Своя людина в Парламенті

 

Борис Козир – один із народних депутатів, який знову намагається потрапити до Верховної Ради. Офіційно він не володіє бізнесом і отримує дохід виключно від роботи в парламенті та викладання в університеті. Як ми з’ясували, нардеп може представляти інтереси великої фінансової групи та використовувати свій депутатський мандат для отримання преференцій з державного бюджету та розвитку цього бізнесу.

Обіцянки та реальність

Борис Козир, який став народним депутатом 2014 року, наразі балотується до парламенту на другий термін. У Верховній Раді він обіймав посаду заступника голови комітету з питань транспорту. До проходження в парламент Козир очолював державний порт “Октябрськ” (нині – “Ольвія” – Ред.), працював в Адміністрації морських портів і Міністерстві інфраструктури України.

У своїй передвиборчій програмі нардеп обіцяє сприяти розвитку медицини, освіти та залучення інвестицій у регіон. Пріоритетами свого округу він вказує ЖКГ, дороги та соціальну сферу. Проаналізувавши законопроєкти та голосування Козиря, стало очевидно, що цим питанням у парламенті він приділяв набагато менше уваги, ніж питанням інфраструктури та розвитку портів.

Головними цілями свого перебування в парламенті наступного скликання Козир називає ухвалення законопроєктів “Про внутрішній водний транспорт” і розвиток припортової інфраструктури, які подав за свою каденцію. В одному інтерв’ю він навіть заявив, що виборці його округу вважають пріоритетними для регіону ухвалення саме цих законопроєктів, а не, приміром, медичної реформи.

Загалом за період каденції Козир подав 74 законопроєкти, з яких десять стосувалися транспортної сфери. Він також пропонував проєкт закону про портові збори, який не рекомендував до розгляду Мінфін, і хотів внести зміни до законодавства, щоб “узаконити будівництво споруд в акваторії морських портів”. У пояснювальній записці до цього законопроєкту йдеться про те, що зараз у законній формі неможливе будівництво в акваторіях будь-яких споруд, зокрема причалів. Ухвалений проєкт мав дозволити забудовувати акваторію, однак поки що так і не потрапив до сесійної зали.

У 2014-му, коли Козир балотувався вперше, одним з основних напрямків у своїй роботі він вказував забезпечення соціального захисту воїнів АТО та членів їхніх родин. Такий законопроєкт і справді був ухвалений парламентом, однак не з подачі нардепа, ба більше, Козир навіть не брав участі в голосуванні за нього. На сайті ВР повідомляється, що за період роботи нардеп не подав жодного законопроєкту, який стосується воїнів АТО, проваливши свою обіцянку перед виборцями.

Портал “Слово і Діло” повідомляє, що загалом нардеп дав своїм виборцям 29 обіцянок. Дев’ять обіцянок він виконав, ще п’ять – провалив, а решта – все ще в процесі виконання. Проаналізувавши подані нардепом законопроєкти та голосування, ЦЖР дійшов висновку, що Козиря більше може цікавити розвиток бізнес-групи, до якої він має відношення, аніж захист інтересів своїх виборців.

Група нардепа

Народний депутат Борис Козир офіційно не має бізнесу і не отримує ніяких доходів, окрім депутатської та викладацької зарплат. Проте вже не один рік його ім’я пов’язують із групою компаній “Орексім”, яка зосередила свою основну діяльність у Миколаєві. З кожним роком до неї входять нові підприємства, а сама група нарощує обороти і збільшує прибуток.

З 2006 року, протягом десяти років, заступником директора групи компаній “ОРЕКСІМ” був нині покійний батько нардепа Юрій Козир. Уже тоді присутність його сина на урочистих заходах, пов’язаних із компанією, стала буденним явищем.

Із групою “Орексім”, компанії якої надають стивідорні та портові послуги, безпосередньо пов’язані люди з близького оточення нардепа. Її генеральним директором сім років був помічник-консультант нардепа Козиря Сергій Присяжнюк. У січні поточного року на цій посаді його замінив Олександр Худолей, у минулому перший заступник начальника філії  “Дельта-Лоцман” – структурного підрозділу АМПУ, де працював Козир.

Директором однієї з компаній групи ТОВ “Югекотоп” є Олександр Дубовий, який також має стосунок до Адміністрації морських портів України. Раніше він виконував обов’язки директора Білгород-Дністровського морпорту. У 2015 році стало відомо, що майно морпорту отримали в оренду дві фірми, з орендною платою всього в 600 тисяч гривень на місяць, тоді як тільки один портопункт з Білгород-Дністровського морпорту щомісяця приносив близько 250 тисяч доларів доходу. На сайті порту вказується, що обидві компанії-орендарі входять до складу групи компаній “Орексим”.

До “Орексім” мають стосунок і родичі нардепа – його дядько, Михайло Козир, і за сумісництвом його помічник-консультант, очолює миколаївську міську громадську організацію “Спортивний клуб “Орексім”. Тим часом мати нардепа, Наталія Козир, є одним із засновників компанії “Шел-Вест”, що входить до групи. Також у своїх деклараціях нардеп неодноразово вказував зарплату своєї дружини Юлії, отриману на різних підприємствах з групи “Орексім” – “Флайбрідж”, “Юнікорн Мерітайм” і “Веллтоп”.

У аналітичній системі YouControl, де зібрано інформацію з понад п’ятдесяти публічних реєстрів, говориться, що нардеп Борис Козир має власну фінансово-промислову групу компаній, – усі вони зі складу “ОРЕКСІМ”. До групи входять 25 компаній, основним напрямком роботи яких є логістика. Серед ключових осіб групи вказані вже перераховані люди, а також сестра нардепа Ганна Шалига і соратник Козиря Михайло Малиновський.

Аналітики ресурсу пояснили, що фінансово-промислова група створюється об’єднанням кількох підприємств, які взаємодіють між собою економічно і фінансово. Відповідно всі підприємства в групі перебувають під впливом людей, які її контролюють. Заступник директора YouControl з юридичних питань Данило Глоба додав:

“Індикатор належності компанії до фінансово-промислової групи дає змогу побачити, хто є справжнім власником бізнесу. Володіючи такою інформацією, можна зробити аргументовані висновки про напрямок розвитку компанії, про методи управління та впливу, а також обсяги бізнесу”, – пояснив він у коментарі журналісту Центру.

Імена в офшорах

Згідно з даними SMIDA, єдиним акціонером ПрАТ “Закритий недиверсифікований венчурний інвестиційний фонд “Орексім” є Юрій Будник, друг народного депутата Козиря та його давній бізнес-партнер.

У той час, як імена керівників компаній з групи “Орексім” відомі, з’ясувати, хто є реальним власником бізнесу, не так просто – офіційно центральними фірмами з групи володіють кілька офшорних компаній.

Так, у власниках ТОВ “Орексім Україна” вказана компанія “Orexim Holdings Limited”, зареєстрована на Кіпрі. Їй належить 99% української компанії, а 1% – акціонерному товариству “ЗНВІФ “Орексім”. Кінцевим бенефіціаром компанії вказана кіпріотка Емілі Арістіду.

Наші колеги з Investigative Dashboard отримали фінансові звіти компанії з Кіпру, в яких ідеться про те, що її акціями володіють дві інші кіпрські фірми – “Bosainvest Limited” з часткою в 25% і “Marecom Trust”, якій належать 75%.

Водночас у звіті говориться:

“У кінцевому підсумку групу контролюють чотири особи, жодна з яких не володіє контрольним пакетом акцій у компанії та не має змоги здійснювати односторонній контроль над групою”.

Однак дізнатися імена цих людей нам не вдалося. Можна припустити, що особи контролерів були приховані навмисне.

У тому ж звіті повідомляється, що генеральним директором групи компаній з офшору є вже згаданий помічник народного депутата Бориса Козиря Сергій Присяжнюк.

Ми зв’язалися з акціонером “Орексім” Юрієм Будником, який повідомив, що віднедавна генеральним директором групи “Орексім” не тільки в Україні, а й на Кіпрі, є Олександр Худолей. Будник стверджує, що кіпрські компанії не є офшорами:

“Наразі великі компанії реєструються на Кіпрі для того, щоб потрапляти під дію англійського права. Якщо між власниками виникнуть якісь ситуації, які потрібно вирішити в судовому порядку, – цим займатиметься Лондонський суд, а не Баришівський, наприклад”, – пояснює акціонер.

Зазначимо, що директором кіпрської компанії “Orexim Holdings Limited” є сам Юрій Будник.

Компанії належить 99% головного активу групи “Орексім” – терміналу “Евері”. У документах офшорної фірми “Orexim Holdings Limited” йдеться, що вона є засновником іншої кіпрської компанії – “Orexim Trading Limited”. Ми з’ясували, що її директором і представником значиться миколаївець Станіслав Коновалов. Він же,  згідно з декларацією, є сином колишньої заступниці голови Вітовської райдержадміністрації Тетяни Коновалової. Секретарем “Orexim Trading Ltd.” є ще одна мешканка Миколаєва Вікторія Бондар. Згідно з декларацією її чоловіка, Олега Бондаря, який керує одним із відділів у прокуратурі Миколаївської області, Вікторія Бондар працює у фірмі “Югекотоп”, яка входить до складу “Орексім”.

Податкова історія

Група компаній “Орексім”, яка почала свою роботу ще 2004 року, стрімко розвивається. У серпні 2016-го до її складу увійшло ще одне велике підприємство – приватне акціонерне товариство “Миколаївський комбінат хлібопродуктів” (“НКХП” – Ред.).

На даний момент єдиним акціонером “НКХП” вказана кіпрська “Orexim Holdings Limited”. Згідно з даними, розміщеними на сайті SMIDA, членами наглядової ради є двоє помічників-консультантів нардепа Козиря – Руслан Мечет і Микола Балакірєв. Третім членом наглядової ради “НКХП” стала секретар офшорної фірми “Orexim Trading Ltd.” Вікторія Бондар.

Ми з’ясували, що після придбання акцій “НКХП” офшорною компанією, справи підприємства пішли вгору: з 2017 року воно почало активно отримувати відшкодування податків на додану вартість з державного бюджету.

Так, за 2017 рік “Миколаївський комбінат хлібопродуктів” отримав з бюджету всього 941 тисячу гривень відшкодувань ПДВ. А вже наступного року “НКХП” відшкодували понад 146 мільйонів гривень. Лише за шість місяців поточного року з держбюджету на рахунок комбінату надійшло майже 44 мільйони гривень відшкодувань.

Під час аналізу відшкодувань ПДВ підприємствам Центр помітив тенденцію: компенсації регулярно отримують різні компанії, що входять до складу групи “Орексім”. Серед них – “Евері”, “Юнікорн Мерітайм” і “Стивідорна інвестиційна компанія”, що працюють у Миколаївському морпорту. Також відшкодування отримували фірми “Голдкор”, яка займається вирощуванням люцерни, і “Кворум-Нафта”, що торгує пальним. До слова, остання регулярно виграє тендери, зокрема й проведені АМПУ.

За три роки загалом компанії з групи “Орексім” отримали понад 246 мільйонів відшкодувань ПДВ. Чи могла вплинути на такі преференції з держбюджету підприємствам, до яких має стосунок Борис Козир, наявність у нього депутатського мандата?

Відшкодування ПДВ підприємствам в Україні довгий час вважалося одним із найкорупційніших напрямів у роботі ДФС, оскільки здійснювалося в ручному режимі, доки у 2016-му підприємства не стали відбирати за допомогою електронної системи. Однак у січні поточного року український бізнес знову забив на сполох: стара проблема з відшкодуванням ПДВ стала повертатися. У Європейській бізнес-асоціації заявили, що побоюються повернення схеми з ручним відбором підприємств.

Експерт в економічній сфері Олексій Кущ каже, що незважаючи на електронний відбір підприємств, ймовірність впливу бізнесу на процес відшкодування ПДВ все одно залишається.

За допомогою непрямого податку, що збирається з кінцевого споживача, тобто нас із вами, включно з бабусями і дітьми, кілька десятків фінансово-промислових груп збирають мільйонні суми на рік. Політичні інвестиції повинні приносити фінансові дивіденди, саме тому в Україні списки партій і вищих чиновників формуються, виходячи з цілей захисту великого бізнесу і забезпечення його доступу до бюджетної годівниці, а не виходячи з принципів професійності та захисту інтересів держави”, – вважає експерт. Водночас у держреєстрі судових рішень ми виявили низку кримінальних проваджень щодо компаній зі складу “ОРЕКСІМ”, пов’язаних зі сплатою податків. Так, в одній з ухвал суду щодо кримінального провадження стосовно двох компаній ТОВ “Югекотоп” і ТОВ “Евері” говориться:

“Досудовим розслідуванням установлено, що ТОВ “Евері” і ТОВ “Югекотоп” є спорідненими підприємствами, які співпрацюють заради мінімізації сплати податку шляхом оформлення фіктивних (безтоварних) фінансово-господарських операцій. Так, службові особи ТОВ “Евері” задля мінімізації податку на прибуток від придбаної тріски у ТОВ “Югекотоп” вносять завідомо неправдиві відомості до бухгалтерських податкових обліків”.

Лише в цій ухвалі суду йдеться про суми майже на 500 мільйонів гривень.

У коментарі Центру акціонер “Орексім” Юрій Будник повідомив, що кримінальні провадження щодо компаній є всього лише версією податкової інспекції і не мають нічого спільного з реальністю. Він також додав, що нардеп Козир до цього бізнесу не має жодного стосунку, тим паче не використовує свої повноваження для лобіювання його інтересів.

“Козир – мій друг, ми разом вчилися. Дванадцять років тому ми разом відкривали бізнес, але потім розділилися, і я викупив його частку. Наразі вся наша співпраця полягає лише у внесенні внесків “ОРЕКСІМ” до благодійного фонду “Планета добра” Бориса Козиря”, – відповів Будник.

Нерухомість для бізнесу

Фінансовій групі “ОРЕКСІМ” на території Миколаєва та області належить чимало нерухомості. Тільки для роботи терміналів “Евері”, 75% якого “Орексім” у поточному році продав великій південнокорейській компанії “Posco Daewoo”, два роки тому викупили п’ять гектарів землі у Миколаївської міської ради.

Загалом на ТОВ “Евері” значиться шість об’єктів нерухомості в Миколаєві, імовірно використовуваних для розміщення офісів компанії. Крім того, у фірми є кілька автогаражних кооперативів і п’ять великих земельних ділянок.

Ще одна компанія у складі групи ТОВ “Голдкор” є власником та орендарем близько 400 земельних ділянок у Миколаївській області, ймовірно, для вирощування люцерни.

Вивчаючи нерухомість, що належить “Орексім”, Центр виявив одне цікаве придбання – компанія “Шел-Вест”, що входить до групи, володіє земельною ділянкою площею в 68 соток, розташованою на березі Чорного моря.

Засновниками фірми, на яку оформлено земельну ділянку, є мама нардепа, Наталя Козир, його соратник Михайло Малиновський, а також миколаївські підприємці Максим Попов і Руслан Братков. На цій земельній ділянці розташована база відпочинку, з власним тенісним кортом і басейном, які навряд чи використовуються для потреб компаній групи “Орексім”.

Придбання цієї нерухомості могло бути профінансовано, зокрема, і самим нардепом і оформлено на фірму для того, щоб мати можливість не вказувати її в декларації про доходи. Сам народний депутат проігнорував звернення журналіста з проханням прокоментувати його причетність до роботи “Орексім”.

Наразі Борис Козир, який упродовж останніх п’яти років представляв у парламенті Миколаївську область, знову балотується в народні депутати. В ефірах місцевих телеканалів та онлайн-медіа, які в передвиборчий період активно розміщували “джинсу” про кандидата, він обіцяє наступні п’ять років присвятити роботі на благо миколаївців. Однак чи не ховається за цими обіцянками бажання розвивати бізнес і лобіювати його інтереси замість того, щоб відстоювати інтереси своїх виборців?

 

вибори


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER