Картковий будиночок

 

Картковий будиночок
Міська програма молодіжного будівництва діє в Херсоні понад 10 років. Молоді сім’ї, яким вдалося стати її учасниками, як правило, виплачують свою частину кредиту вчасно, благо умови для них встановлені пільгові. Однак от невдача: отримати свої квартири вчасно, а головне – без додаткових грошових вливань вдається мало кому. А 14-ти інвесторам, які виплатили всі внески, забудовник просто не видає ключів і документів на житло, мотивуючи це “боргами”, що казна-звідки взялися. Чому принцип пільгового будівництва житла спрацьовує не для всіх молодих сімей, намагався розібратися кореспондент.
Бий своїх?

Шляхетна і нелегка місія забезпечувати молодь житлом на пільгових умовах у Херсоні покладена на Херсонське регіональне управління “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву” (Фонд) та ПрАТ “МЖК”, підприємство-забудовник, з яким працює Фонд. Про свої досягнення у Фонді розповідають із гордістю. З 1998 року до березеня 2018 року, за даними Фонду, освоєно понад 170 млн грн з бюджетів різних рівнів, а також вкладів фізичних осіб (інвесторів), банківських установ. Ці кошти було інвестовано в будівництво житла загальною площею понад 33 тис. кв. м, а також у придбання житла на вторинному ринку загальною площею майже 22 тис. кв. м.

Директор Фонду Юрій Волкович уточнив:

“За рахунок цих коштів 794 сім’ї отримали пільгові кредити та державну підтримку на будівництво житла, з яких 768 родин (майже 2700 громадян) уже покращили свої житлові умови та зняті з обліку як такі, що потребують поліпшення умов проживання”.

Наразі завершується будівництво житлового будинку №40-Б у 4-му Таврійському мікрорайоні (просп. 200-річчя Херсона) на 126 квартир і розпочато будівництво II черги МЖКівського мікрорайону.

Щоб претендувати на доступне житло, сім’я має перебувати на квартирному обліку, підтвердити свою платоспроможність і внести на особовий рахунок, відкритий у Фонді, перший внесок у розмірі не менше 6% від вартості квартири. Для кожного інвестора цей відсоток різний. Фонд надає державний кредит строком на 20-30 років, повернути який можна на пільгових умовах. Сім’ї, які мають одну дитину, можуть повертати бюджетний кредит без відсотків. Сім’ї з двома дітьми – погашають тільки 25% залишку суми зобов’язань за кредитом, а якщо в сім’ї троє дітей, виплатити потрібно всього 50% коштів, виданих за кредитом.

Здавалося б, для учасників програми умови цілком посильні, навіть за невисоких доходів. Тож охочих долучитися до проєкту в Херсоні вистачає. Однак на сьогодні налічується щонайменше 14 молодих родин, які вже кілька років не можуть отримати омріяних квадратних метрів, причому вартість своїх квартир вони виплатили вчасно та в повному обсязі, а подекуди навіть переплатили. Про це йшлося на одній із сесій Херсонської міськради.

Деякі інвестори доводять свої права в суді, процеси можуть тягнуться у понад 10 років. На жаль, більшість учасників проєкту з цього переліку не захотіли розповідати про свої історії, побоюючись нових “санкцій” з боку забудовника та збільшення плати за житло, що й так обходиться їм у копієчку. Утім, нам вдалося познайомитися з сім’єю Олександра Ткачука, який просив не вказувати його прізвища в матеріалі.

У 2005 році молодий чоловік уклав кредитну угоду з Фондом і тоді ще АТЗТ “Молодіжний житловий комплекс” щодо пайової участі в будівництві квартири в багатоповерховому будинку за адресою: пр. 200-річчя Херсона, № 68, пізніше адреса змінилася на будинок № 40.

Олександр Ткачук пояснив нам систему оплати: перший внесок – 6% – розбивається на два платежі, 3% сплачується одразу, ще 3% – після здачі житла та отримання права власності. Стати власником нової квартири сім’я Олександра мала ще 2007 року, а потім протягом 28 років сплачувати щокварталу приблизно 250 дол. США.

За умовами договору, в 2005 році ціна 1 кв. м житла становила 2 тис. 350 грн, загальна вартість квартири – 190 тис. 726 грн. Термін здачі будинку – III квартал 2007 року. За таких умов житло, дійсно, виглядало доступним. Але за фактом усе виявилося інакше. Чи варто говорити про те, що будинок не був вчасно зданий в експлуатацію?

Олександр неодноразово звертався до Фонду і до компанії-забудовника, вимагаючи пояснень з приводу затримки будівництва, але не отримував чітких і вичерпних відповідей.

Не бажаючи нічого пояснювати інвестору, забудовник проводив політику “найкращий захист – напад” і з 2010 року надсилав сім’ї Олександра “листи щастя” про те, що строки закінчення будівництва та здачу будинку відкладають раз у раз. Зазначимо, що 2005 року економічна ситуація в країні була досить стабільною, долар дорівнював 5 грн, і що забудовнику заважало виконувати свої зобов’язання, незрозуміло.

Але саме затягуванням зведення будинку підрядник пояснював і збільшення ціни 1 кв. м житлової площі до нинішньої 4 тис. 548,20 грн. За таких розцінок житло виходить просто “золотим”, і зникає сам сенс допомоги від держави! Сьогодні квартира Олександра коштує вже 253 тис. 226,62 грн.

Численні звернення до суду не дають жодних результатів. Судді пояснюють: встановити істину “заважають об’єктивні обставини”. Таким чином, служителі Феміди не можуть визначити вартість 1 кв. м, огляд квартири не проведено, акт прийому-передачі житла не складено. Водночас письмові претензії Олександра в “МЖК” приймати відмовляються.

Ба більше, забудовник сам звернувся до Херсонського міського суду …. зі звинуваченнями до Олександра. Від нього вимагають заплатити 461 тис. 280, 13 грн., з яких 253 тис. 226,62 грн. – нібито борг за договором, 188 тис. 988,67 грн. – інфляційні збитки та 19 тис. 064,84 грн. – відсотки за прострочення платежу. Зверніть увагу, що повна сума претензій забудовника більш ніж удвічі перевищує первісну вартість квартири! Ось такою виявилася “допомога” держави! До того ж, Олександру, вже як власнику квартири (!), регулярно надходять рахунки за утримання будинку, які за фактом повинно сплачувати ПрАТ “МЖК”, адже акта приймання-передачі квартири Олександр не підписував, а відтак її власником поки що не є.

Приховані борги

Не можна сказати, що в місцевій владі не знають про те, як молодим дістається “доступне житло”. У листопаді 2017 року на сесії Херсонської міської ради мали затвердити “Програму розвитку житлового будівництва в м. Херсоні на 2018-2022 роки”. Втім, у депутатів чимало запитань викликала попередня однойменна програма, що діяла впродовж 2013 – 2017 років. І це не дивно, що наразі 14 молодих родин так і не отримали омріяного житла, незважаючи на державну гарантію.

Ситуація навколо молодіжного будівництва в Херсоні виглядає загадковою. У реєстрі виконавчих проваджень ми знайшли цілих п’ять виконавчих проваджень на ПрАТ “МЖК”, яке, нагадаємо, отримує бюджетні кошти для забудови через Фонд сприяння молодіжному будівництву.

Боржником виступає його директор – Микола Картавцев. Причому, у двох випадках стягувач боргів – “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”. Очевидно, щось не поділили близькі ділові партнери.

Також виявилося, що майно ПрАТ “МЖК” розпродається з торгів, у чому можна переконатися з посилань на аукціони з реалізації арештованого добра:

setam.net.ua/auction/247937:

setam.net.ua/auction /247605:

setam.net.ua/auction/247620:

Виявляється, що офіси Фонду та ПрАТ “МЖК” розташовані за однією адресою: м. Херсон, проспект 200-річчя Херсона, буд. 38, корп. 6, до слова, по сусідству з новобудовами інвесторів.

До того ж, з реєстру судових рішень (справа № 5024/919/2011) випливає, що ПрАТ “МЖК” має заборгованість перед ВАТ “Кредобанк” понад 5 млн. грн.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ПрАТ “МЖК” перебуває на стадії припинення.

Жодної інформації про зміну форми господарювання немає. У тому числі, про тимчасове припинення діяльності, що все ж таки дає право підприємству взяти участь у реалізації цільової міської програми. Виникає питання: як підприємство (ПрАТ “МЖК”), що перебуває у стадії ліквідації та має 5-мільйонний борг, бере участь у реалізації цільової міської програми?

Ще красномовний факт: аудитом, проведеним у червні 2017 року, було вказано на не надто успішну діяльність Фонду:

“За результатами аудиторського дослідження ефективності використання бюджетних коштів щодо виконання державних, регіональних та місцевих програм розвитку молодіжного житлового кредитування встановлено, що їх реалізація не є повною мірою ефективною”.

Незважаючи на всі наведені факти, у жовтні 2017 року депутати Херсонської міської ради проголосували за те, щоб виділити Фонду чергові 2 млн грн, а в листопаді підтримали “Програму розвитку житлового будівництва в м. Херсоні на 2018-2022 роки”. Також своїм рішенням міськрада затвердила виділення наступних сум із бюджету на молодіжне житло: на будівництво 9-поверхових житлових будинків №34/1, № 34/2, №34/3, №№34/4 і 35 по пр. 200-річчя Херсона в 4-му Таврійському мікрорайоні Херсона.

Схоже, що депутати не заглиблювалися у вивчення питання і не проводили жодних розслідувань з цього приводу.

Загалом лише у 2017 році Фонд отримав з міського бюджету 5 млн 805 тис. грн на кредитування житла для молодих сімей. Чому ж деякі інвестори залишаються без житла?

Тайно залучений підрядник

Під час розслідування ми з’ясували, що практика затягування термінів здачі об’єктів є для забудовника звичною. Як виявляється, з великими затримками здавали будинки не тільки за договорами 2005-го і 2007-го років, а й в останні періоди. Це при тому, що молодіжне будівництво кредитувалося постійно. Кошти за програмою виділяються щорічно, причому з різних бюджетів: місцевих, міського, обласного, державного. Загалом за період роботи програми було виділено й освоєно, за даними Фонду, 65,8 млн грн з державного бюджету, 25 млн 900 тис. грн з обласного та 11 млн 800 тис. грн з бюджету м. Херсона. Це без урахування інших джерел: інвестори, інші місцеві бюджети залежно від місця будівництва, комерційні банки, власні кошти громадян, кошти статутного капіталу Фонду. До речі, громадяни за цей час внесли 28 млн 900 тис. грн.

Зокрема, строки здачі житла у 2014-2016 роках неодноразово подовжувалися, що, як ми вважаємо, стало одним із чинників суттєвого подорожчання вартості житла. Зрозуміло, що розплачуються за це інвестори, які змушені нести додаткові витрати. Так, вартість квартир, які будували молоді сім’ї, з часу укладення договорів до введення в експлуатацію зросла на 10 – 31 тис. грн.

За даними перевірки Південного офісу Держаудитслужби, перевищення середньої вартості житлових будинків за договорами, укладеними протягом 2014-2016 років, становить 1 млн 006 тис. 979 грн, або в середньому 111,9 тис. грн на одну молоду сім’ю.

На затримку будівництва, на нашу думку, могло вплинути і припинення юридичної особи ПрАТ “МЖК”, а також залучення до робіт сторонньої будівельної організації. У Декларації про готовність об’єкта вказано її назву – ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”. Як з’ясувалося, заміну генерального виконавця робіт компанія “Молодіжний житловий комплекс” зробила, не повідомивши про це регіональне управління “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву”. Цю інформацію ми отримали з копії відповіді Управління Південного офісу Державної аудитслужби в Херсонській області представнику одного з інвесторів у 2017-му році:

На жаль, відповіді на багато запитань до керівників Фонду та ПрАТ “МЖК” отримати не вдалося. Директор Херсонського регіонального управління “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву” Юрій Волкович не вказав чітко причини затримки здачі молодіжних об’єктів. Він посилався на “досить багато причин”, починаючи від затримок бюджетного фінансування та кризи, що почалася 2013 року. Також Волкович поспішив “перевести стрілки” на партнера-забудовника: “Фонд – не єдиний виконавець програми, і на певні питання компетентну відповідь має дати безпосередньо виконавець робіт”.

Однак із головою ПрАТ “МЖК” Миколою Картавцевим побачитися на власні очі не вийшло, незважаючи на кілька наших наполегливих спроб. Під час наших візитів щоразу знаходили приводи для відмови, а останнім часом телефонну слухавку в офісі не піднімали зовсім.

Відомості з надр реєстрів

Далі почалося найцікавіше. З реєстру юридичних і фізичних осіб ми дізналися, що Картавцев, керівник ПрАТ “МЖК”, одночасно є засновником ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”.

Компанія заснована 2011-го року, і на 2018-й рік Картавцев залишається серед засновників.

На певні роздуми наводить і Декларація про доходи директора “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву” Юрія Волковича. Його дружина Ольга працює увФонді разом із чоловіком. Є у подружжя, виявляється, ще одне місце роботи – з 2016-го року вони за сумісництвом були працевлаштовані … все в тому ж ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”.

У своїй декларації за 2017-й рік Юрій Волкович цього місця роботи вже не зазначає, але констатує, що дружина продовжує працювати в ТОВ “Праймконтракт”.

Юрій Волкович зізнається, що дружина працювала разом із ним у Фонді, але не вбачає в цьому конфлікту інтересів, тому що, за його словами, після отримання роз’яснень із самого Національного агентства з питань протидії корупції, він перевів дружину на іншу посаду. На яку саме, Юрій Волкович не уточнив. Але від інвесторів ми дізналися, що у Фонді Ольга Волкович керувала кредитним відділом, і всі кредитні договори напевно “проходили” через її руки. Коло замикається.

Юрій Волкович заперечує свою причетність до ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”, хоча реєстри відкритих даних свідчать про інше: 2016-го року Юрій Волкович отримував у цій компанії заробітну плату юрисконсульта (за сумісництвом), там же отримувала і продовжує отримувати зарплату його дружина.

До того ж, офісне приміщення, яким, судячи з реєстру речових прав на нерухоме майно, володіє Юрій Волкович, як директор Фонду, розташоване на вул. Михайловича, 24, офіс 2-в – саме там, де офіційно зареєстровано і ТОВ “Праймконтракт”. Про це можна дізнатися з реєстру прав на нерухоме майно:

Право власності на це приміщення Юрій Волкович зазначає і в декларації за 2017-й рік. Отже, він, як і раніше, продовжує залишатися його власником:

Також у зазначеному будинку №24 по вул. Михайловича (нині – вул. Гетьмана Сагайдачного), крім Волковича, за дивним збігом обставин володіють майном важливі персони. Сергій Кіщенко очолював “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” до Юрія Волковича. Він же – один із засновників ПрАТ “МЖК”. Волкович Олена Юріївна (вочевидь, дочка Юрія Волковича) і ще один засновник ПрАТ “МЖК” Іван Лихотоп.

Ось яка картина вимальовується в підсумку. У Херсоні молодіжним будівництвом опікуються регіональне управління “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву” і ПрАТ “Молодіжний житловий комплекс”, які розташовані за однією адресою. Саме на них покладено завдання забезпечувати житлом молоді сім’ї. Вони ж реалізують міську “Програму розвитку житлового будівництва” і тільки у 2017 році отримали для цієї мети з бюджету понад 5 млн грн. При цьому на певному етапі забудовник залучив до роботи ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”, засновником якого є … Микола Картавцев, директор ПрАТ “Молодіжний житловий комплекс”, фірми-банкрута, чиє майно реалізується на торгах. А директор Херсонського регіонального управління “Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву” Юрій Волкович отримує разом із дружиною зарплату сумісників у … фірмі-забудовнику. Ба більше, Волкович є власником приміщення, де офіційно зареєстрована приватна компанія – ТОВ “Будівельна компанія “Праймконтракт”.

Схоже, що надзвичайно актуальне питання молодіжного будівництва в Херсоні віддано на відкуп вельми зацікавленому колу осіб, і ми маємо справу з добре відпрацьованою корупційною схемою, коли в тісному тандемі працюють державне і приватне підприємства. Чого ж дивуватися, куди діваються мільйони з бюджету, а молоді сім’ї змушені постійно доплачувати кругленькі суми і продовжувати мріяти про власне житло?

Євгенія Вірлич

 

розслідування

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER