Два тижні тому в Первомайську під час документування отримання хабара правоохоронці затримали кандидата в народні депутати від партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” Тимура Глушка. Одразу після затримання партія заявила про провокації політичних конкурентів проти свого кандидата і кинула всі сили на його захист. Проаналізувавши діяльність депутата та звіти політсили, Центр дійшов висновку, що Глушко може бути одним з основних неофіційних спонсорів “Батьківщини”.

“Безкоштовно нічого не робимо”

Депутат Первомайської міської ради Тимур Глушко став широко відомим після того, як колишній голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко напередодні президентських виборів у березні показав відео, на якому Глушко вимагав від підприємниці Валентини Єрмак гроші за допомогу у вирішенні земельного питання. На відео зафіксовано, як депутат каже, що “ми безкоштовно нічого не робимо” і озвучує структури, яким має заплатити за вирішення питання з орендою земельних ділянок і розміщенням на них МАФів. Незважаючи на це, у партії “Батьківщина”, членом якої є Глушко, поспішили заявити, що відео було змонтоване, щоб дискредитувати партію та її лідера Юлію Тимошенко, довіреною особою якої на виборах був депутат.

Тимур Глушко та лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Фото - Фейсбук-сторінка Тимура Глушка.

Однак після опублікованого відео Тимура Глушка не тільки не виключили з партії, – за місяць після скандалу йому довірили посаду керівника Первомайської міської організації “Батьківщина”, а пізніше партія висунула його кандидатом у народні депутати в 132-му одномандатному окрузі й навіть оплатила за нього заставу за реєстрацію в ЦВК. Голосувати за Глушка активно закликав сам голова обласної організації “Батьківщина” Михайло Соколов, а партія запустила шість рекламних оголошень у соцмережі Фейсбук на підтримку свого кандидата.

 

У підсумку на парламентських виборах Тимур Глушко посів на своєму окрузі п’яте місце, отримавши 5,64% голосів виборців. А вже після виборів Глушко знову опинився в центрі корупційного скандалу.

Провокація чи консультація?

Тимура Глушка разом зі своїм бізнес-партнером, у минулому капітаном поліції Миколою Симаченком, було затримано “на гарячому” в одному з первомайських кафе 9 вересня. Як повідомили в поліції, депутат із подільником вимагали й отримали від одеського підприємця 15 тисяч доларів за “безперешкодне укладення договору оренди земельної ділянки” та вплив на директора комунального підприємства “Місто майбутнього” Андрія Приходька. Той мав укласти з підприємцем договір про співпрацю і передати в користування земельну ділянку. Приходько також був присутній на зустрічі, однак у справі проходить як свідок.

Журналісту Центру Андрій Приходько розповів, що на зустріч із підприємцем його запросив Глушко, який кілька років виконував обов’язки голови земельної комісії, і пояснив, що знайшов інвестора, готового розмістити на міській землі торговельний об’єкт.

“Під час зустрічі ця людина (хабародавець – Ред.) декілька разів намагалася мене спровокувати, питала, чи можна якось обійти процедуру, чи можна заплатити. Я розробив проєкт договору про співпрацю, дав йому рахунок підприємства і пояснив, як платити за оренду, але він захотів скласти договір на 49 років”, – пояснив Приходько.

Центр з’ясував, що передавав хабар Тимуру Глушку зареєстрований в Одесі підприємець Олексій Погода, який володіє двома фірмами в Кіровоградській області. Його ім’я раніше вже згадувалося в медіа, коли в Кропивницькому депутати-“опоблоківці” назвали його “агентом УБЕЗу”, який нібито давав хабарі місцевому депутату та двом чиновникам. За словами самого Глушка, Олексій Погода кілька років працював у поліції разом із Миколою Симаченком, до якого і звернувся по допомогу.

За кілька днів після затримання суд обрав Глушку і Симаченку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, проте незабаром вони обидва вийшли під заставу в розмірі 481 тисяча гривень для кожного.

Тимур Глушко в судовому засіданні з обрання йому запобіжного заходу. Фото - пресслужба Центрального районного суду Миколаєва.

Депутат запевнив, що грошей від підприємця не вимагав, а просто надавав йому юридичну консультацію.

Після затримання в миколаївській “Батьківщині” поспішили виправдати свого кандидата і цього разу. Обласна парторганізація заявила, що вважає затримання Глушка провокацією дачі хабара з боку правоохоронних органів.

Кишенькове підприємство

Комунальне підприємство “Місто майбутнього”, на директора якого нібито мав вплинути депутат Глушко, було створено Первомайською міською радою в 2013 році. Його нинішній директор Андрій Приходько очолює КП з 2015 року. Ідея створення такого підприємства полягала в тому, щоб прискорити процес передання земельних ділянок в оренду підприємцям і максимально ефективно використовувати комунальний ресурс із прибутком для бюджету.

Цікаво, що незважаючи на адресу реєстрації “Міста майбутнього” в будівлі міської ради, журналісту Центру знайти його там не вдалося. Вахтер у мерії на запитання журналіста здивовано відповіла, що такого КП тут немає. Для того, щоб зустрітися з журналістом, Приходько сам приїхав до міської ради, а пояснити, де розташовується його офіс, не зміг.

Директор КП "Місто майбутнього" Андрій Приходько.

За словами директора, за весь період роботи підприємство уклало десять договорів про співпрацю з місцевими підприємцями, які отримали в користування комунальні земельні ділянки. Однак у місцевих депутатів питання до роботи КП виникають регулярно. Приміром, торік депутати Євген Шарій та Михайло Медведчук заявили, що “Місто майбутнього” використовують для реалізації незаконних схем, які не приносять бюджету жодної копійки.

Центр знайшов рішення сесії Первомайської міської ради, якими земельні ділянки з комунальної власності переходили “Місту майбутнього”. Так, у вересні минулого року КП отримало в постійне користування шість земельних ділянок загальною площею понад 2,5 тисячі кв. м, що розташовані в центрі міста.

Рішення сесії Первомайської міської ради від вересня 2018 року.

Приїхавши до Первомайська, журналісти Центру побачили, що на деяких із цих ділянок наразі розміщені торгові об’єкти, які продаються.

Один із них, на вулиці Олександра Коротченка, 8 вересня поточного року був виставлений на продаж в OLX. В оголошенні йдеться, що МАФ площею 80 квадратів продається за символічну ціну – лише 12 345 гривень.

 

У мобільному застосунку GetContact, через який Центр перевірив номер телефону, вказаний в оголошенні, ми побачили, що він записаний у телефонній книзі користувача застосунку як Коля Симаченко. Зазначимо, що саме Миколу Симаченка було затримано разом із Тимуром Глушком 9 вересня як посередника. Зараз це оголошення видалено з торгового майданчика, хоча на самому об’єкті, як і раніше, висить банер із тим самим номером телефону.

 

Однак ціна, зазначена в оголошенні про продаж цього об’єкта, значно відрізняється від тієї, яку нібито вимагав Глушко з подільником від одеського підприємця. Слідство повідомляє, що за інше торговельне місце за аналогічною схемою вони вимагали й отримали 15 тисяч доларів. Водночас Андрій Єрмак, брат Валентини, яка записала на відео розмову з Тимуром Глушком, розповів, що з неї вимагали 5 тисяч доларів лише за одну земельну ділянку.

“Хороші ділянки землі передавалися комунальному підприємству без конкурсу. А потім за гроші – в суборенду підприємцям. Здебільшого під магазини. Формально нові договори укладаються вже без конкурсу. Тож хто заплатить більше, той і отримує землю. Ось за таку ділянку його і затримали”, – припускає Андрій Єрмак.

МАФи на вулиці Коротченка, земельні ділянки під якими було виділено Першотравневою міськрадою у вересні 2018-го.

За словами колишнього голови фракції “Батьківщина” в Первомайській міськраді Василя Барського, щойно стало відомо про корупційні дії Тимура Глушка, він звернувся особисто до голови обласної парторганізації “Батьківщина” Михайла Соколова. Однак керівник миколаївської “Батьківщини” не те що не відреагував на це, а навпаки заявив депутату, що критикувати Глушка не можна, – його можна тільки хвалити.

“Соколов тоді сказав мені відкритим текстом, що Глушка ми не чіпаємо, тому що він дає партії гроші”, – додав Барський.

У коментарі журналісту Центру Глушко розповів, що відео, на якому він нібито вимагає гроші від Валентини Єрмак, як і відкрите щодо нього кримінальне провадження, є провокацією з боку його політичних опонентів.

“У цих ситуаціях потерпіла сторона – це ми, тому що ми надавали людям юридичні консультації. Усе це робиться під вибори, зараз мене хочуть дискредитувати перед виборами мера в Первомайську. Я знаю, хто це робить. Барський (депутат міської ради Василь Барський – Ред.) має на мене образи за те, що його виключили з партії. Вони у зв’язці, Єрмак (Андрій Єрмак – брат Валентини Єрмак – Ред.) і Барський, вони займаються провокаціями. Люди розуміють, що останні парламентські вибори показали відсотки. Я взяв досить високу планку”, – заявив Глушко.

Депутат Первомайської міської ради Тимур Глушко.

Дисбаланс у звітах

У реєстрі юридичних осіб йдеться про те, що Тимур Глушко як фізособа займається підприємницькою діяльністю з 2006 року, основні види його діяльності – це роздрібна торгівля та надання юридичних послуг. Водночас компаній, які могли б приносити солідний дохід, за депутатом не значиться. Він є засновником лише двох обслуговуючих кооперативів та громадської організації, які, ймовірно, не приносять узагалі жодного прибутку.

Однак, судячи з декларації про доходи, Глушко – дуже заможна людина. Разом зі своєю дружиною він декларує чотири земельні ділянки в Первомайську, два житлових будинки і дві квартири в Первомайську та Одесі. Крім того, за депутатом у рідному місті числяться п’ять комерційних об’єктів. Частина цієї нерухомості з’явилася у Глушка вже після того, як він став депутатом.

Їздить колишній кандидат у нардепи на новенькому люксовому позашляховику Land Cruiser, вартість якого становить не менше 150 тисяч доларів.

Toyota Land Cruiser 2018 року випуску.

Також Тимуру Глушку належить авто Mitsubishi Lancer 2011 року випуску вартістю близько 10 тисяч доларів. Дружина депутата їздить на Toyota CH-R 2018 року, яка вартує близько 25 тисяч доларів. Готівкою Глушко з дружиною зберігають 380 тисяч гривень.

Купівля однієї тільки квартири в Одесі у 2018-му обійшлася сім’ї не менше, ніж у 880 тисяч гривень. На сайті забудовника повідомляється, що один квадратний метр у новобудові коштує від 22,2 тисяч гривень, тоді як площа квартири Глушка становить майже 40 квадратів. Квартири в Первомайську з такою ж площею, як у Глушка, продаються за 450-500 тисяч гривень. Якщо підсумувати майнові активи сім’ї депутата, придбані тільки за останній рік, то отримаємо не менше п’яти мільйонів гривень.

Ми порівняли активи депутата з його декларацією. Так, торік півмільйона гривень родині Глушка подарували родичі. Ще понад мільйон гривень він отримав від продажу майна. Водночас офіційно у 2018 році бізнес приніс Тимуру Глушку 860 тисяч гривень. За даними ДФС, гранична сума, яку підприємець 2-ї групи може отримувати за рік, становить не більше ніж 1,5 мільйона гривень. Таким чином, майно сім’ї Глушка не можна порівняти з його офіційними доходами.

Сам Глушко свій добробут пояснює власною підприємливістю, прибутковим бізнесом і допомогою батьків. При таких нескромних витратах він ще й спонсорує заходи, які проводить його рідна політсила.

Спонсор партії

На сайті регіональної організації партії Центр знайшов кілька десятків повідомлень про заходи, проведені депутатом. Так, повідомляється, що в березні минулого року Глушко під брендом організації “Батьківщина молода” надав матеріальну підтримку в проведенні конкурсу краси в Первомайську, а партія своєю чергою використала цей захід для власного піару.

Тимур Глушко (перший зліва) на конкурсі краси "Міс Первомайськ".

Також Глушко від імені партії регулярно надає матеріальну підтримку Первомайському центру науково-технічної творчості учнівської молоді. За це в центрі йому висловили подяку, назвавши “своїм благодійником”. Депутат неодноразово проводив у Первомайську різні благодійні заходи і брав участь в організації концертів із запрошеними зірками української естради, допомагав дитячим садкам і  спортивним організаціям.

Про всі ці заходи активно повідомляла сама політсила, однак, коли прийшов час вказати спонсорські внески у звітах, партія про них чомусь забула. У жодному зі звітів політсили немає згадок про Тимура Глушка та заходи, організовані й проведені його коштом.

Ні слова у звітах

Аби з’ясувати, скільки коштів на проведення заходів під брендом партії витратив Тимур Глушко, Центр надіслав у Миколаївську обласну організацію “Батьківщина” інформаційний запит. У відповіді на нього керівник місцевого осередку партії Михайло Соколов повідомив, що молодіжна організація “Батьківщина молода” виступала лише організатором десятків заходів, не фінансуючи їх. За твердженням Соколова, як спонсорів заходів залучали приватних підприємців і депутатів усіх рівнів, проте їхніх імен і суми, витрачені на заходи, він не надав.

 

У звіті першотравневої міської організації “Батьківщина” за перший квартал 2019 року зазначені лише спонсорські внески її колишнього керівника Ігоря Хімчака, який надавав у безоплатне користування партії своє приміщення. Аналогічна інформація і в звіті обласної організації, де в якості спонсора вказані її керівник Михайло Соколов, а також така собі Людмила Кобзєва, які безкоштовно надавали парторганізації приміщення. Така ж ситуація і з фінансовими звітами місцевих організацій “Батьківщини” за другий квартал 2019-го.

Однак у жодному зі звітів партійних організацій “Батьківщини” не виявилося прізвища Тимура Глушка. Не вказав цієї інформації кандидат у нардепи і у власному фінансовому звіті. Згідно з ним, усі 70,5 тисяч власних коштів Глушко витратив на агітацію в ЗМІ та друковану продукцію.

Сам Глушко в коментарі журналісту Центру повідомив, що регулярно проводить заходи і надає матеріальну допомогу різним організаціям, однак не пояснив, чому інформації про його спонсорські внески немає у звітах партії.

“Деякі гроші я даю свої, деякі – мені допомагає обласна організація. У міру можливості, якщо є дохід, я віддаю на благодійність. Це завжди по-різному”, – відповів депутат.

Водночас Глушко додав, що робить членські внески на рахунок партії, але на запитання журналіста про конкретні суми, відповів, що все залежить від бажання і можливостей самих спонсорів.

Центр перевірив цю інформацію в партійних звітах, однак, якщо вірити їм, Тимур Глушко на рахунок партії за три роки не вносив кошти жодного разу. На запитання журналіста Центру, адресоване голові обласної парторганізації Михайлу Соколову, чи допомагає Тимур Глушко партії фінансовими ресурсами, Соколов запевнив:

“Абсолютно ні. Він самодостатня особистість, у нього якісь доходи є, які він, можливо, у благодійних цілях витрачає на ті проєкти, якими він займається. Але партії – ніяк, абсолютно. Його партійні внески не відрізняються від інших членів”.

Аналітик партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко пояснює, що якщо інформації про членські внески на рахунок партії немає у фінансових звітах, це може означати, що гроші члени партії здають готівкою, що є порушенням. Він також додав, що всі спонсорські внески мають бути показані у звітах партії:

“Те, що захід проходить під брендом партії, вказує на те, що він має бути у звіті. Особливо якщо людина, яка спонсорувала заходи, очолює місцеву організацію. Якщо людина платить за захід і одночасно очолює організацію, – вона апріорі не може не знати, що про це необхідно відзвітувати. Вона або навмисне цього не зробила, або не знає закон, але в будь-якому разі має заплатити адміністративний штраф”, – пояснив експерт.

Наскільки нинішній очільник місцевої партійної організації “Батьківщина” Тимур Глушко причетний до корупційної земельної схеми, повинні розібратися правоохоронці та суд. Однак коштів, які Тимур Глушко міг заробити від своєї підприємницької діяльності, навряд чи вистачило б і на придбання дорогого майна, і на розкрутку партії Юлії Тимошенко. Допоки ж очільник обласного осередку відкрито заявляє, що партійне керівництво цінує Тимура Глушка саме за його фінансові можливості, заплющуючи очі на корупційні скандали довкола нього, виникають великі сумніви щодо доброчесності та принципів самої політсили.

 

вибори


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER