Сила без честі?

 

За даними соціологів, політична партія “Сила і честь” Ігоря Смешка має реальні шанси пройти до Верховної Ради. Попри гучну назву політсили та заяви її лідера про боротьбу з корупцією, сам Ігор Петрович дотримується українських законів вельми своєрідно: фірма, яка йому належить, придбала з порушенням законодавства 1,3 га землі на чорноморському узбережжі в Рибаківці. І зараз примудряється платити за цю землю копійки, використовуючи лазівки в законодавстві.

Головна біда Рибаківки

У курортному селі Рибаківка ось уже кілька десятиліть триває “війна” моря і суші: водна стихія поступово підточує береги, і в безодню відходять земельні ділянки з усіма наявними на них будівлями.

Житель села Анатолій Фалілєєв знає про проблему не з чуток: море підступило до його ділянки впритул – якщо раніше до прибережних круч були сотні метрів, то тепер рахунок йде на десятки.

“Ще трохи, і мій будинок сповзе на берег. Якби не кущі та дерева на ділянці, то це вже б сталося”, – упевнений він.

Анатолій дивиться на свою ділянку, частина якої вже починає обвалюватися

Сусідка Анатолія – Алла Бачкало теж занепокоєна, адже і її домогосподарство перебуває в зоні ризику. Вона каже, що обвалення берега і є головна проблема Рибаківки, на тлі якої всі інші негаразди просто меркнуть.

Ділянка Анатолія

“Селище повільно, але впевнено йде під воду. За ділянкою було ще два будинки і дорога. Тепер там урвище і море, а наша влада не чухається”, – нарікає мешканка села.

За словами Алли Бачкало, вирішення проблеми місцева влада так і не знайшла.

Західний берег Рибаківки теж має аварійні схили

Сільський староста Рибаківки Олександр Антоненко стверджує, що необхідно проводити берегоукріплювальні роботи, проте коштів у місцевому бюджеті немає.

“Це, дійсно, дуже дорого. Будемо намагатися це вирішити, хоча тільки проєкт може потягнути на півтора мільйона гривень”, – каже староста.

Сусідня з ділянкою Анатолія багатоповерхівка теж стоїть неподалік від урвища.

Антоненко зізнається, що бюджет села невеликий. Основне джерело – збори з пансіонатів і баз відпочинку, але за землю вони платять копійки…

Генеральська фірма

Одним зі “скромних” наповнювачів рибаківського бюджету є ТОВ “Бізнес консалтинг центр”.

Як повідомив Центру Олександр Антоненко, за приватизовану земельну ділянку площею 1,3 га, розташовану на самому узбережжі, фірма платить низький земельний податок у сумі 1 тис. 751 грн на рік.

На запитання, чому так мало, сільський староста каже, що нормативно-грошову оцінку землі проведено не було, тож береться середня для Миколаївської області ставка, з якої й нараховують податок.

У Коблевому, де все це було зроблено, власники подібної ділянки сплачують 48 тис. грн на рік, у Морському – 16 тис. грн.

На земельній ділянці, про яку йдеться, розташована база відпочинку “Платан”, якою також володіє фірма “Бізнес консалтинг центр”. База розташована на першій лінії, за 50 метрів від моря.

Основний корпус "Платана"

Серед засновників фірми значиться доволі відома персона – колишній кандидат у Президенти України, а нині лідер політичної партії “Сила і честь”, яка йде до парламенту, Ігор Смешко, а також його дружина Юлія. На двох їм належить понад 60% фірми. Згідно з реєстром, саме вони є кінцевими бенефіціарами компанії.

Цікава історія бази відпочинку та земельної ділянки, які їм належать. За словами старожилів Рибаківки, за радянських часів на місці бази відпочинку “Платан” був пансіонат для миколаївської партійної номенклатури: тут полюбляли відпочивати співробітники обкому партії та облвиконкому. За часів незалежності територію бази поділили на дві половини: частину віддали обласному дитячому кардіоревматологічному санаторію “Південний”, другу частину – обласній комунальній фірмі “Зелене господарство”. На початку 2004 року обласна влада вирішила “Платан” продати, внісши до списку на приватизацію.

У середині листопада того ж року було призначено аукціон з продажу бази, а вже в середині грудня право власності на колишнє комунальне майно було оформлено на “Бізнес консалтинг центр”. Нагадаємо, що відбувалося це все в самий розпал Помаранчевої революції. На той момент Ігор Смешко очолював Службу безпеки України. Звичайно ж, у складі засновників фірми його тоді не було, але зате там значилася його дружина Юлія Смешко і сестра Інна Щупаковська (за даними ЗМІ).

А сам Ігор Смешко з’явився серед засновників фірми “Бізнес консалтинг центр” значно пізніше, на початку нинішнього, 2019 року.

Здається, що близькість до фірми керівника грізної української спецслужби і вплинула на швидку і, по суті, закриту приватизацію об’єкта.

При цьому земельну ділянку під базою ТОВ “Бізнес консалтинг центр” купило значно пізніше – через п’ять із половиною років. Так, у жовтні 2009 р. рішенням голови Березанської РДА підприємство спочатку отримало землю в оренду, а в березні 2010 р. заступник голови району своїм розпорядженням затвердив грошову оцінку землі і дозволив викупити ділянку у власність. Фірма з Києва, яка робила оцінку, визначила вартість 1,3 га землі в 543 тис. грн, що за курсом того часу становило 67-68 тис. доларів. У липні 2011 р. фірма отримала держакт на землю.

У реєстрі судових рішень Центр знайшов інформацію, що 2007 року 1 га навіть не на самому узбережжі Рибаківки оцінювали і то дорожче – 546 тис. грн. В іншому судовому рішенні є інформація, що 2012 року 17 соток оцінили в 103 тис. грн. Але ж з року в рік земля, тим паче на морському узбережжі, не дешевшає, а тільки зростає в ціні.

Чи відповідало закону рішення районної влади про передачу в оренду та подальший викуп компанією земельної ділянки? У реєстрі судових рішень Центр знайшов приклади справ, у яких судді, посилаючись на рішення та постанови Верховного суду, трактували подібні дії, як такі, що суперечать закону, і повертали ділянки у власність держави.

Як приклад можна навести судовий позов Миколаївської місцевої прокуратури №1 до підприємців, яким розпорядженням Березанської РДА дозволили викупити у 2013 році на узбережжі, в зоні відпочинку “Рибаківка”, земельну ділянку площею в 17 соток, на якій розміщувалося кафе. У цьому випадку суд зробив однозначний висновок:

“…Під час ухвалення спірного розпорядження не було дотримано вищевказаних положень земельного та водного законодавства, адже спірна земельна ділянка належить до категорії земель державної власності, розташована в прибережній захисній смузі, передача якої у приватну власність прямо заборонена законом…”.

Далі в рішенні суду сказано, що розпорядження голови Березанської РДА було незаконним. Також суддя звернув увагу прокурора на зловживання керівника району своїм службовим становищем.

А тепер найцікавіше: ця земельна ділянка розташована прямо навпроти ділянки, яку приватизувала фірма “Бізнес консалтинг центр”, – усього метрів на 8 північніше. Тільки на неї в прокуратурі звернули увагу і почали повертати в держвласність, а на ділянку, якою володіли на той момент родичі генерала СБУ, – ні!

Схожа ситуація склалася в Коблевому, де Миколаївська місцева прокуратура №1 намагається через суд повернути земельну ділянку, приватизовану під базою відпочинку ще 2007 року. У своїх позовних вимогах правоохоронці звертають увагу на те, що земельна ділянка, розташована за кілька сотень метрів від урізу води, входить до природоохоронної смуги моря, тому не може перебувати у приватній власності.

Часи все-таки змінилися, і тепер представники влади діють обережніше. Наприклад, чиновники Миколаївської ОДА не продали землю під приватизованою 2015 року в Рибаківці комунальною базою відпочинку “Море” (розташована поруч із “Платаном”), а передали новим власникам в оренду на 10 років.

Земля біля моря задешево

Зона відпочинку “Рибаківка”, як повідомив Центру Олександр Антоненко, не входить до кордонів однойменного села, тож нормативно-грошову оцінку землі баз ніхто не робив. Це означає, що податки розраховують, використовуючи середню ставку по області за гектар, яка становить 26 тис. 378 грн – сміховинно мало для морського узбережжя!

За словами Антоненка, наповнюваність бюджету може збільшити й оренда землі.

“Зрозуміло, що орендна плата за земельні ділянки значно вища, ніж податок на вже приватизовану землю. Тим не менш, у попередні роки районна влада щедро роздавала земельні ділянки у приватну власність”, – каже староста.

Виходить, що про наповнення місцевого бюджету колишні господарі села та керівники району не переймалися, надаючи перевагу хвилинній вигоді.

Така позиція колишньої влади призвела до того, що наразі десятки гектарів землі на березі моря, які належать до прибережної захисної смуги, перебувають у приватній власності, що за законом заборонено. Якби прокуратура діяла рішучіше щодо повернення земель, то й наповнюваність сільського бюджету теж зросла б.

А що ж Держгеокадастр, який складає нормативно-грошову оцінку, за якою потім сплачується орендна плата та земельний податок? Чому нічого не робить?

Заступник начальника Держгеокадастру в Миколаївській області Андрій Кіро, до якого Центр звернувся по коментар, пояснив, що його відомство не уповноважене опікуватися рекреаційними землями.

“До повноважень Держгеокадастру належать тільки землі сільгосппризначення. Рештою займаються місцеві адміністрації”, – уточнив Кіро.

І додав, що у місцевої влади достатньо важелів, щоб змінити ситуацію і привести нормативно-грошову оцінку землі в норму.

За два кроки від раю

Аби дізнатися, що з себе представляє земельна ділянка Смешка і як далеко від моря розташована, журналісти Центру вирушили в Рибаківку.

Розшукавши потрібний об’єкт, ми побачили досить велику, обгороджену з усіх боків і доглянуту територію бази, що має прямий вихід на морський пляж. Тут розміщується два корпуси: триповерхова кам’яна будівля і двоповерховий дерев’яний котедж. Між корпусами для відпочивальників є господарські будівлі, дитячі та спортивні майданчики. Усі вільні місця були зайняті десятками припаркованих автомобілів, майже скрізь снували люди.

Найдорожчі номери в цьому дерев'яному котеджі

Усе побачене свідчить про те, що база користується попитом серед відпочивальників. Ціни тут від 960 грн за номер до 2 тис. 900 грн за котедж, що явно приносить чималий дохід своїм господарям.

Зустріти Ігоря Смешка нам не вдалося, але натомість ми познайомилися з місцевим підприємцем Олегом Листопадом, який уже 12 років управляє базою. За словами Олега Івановича, він узяв “Платан” в оренду в ТОВ “Бізнес консалтинг центр” ще 2007 року і продовжує її орендувати досі. Скільки платить господарям, Олег Іванович говорити категорично відмовився, але зізнався, що Ігор Смешко іноді тут з’являється. Про те, що Смешко тільки з січня 2019 року увійшов до складу засновників фірми, Листопад нічого не знав, доки кореспонденти не продемонстрували йому виписку з держреєстру.

Сильні світи прокуратурі не цікаві

У матеріалі “Операція імітація” Центр уже розповідав про великих латифундистів Рибаківки, які також із порушенням закону приватизували величезну кількість землі на узбережжі моря. Серед основних її “власників” – одеська фірма “Леддер”, що володіє близько 55 га лісу на узбережжі, а також бізнесмен Леонід Яковишин, у якого у власності перебуває понад 14 га морського берега в Рибаківці.

Про те, як повернути ці землі в держвласність, у прокуратурі, мабуть, навіть не замислюються.

Що стосується приватизації 1,3 га землі в Рибаківці фірмою, яка належить Ігорю Смешку, то в Миколаївській місцевій прокуратурі №1 відповіли, що не вживали заходів щодо повернення її в держвласність, тому що минув трирічний строк звернення до суду.

Дізнатися про таку позицію правоохоронців було дивно, оскільки в інших випадках (наприклад, тих самих, про які ми писали вище, – прим. авт.) прокуратура відновлює строки звернення до суду та виграє процеси.

Усі інформаційні запити Центру компанія “Бізнес консалтинг центр” проігнорувала. Не відповів і Ігор Смешко, з яким ми намагалися зв’язатися.

Мовчання власника земельної ділянки у відповідь на журналістські запити наштовхує на думку, що великі гроші і гучні імена, як і раніше, є надійним захистом від пильної уваги правоохоронців, що дозволяють сильним світу цього сміливо реалізовувати всі свої “забаганки”. Ні до чого їм “зайві” витрати у вигляді плати за землю, а ще, мабуть, абсолютно байдуже, що поруч із їхнім морським палацом катастрофічно обсипається берег і в когось руйнується єдине житло – стара халупа.

 

вибори


Ярослав Чепурний

Журналіст-розслідувач

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER