигідні договори на поставку зібраного врожаю з відтермінуванням розрахунків на 1-3 роки! Така практика вже принесла господарству збитків на суму 19,32 млн грн.

Хто в профіті?

Проте керівник господарства вважає, що підняв господарство з колін після попередників. Про це він заявив у розмові з журналістом Центру.

Ми поцікавилися в Андрія Чернухіна, як на підприємстві обирають підрядників і чому всі вони пов’язані між собою? Але відповіді не отримали.

Річ у тім, що ДП “ДГ “Реконструкція” укладало договори на обробіток землі та оренду техніки з дванадцятьма приватними агрофірмами. Надавши послуги, приватники за три роки заробили на цьому 99,7 млн грн. При цьому відбір ділових партнерів не був надто ретельним: жодного конкурсу, а договори укладали одразу і напряму з виконавцями.

Центр поцікавився, хто ж володіє цими фірмами? Яке ж було наше здивування, коли з Єдиного реєстру юридичних і фізичних осіб ми дізналися, що одинадцять із дванадцяти компаній належать одній людині – депутату Миколаївської облради Юрію Кормишкіну!

На запитання, чому таку довіру надали саме йому, Андрій Чернухін відповів, що підприємство має право самостійно обирати собі ділових партнерів. І запевнив, що з Юрієм Кормишкіним його нічого не пов’язує.

Але у Центру є серйозні підстави сумніватися в щирості директора “Реконструкції”. Разом із Чернухіним на роботу в компанію прийшла бухгалтерка Юлія Братченко, яка паралельно працювала на одній із фірм Юрія Кормишкіна – ТОВ “Укрзернопром-Південне”, як вона вказала у своїй декларації. Але восени 2018 року, коли закінчилася ревізія на “Реконструкції”, Юлія перестала працювати на підприємстві після надзвичайної події. Вона отримала численні травми, випавши з вікна своєї квартири на 5-му поверсі, коли мила скло.

Володимир Герун переконаний, що всі основні рішення щодо “Реконструкції” ухвалюються не в конторі підприємства в Лепетисі, а в офісі, розташованому в Миколаєві. І чий це офіс, ні для кого з селян не є секретом.

– Приймати на роботу людей приїжджає служба безпеки з Миколаєва. Не знаєте, звідки у “Реконструкції” своя служба безпеки? Ми знаємо – з офісу Кормишкіна, – каже Герун.

Він додав, що врожай з полів вивозить техніка компаній з групи “Південна агро-експортна компанія” (ЮАЕК), що належить бізнесменові. І відеокамери, які кілька років тому з’явилися в “Реконструкції”, за його словами, встановили й обслуговують фахівці цієї фірми.

За словами Геруна, у приватних розмовах із селянами Чернухін особливо й не приховує, що директиви щодо діяльності підприємства виходять не від нього, а з миколаївського офісу.

Машина, квартира, земля і п’ять мільйонів на додачу

Отже, особливо прибутковим державне підприємство “Реконструкція” назвати важко. А які доходи його директора?

Вивчивши декларації про доходи та реєстр нерухомості Андрія Чернухіна і найближчих родичів, Центр переконався, що статки родини впевнено підвищуються, особливо останніми роками. Уже працюючи в “Реконструкції”, Чернухін придбав автомобіль Volkswagen Transporter за 235 тис. грн і 44,7 га землі в Снігурівському районі за 461 тис. грн.

Його дружина наприкінці 2017 р. обзавелася двокімнатною квартирою площею 65,7 кв. м у новому житловому комплексі в мікрорайоні “Північний” у Миколаєві, прикупивши і підвал у тому ж будинку. За оцінками експертів нерухомості, ці приміщення зараз коштують близько 800-900 тис. грн. Цікаво, що ще в 2016 р., як зазначено в декларації Чернухіна, його дружина заробила лише 17 тис. грн на рік, яких явно недостатньо, щоб зробити такі значні придбання, які, до речі, директор не вписав у звіт.

Центр поцікавився в нього, чому?

– Воно Вам потрібне моє майно? – не дружелюбно відповів Андрій Чернухін. – Дружина продала квартиру, дружина купила квартиру, все є в декларації, – повідомив Андрій Чернухін. Але ці зміни майнового стану своєї сім’ї він не задекларував.

Схоже, що Чернухіна іноді “підводить” пам’ять. Наприклад, минулого року він “забув” вписати зазначені вище машину і земельну ділянку, за що рішенням суду був оштрафований.

Крім усієї цієї власності, цілий статок Чернухіни зберігають у грошовому еквіваленті. І навіть щедро підтримують фінансами рідне підприємство. З 2015-го по 2017-й роки Андрій Анатолійович чомусь вніс у касу “Реконструкції” близько 5 млн грн – для виплати зарплати співробітникам.

Цей факт вказали у своєму звіті аудитори Південного офісу Держаудитслужби. Щоправда, частину коштів підприємство йому вже повернуло. Але на квітень 2018 року не повернутими залишалися 2,9 млн грн. Що це за кошти, яким чином Чернухін їх отримав і чому переказував на підприємство, залишається незрозумілим. Важливо, що про ці гроші також замовчує декларація, що наводить на думку про якісь ретельно продумані фінансові схеми.

Мільйон плюс, мільйон мінус: куди рухаються кошти?

За останні чотири роки суттєво зріс добробут і Юрія Кормишкіна, чиї компанії активно надають послуги державному дослідному господарству. У власності голови аграрного комітету Миколаївської облради за останні кілька років з’явилися: три квартири в Києві площею 167 кв. м, 60 кв. м. і 42,4 кв. м. м; ще чотири квартири під Києвом площею 101 кв. м, 70 кв. м., 67 кв. м. і 67 кв. м. перебувають на стадії будівництва; автомобіль і мотоцикл, значна кількість земельних ділянок загальною площею близько 700 гектарів.

Судячи з декларації, Кормишкін отримує прибуток не тільки від господарської діяльності кількох десятків своїх компаній. Впадає в око те, що він чомусь активно виводив кошти з тих фірм, які якраз співпрацювали з “Реконструкцією”.

Наприклад, працівники ТОВ “Сільськогосподарський виробничий кооператив “Болгарка” надавали послуги в Лепетисі у 2015 та 2016 рр., потім протягом 2016-2018 рр. Кормишкін з дружиною виводив кошти з фірм, які якраз співпрацювали з “Реконструкцією”. Кормишкін із дружиною вивів з нього 125 млн грн, оформивши це в одних випадках як позику, в інших – як поворотну фінансову допомогу. Зараз фінансове становище “Болгарки” ресурс Youcontrol оцінює як незадовільне.

Дивуватися тут нічому, оскільки з 2016 року доходи підприємства планомірно знижувалися, а боргові зобов’язання зросли майже втричі. Засновником ТОВ “СГПК “Болгарка” є ТОВ “Спільне підприємство “Південна агро-експортна компанія” (“СП ЮАЕК”), фінансовий стан якої той же Youcontrol вважає незадовільним. Тут борги зросли, а виручка з 2017 по 2018 рік упала в 21 раз!

– Те, що відбувається з ТОВ “СГПК “Болгарка”, з високою часткою вірогідності може свідчити про прагнення власника уникнути зобов’язань перед кредиторами або банком, – коментує викладач Единбурзької бізнес-школи Ігор Гаєвич.

Висока ймовірність того, що і засновник “Болгарки” – “СП ЮАЕК” – намагається уникнути сплати податків: за допомогою транзиту ПДВ або “зливу” прибутку по ланцюгу своїх компаній, уточнює експерт.

За останні роки Юрій Кормишкін також отримував позики і поворотну фінансову допомогу ще від чотирьох своїх підприємств. Три з них співпрацювали з “Реконструкцією”. ТОВ “Дружба” виділило власнику 12,9 млн грн, ТОВ “Нива-Березнегувате” – 13,99 млн грн, а ТОВ “Сільськогосподарське виробниче підприємство “Таборівське” – 6 млн грн. Фінансовий стан перших двох фірм Youcontrol оцінив як незадовільний і навпаки – тільки “СГВП “Таборівське”.

Центр не випадково звернув увагу на те, що Кормишкін виводить кошти з власних фірм під виглядом “позик” або “поворотної фінансової допомоги”. Понад десять років тому щось схоже сталося з Миколаївською кредитною спілкою “Флагман”.

Нагадаємо, що спочатку вкладники внесли на депозити 40 млн грн, а повернули їм тільки 3 млн грн. Як повідомляли в розслідуванні журналісти Центру, Кормишкін і компанія отримали від кредитної спілки великі суми якраз у розпал кризи, коли гроші вкладникам перестали повертати. За твердженням розслідувачів, Кормишкін особисто отримав у кредит 1 млн грн, і ще 3 млн грн були спрямовані в його фірми. Назад ці кошти повернуто не було. Справа “Флагмана” слухається в суді до теперішнього часу, тому імена винних у обкраданні вкладників на 60 млн грн поки що не названо.

Правоохоронці все ж зацікавилися іншими справами депутата-аграрія. Одразу дві прокуратури – Місцева №1 та Баштанська місцева – розбираються, яким чином Юрій Кормишкін отримав земельні ділянки загальною площею 649 га відповідно у Снігурівському та Єланецькому районах, і мають намір повернути їх державі через суд.

Центр зв’язався з Юрієм Кормишкіним, але розмови не вийшло. Депутат-бізнесмен-аграрій навідріз відмовився коментувати названі факти й відповідати на запитання журналістів. Відповіді на свій інформаційний запит, надісланий на його пропозицію, ми, на жаль, теж не побачили.

Гроші – політика – гроші

Кошти, отримані від співпраці з “Реконструкцією” та з інших джерел, Кормишкін вкладає не лише в нові квартири й автівки. На гроші миколаївського латифундиста утримується обласна організація політичної партії “Наш край”, яку він сам очолює і виступає основним спонсором. У цьому Центр переконався, проаналізувавши фінансові звіти партії за останні кілька років.

Варто зазначити, що партія “Наш край” становить одну з найбільших фракцій у Миколаївській обласній раді. Від того, як голосуватимуть її члени, часто залежить проходження питання. Тому-то і голова фракції має значний вплив на ухвалення будь-яких рішень облради.

Депутат Миколаївської облради від партії “Наш край” Олена Донченко нинішнього року намагалася пройти до Верховної Ради і є креатурою Кормишкіна. Вона багато років працювала на його підприємствах, а нині обіймає посаду заступника генерального директора і голови юридичного департаменту групи ЮАЕК. Судячи з фінансового звіту Олени Донченко, на свою передвиборчу кампанію вона витратила 70 тис. грн. Центр поцікавився в екскандидатки, чия була ідея йти в парламент і звідки кошти на виборчу кампанію?

– Я сама ухвалила це рішення і оплатила кампанію з особистих коштів, – стверджує Донченко.

Але можна припустити, що без ініціативи та підтримки безпосереднього керівника тут не обійшлося.

Юрій Кормишкін займається не тільки бізнесом. Політика для нього – інструмент посилення особистого впливу на всі процеси, що відбуваються в області, звісно ж, з метою отримання преференцій для своїх численних підприємств і збільшення доходів. Можна припустити, що в цьому потоці використовувалися й кошти, отримані від “Реконструкції”. Але який зиск від цього держпідприємству, якщо його борги зростають рік від року? Вибір його Кормишкіним був точно прорахований. Мало того, що тут скрізь “свої” люди, з якими можна легко домовитися про будь-які махінації. Заборона на розпаювання дослідних сільгоспугідь дає змогу ігнорувати законні права місцевих жителів на отримання землі. Кормишкіну це виявилося дуже навіть на руку. Нікому нічого виділяти не потрібно. І господарювати можна, як хочеться: не вирощувати нові сорти сільськогосподарських культур на благо всієї країни, а заробляючи на свою кишеню.

 

реконструкція


Ярослав Чепурний

Журналіст-розслідувач

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER