Міцний господарник із кримінальним талантом

 

Галицинівська ОТГ відома тим, що має солідний бюджет, більший, ніж у більшості громад не тільки нашої області, а й усієї України. Однак найчастіше ці солідні кошти використовуються не для того, щоб вирішити злободенні проблеми громади, а для того, щоб допомогти заробити родичам голови ОТГ. А численні кримінальні провадження, в яких фігурує очільник громади Іван Назар, дивовижним чином закриваються, часто навіть не дійшовши до суду.

Фекальні річки

У селі Галицинове Вітовського району ось уже багато років не працює насосна станція, що перекачувала фекальні стоки з сільської системи каналізації в міський колектор. Через це нечистоти спочатку потрапляють до резервуару насосної, а потім, коли він переповнюється, стікають у балку і з неї витікають просто в Бузький лиман.

Періодично каналізація забивається, і смердюча рідина розтікається вулицею Виноградною. Місцевим жителям “принади” такої безгосподарності не додають комфорту.

За словами Василя Шевчука, будинок якого розташований на Виноградній, у такі моменти перебувати вдома практично неможливо.

– Уявляєте картину: спека плюс тридцять, а в нас вулицею фекалії течуть і нам у двір затікають. Сморід неймовірний стоїть! – розповів Шевчук.

Як пояснив чоловік, коли радгосп “Жовтневий”, який обслуговував насосну станцію, ліквідували, об’єкт передали на баланс сільської ради. Поступово він занепав – усе обладнання насосної станції вирізали і здали на металобрухт.

У 2017 році, коли вкотре каналізація забилася і фекальні потоки потекли по Виноградній, сільрада нарешті звернула на проблему увагу. ТОВ “Єдині комунальні системи” без конкурсу отримало підряд на 176 тисяч гривень, щоб почистити каналізацію.

Галицинівська сільська рада

Гроші витратили, а проблему так і не розв’язали: насосну не було відновлено, фекальні стоки так і випливають у Бузький лиман… Куди поділися гроші, за нульового ефекту, зацікавилася і поліція: слідче управління ГУНП Миколаївської області відкрило кримінальне провадження, запідозривши підрядників у завищенні вартості виконаних робіт.

Одним із фігурантів кримінальної справи виявився і голова Галицинівської об’єднаної територіальної громади Іван Назар. Щоправда, справа розслідується ні хитко ні валко. Як повідомили в ГУНП області на наш інформаційний запит, за дев’ять місяців слідства справу так і не передали до суду.

Сільський клан

За інформацією Міністерства регіональної політики, за показником фінансової незалежності Галицинівська ОТГ увійшла до десятки найперспективніших сільських громад в Україні з 366. На її території Миколаївський глиноземний завод, який і дає левову частку надходження до бюджету громади.

З кожним роком бюджет громади зростає: у 2017 році він становив 90 млн. грн., у 2018-му – 110 млн. А цього року до скарбниці надійде рекордна сума – 130 млн. гривень.

Як же витрачаються ці кошти? Наскільки ефективно? Через систему Прозорро Центр проаналізував результати тендерних закупівель Галицинівської ОТГ за останні три роки і дійшов несподіваного висновку.

Виявилося, що зі 186 тендерів, проведених за цей час в ОТГ, тільки 18 були конкурентними. Тобто такими, де проводилися торги, в яких брали участь два і більше учасників. Решта закупівель проводилися за переговорною процедурою – з одним учасником.

Із 54 фізичних та юридичних осіб, з якими Галицинівська ОТГ мала справи за останні три роки, за кількістю укладених договорів виокремлюється родина місцевих бізнесменів Бучків – рідня голови ОТГ Івана Назара.

Так, приватний підприємець Михайло Бучко отримав від громади 15 підрядів на загальну суму 4,5 млн. гривень. А його син, депутат сільської ради Олександр Бучко, як підприємець отримав 787 тисяч гривень із галицинівського бюджету.

Під час аналізу реєстру юридичних і фізичних осіб з’ясувалося, що обидва Бучки є ще й засновниками ТОВ “Злата Буд М”. Ця компанія заробила на галицинівському бюджеті 1,3 млн. гривень, вигравши три тендери.

Інша компанія – ТОВ “Еліт Буд Гарант”, що теж неабияк нажилася на бюджеті ОТГ (1,19 млн. гривень), заснована Наталею Степаніциною (частка становить 20%) та Ганною Усенко (80%). Остання, як виявилося, є тещею Олександра Бучка і мешкає з ним в одному будинку на вул. Шкільна, 15 у Галициновому. Саме за цією адресою і зареєстрована ця фірма.

Але і це ще не все. Аналізуючи тендери на Прозорро, Центр знайшов і інших пов’язаних із Бучком підприємців: ФОП Должиков О.Г., який постачав у Галицинове тротуарну плитку і поребрики за 143 тис. грн., і ФОП Войхевич В.С., яка поставила туди ж 45 металопластикових вікон за 199 тис. гривень.

Обидва підприємці в тендерній пропозиції вказали один і той самий номер телефону. Цей самий номер був зазначений і в документації ФОП Бучко М.С., ТОВ “Злата Буд М” і ТОВ “Еліт Буд Гарант”.

Центр набрав цей номер і виявилося, що його використовує директорка фірми ТОВ “Еліт Буд Гарант” Наталія Степаніцина. Ми запитали у бізнес-вумен: чому цей телефон вказано як контактний у підрядників, пов’язаних із сім’єю Бучка, але вона відмовилася щось пояснювати.

Тоді Центр зв’язався з депутатом сільради Олександром Бучком. Спочатку Бучко-молодший вперто відмовлявся зустрітися і відповісти на запитання, і навіть погрожував журналістам судом, але потім усе ж таки погодився дати коментар.

Пан Бучко пояснив, що в нього та його батька є лише один офіс. База знаходиться в Галициновому, де й виробляють тротуарну плитку та паркани.

– На кожному підприємстві в нас зареєстровано по дві-три людини. А під роботу ми укладаємо договори ЦПХ (цивільно-правового характеру). Якщо є робота, є і люди. При цьому всі податки відраховуються, і це все проводиться нами офіційно, – пояснив підприємець.

Олександр Бучко не став заперечувати, що голова Галицинівської ОТГ Іван Назар його родич, але наголосив, що підряди без тендерів і в Галицинівській ОТГ, і в інших організаціях отримує винятково через те, що роботу, за яку береться, виконує якісно й у визначений термін.

– У нас хороша репутація, тому я дуже дорожу своїм ім’ям. Можу показати вам багато грамот від різних організацій, які підтверджують, що всі моїми роботами задоволені, – сказав Бучко.

Олександр Бучко

Це школа в селі Прибузьке. Тут ФОП Михайло Бучко має встановити спортивний майданчик. Незважаючи на те, що 1,5 млн. грн. Галицинівська ОТГ уже перерахувала, роботи ще не розпочиналися

Зміцнив берег і послабив бюджет

Ще однією фірмою, на яку “пролився” золотий дощ бюджетних коштів, було ТОВ “Єдині комунальні системи”. Та сама, яка ремонтувала водогін у Галициновому. За останні сім років вона освоїла тут понад десять мільйонів гривень, з яких найбільшу суму – сім мільйонів – на укріпленні берега Галицинового.

Сталося це в далекому 2012 році. Неякісний ремонт видно неозброєним оком: не минуло ще й 10 років після закінчення робіт, а захисні бетонні блоки, встановлені на березі Бузького лиману, на якому розташоване село, потріскалися і розсипаються. Того ж року правоохоронці порушили кримінальну справу, підозрюючи, що фірма-підрядник з отриманих грошей привласнила 700 тисяч гривень, завищивши на цю суму вартість виконаних робіт.

До числа причетних до розкрадання бюджетних коштів, за версією міліціонерів, потрапив і сільський голова Галицинове Іван Назар. Але через чотири з половиною роки – у 2016 році – правоохоронці закрили кримінальну справу через відсутність складу злочину.

Того ж року Іван Назар вирішив продовжити зміцнювати берег у Галициновому. Обравши ту саму фірму-підрядника – ТОВ “Єдині комунальні системи”, він уклав із нею новий договір на берегоукріплення узбережжя лиману. Роботи закінчилися, як і в попередньому випадку, кримінальним провадженням, яке було відкрито у квітні 2017 року. І знову до числа підозрюваних потрапили керівники фірми-підрядника та Іван Назар. Але і це кримінальне провадження було закрито.

Мабуть, натхненний цим, Іван Назар влітку 2017-го укладає з цією ж компанією нові договори підряду – тепер уже на прокладку водогону на двох вулицях у селі Лимани, що входить до складу Галицинівської ОТГ. При тому, що колишній водогін нормально функціонував.

Незважаючи на те, що роботи фірма навіть не розпочинала, акти виконаних робіт Назар підписав і бюджетні кошти – 863 тисячі гривень – перерахував. Про це йдеться в матеріалах кримінального провадження, опублікованих у реєстрі судових рішень. Кримінальне провадження було відкрито правоохоронцями 2 листопада 2017 року.

У причетності до розкрадання коштів слідство запідозрило директора і власника фірми “Єдині комунальні системи”, інженера, який здійснював технагляд, і голову Галицинівської ОТГ Івана Назара, який підписав акти виконаних робіт.

У листопаді того року в Івана Назара провели в будинку обшук, під час якого виявили 18 тисяч американських доларів. У декларації Назар вказав невеликий будинок у Галициновому, три земельні ділянки – теж далеко не значних розмірів і дві машини, одна з яких старенька “Волга”. А ось про іноземну валюту нічого не вказав, тому правоохоронці її вилучили як речовий доказ.

У листопаді-грудні фірма таки почала прокладати водогін. У сльоту, коли на сільських дорогах і так повно багнюки, розрила вулиці й почала укладати труби по сусідству зі старим водогоном, завдавши своїм запізнілим завзяттям багато незручностей місцевим жителям. Дещо фірма встигла зробити.

Експерти Миколаївського експертно-криміналістичного центру МВС України визначили суму збитків, завданих бюджету ОТГ, у 567 тисяч гривень. За версією слідства, саме на таку суму було завищено вартість виконаних робіт.

У лютому 2018 року кримінальну справу за даним фактом правоохоронці передали до Корабельного районного суду Миколаєва, де розгляд всіляко затягується – під різними приводами засідання весь час переносяться.

Іван Назар та правоохоронці

Ми зустрілися з Іваном Назаром і спробували поставити йому запитання, які накопичилися в результаті нашого розслідування, але діалогу не вийшло. Голова ОТГ акуратно записав запитання, які нас цікавили, але відповідати на них відмовився, пославшись на погане самопочуття. Пообіцяв, що підготує на них відповіді й обов’язково зв’яжеться з Центром, щоб знову зустрітися і все пояснити. Ми чекали тиждень, але пан Назар так і не передзвонив.

Чому одні кримінальні справи, в яких фігурує Іван Назар, закриваються, так і не дійшовши до суду, а розгляд інших, навіть якщо вони й потрапляють до суду, всіляко затягується?

Щоб знайти відповідь на це запитання, ми вирішили вивчити: чи може хтось із правоохоронців, прокурорів або суддів мати до цього якийсь стосунок.

Для цього Центр уважно проаналізував, хто з представників правоохоронної системи за останні 10 років отримав землю в Галициновому. Виявилося, що таких у Галициновому майже два десятки.

Ціла низка правоохоронців мають у Галициновому земельні наділи: начальниця відділу Міністерства внутрішніх справ Ірина Заболотня; співробітники прокуратури Миколаївської області Вікторія Коткова, Артем Петренко та Євген Середа; прокурорка 2-ї місцевої прокуратури Анастасія Ільницька-Юртаєва; помічник судді Корабельного районного суду Ігор Батченко та слідчий із військової прокуратури Денис Камінський. Причому багато хто з них земельні ділянки отримав безоплатно. І, як правило, на своїх родичів.

Щоб з’ясувати причину, через яку кримінальні справи, пов’язані з Назаром, регулярно розвалюються, Центр надіслав інформаційні запити до поліції та обласної прокуратури. Однак в обох відомствах нам по суті не відповіли, назвавши лише дати відкриття і закриття кримінальних проваджень. І жодної конкретики. Виходить, що чи то в поліції працюють непрофесіонали, які, не розбираючись, відкривають кримінальні справи, чи то чиясь зла воля заважає доводити розпочате до кінця. А Назар продовжує очолювати одну з найбагатших громад в Україні та освоювати бюджет через своїх родичів.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ “Відродження”.

 


Ярослав Чепурний

Журналіст-розслідувач

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER