Справа – труба

Як Департамент ЖКГ Херсонської міськради наприкінці року роздавав мільйонні підряди сумнівним фірмам

Для більшості підприємств та організацій, які фінансуються з бюджету, кінець року – чи не найгарячіший час. Адже саме в листопаді стає зрозуміло, чи є в бюджеті вільні кошти, які можна розподілити на розв’язання нагальних проблем. Ось тільки освоювати ці гроші доводиться похапцем, щоб держава “не відібрала” їх назад. Така ситуація напружує далеко не всіх. Хтось, навпаки, чекає останніх місяців року, як манни небесної, а освоєння бюджетних грошей спринтерськими темпами для нього – рідна стихія.

Чотири мільйони для фірми – “привида”

У грудні 2015 року департамент ЖКГ Херсонської міськради витратив близько 7 млн. грн. на роботи з капітального ремонту опалення, водопостачання, а також устаткування підвищувальних насосних станцій (призначених для посилення напору води на водогоні) у 45-ти житлових будинках Херсона. За ці гроші було розроблено проєктно-кошторисну документацію, проведено її експертизу, здійснено технагляд за виконанням робіт і, звісно ж, у цю суму увійшла вартість самих виконаних капітальних ремонтів.

Примітно, що департамент ЖКГ розділив суми до оплати за проведені роботи таким чином, щоб не проводити тендер, а підрядників обирати самостійно і без конкурсу.

За даними офіційного порталу публічних фінансів України, найбільший куш зірвало маловідоме ТОВ “Сервісбуд-інвест”, з яким департамент у грудні минулого року уклав 27 договорів на загальну суму 4 млн 430 тис. 234 грн. (!).

Примітно, що ТОВ “Сервісбуд-інвест” було створено за три місяці до угоди з департаментом і до цього не працювало з бюджетними замовленнями. Як з’ясувалося під час розслідування, підприємство не має навіть власного офісу і зареєстроване на квартирі, що належить його засновнику – Євгену Кондратюку. Директором “Сервісбуд-інвест” є Віктор Гуцал. Водночас Кондратюк значиться директором іншого підприємства – ТОВ “ХЕРСОН СПЕЦ ПРОФІЛЬ”, де засновницею є Олександра Путілова. Вона доводиться двоюрідною сестрою голові Херсонської облради Андрію Путілову. Однак у розмові з журналістом Олександра Сергіївна повідомила, що вперше чує про “Сервісбуд-інвест” і не має жодного стосунку до діяльності цього підприємства.

– “До моєї діяльності це не має жодного стосунку і вже точно ні до тендера, ні до чогось іншого я не маю жодного стосунку. Я з бюджетом не працюю принципово. І в моїй роботі мені брат не допомагає, тому що моє підприємство існує вже багато років і ще до того, як він розпочав політичну свою кар’єру”, – сказала Олександра Путілова. Пошта, адресована фірмі, що працює з мільйонними замовленнями, приходить у розбиту поштову скриньку, яку власник квартири навіть не спромігся відремонтувати або замінити.

Про інші об’єкти нерухомості, пов’язані з цією фірмою (наприклад, про склади чи виробничу базу), нам не вдалося знайти жодної інформації. Як і про працівників підприємства, окрім самого Кондратюка та співробітника на ім’я Андрій, чий телефон був зазначений у тексті договорів із Департаментом ЖКГ. Щоправда, цей Андрій, який не побажав назвати прізвище, відповів, що вже не є працівником “Сервісбуд-інвесту”, і, судячи з його реакції, для нього самого було сюрпризом, що номер телефону значиться в офіційних документах.

Ще один телефонний номер, зазначений у виписці з Держреєстру юридичних осіб, хронічно не відповідав. Журналістам вдалося знайти реальні контакти Євгена Кондратюка, проте розмова вийшла короткою:

– “Я зайнятий, зараз нічого не знаю. Не знаю, хто там і що там відповідає. Хто робив там нехай відповідає”, відповів засновник фірми, коли дізнався, хто і з якого питання йому дзвонить.

Відповідь на запитання: “Ваша фірма отримала 4-мільйонне замовлення з бюджету, хто виконував ці роботи? Не ви?” була ще коротшою: “Це не ми! До побачення!”.

Таке ось підприємство -“привид”. Однак це не завадило “Сервісбуд-інвесту” отримати найбільше замовлення від міського департаменту ЖКГ на виконання 9 капремонтів устаткування підвищувальної насосної станції, 9 капремонтів опалення та 12 капремонтів системи водопостачання в 27 будинках Херсона з 45, включених до плану ремонтів. Причому, такий чималий обсяг робіт, згідно з договором, потрібно було виконати протягом лише одного місяця – грудня.

Отримавши адреси будинків, за якими ТОВ “Сервісбуд-інвест” проводило капітальні ремонти, журналісти вирішили перевірити, як насправді було витрачено бюджетні гроші, рахунок яких іде не на десятки тисяч, а на мільйони гривень.

Неочікувані ремонти

Більшість мешканців будинків, де було проведено капремонти, дивувалися, дізнавшись, що їх облагодіяли. Люди розповідали про багаторічну байдужість комунальників до скарг мешканців на гнилі труби, сходові прольоти, що руйнуються, і козирки над входами в під’їзди, про безліч інших проблем.

Але новина про те, що в будинку було проведено капремонт, стала для багатьох мешканців несподіванкою. І тільки особливо обізнані або ті, хто став випадковим свідком, стверджували, що ремонти, дійсно, проводилися. Причому, як зазначають мешканці, виконавці працювали в надзвичайному поспіху: починали рано-вранці та закінчували практично вночі.

“Взимку я почув, що з підвалу доноситься шум. Спустився туди. Побачив людей, які працюють. Здивувався. Кажу їм: “Наскільки я знаю, мешканці будинку ні на що не скаржилися, мітингів не влаштовували”. Мені відповіли, що це – ремонт систем опалення та водопостачання, профінансований із бюджету”, – розповідає Василь Євстафійович, мешканець будинку № 10в на Бериславському шосе. Чоловік показав журналістам, що саме було зроблено для його будинку за виділені з міського бюджету 187 тис. 744 грн., у які обійшовся ремонт систем опалення та водопостачання.

Від труби -“лежака” системи водопостачання, що проходила через увесь підвал, відходять труби меншого діаметру, які живлять стояки під’їздів будинку. Причому, ці відгалуження змонтовані таким чином, що, не дай Боже, людина, навіть середньої комплекції, яка опинилася в тому підвалі, оступиться і впаде на настільки тендітну пластикову трубу, що живить стояк – аварія неминуча. Ремонтники навіть не спромоглися поставити підпірки для стійкості труб та відповідним чином утеплити їх.

“Чомусь не до кінця зробили… Ось, принесли утеплення і ось так от кинули”, – каже мешканець будинку.

Окрім цього, за словами Володимира Євстафійовича, труби в системі опалення лише частково були замінені на пластик через прорахунки проєктувальника.

Чоловік сказав, що людей, які виконували роботи, бачив уперше. А ось Михайло, мешканець будинку № 17 по вулиці Залаегерсег розповів, що у них у підвалі систему водопостачання міняли … співробітники ЖЕКу, тобто, комунального підприємства “Дніпровське”, що обслуговує ці будинки.

У присутності журналістів він навіть зателефонував ЖЕКівському сантехніку на ім’я Сергій, який підтвердив, що працювали жеківці: “Ми, ЖЕК, міняли труби”.

Щоправда, співрозмовник не уточнив, чи отримали працівники щось із 39 тис. 219 грн., виділених на ремонт системи водопостачання в цьому будинку, адже обов’язок комунальників – виконувати поточні ремонти, а не капітальні, які мали б виконувати майстри “Сервісбуд-інвесту” та оплачувати із зазначеної суми.

Також Михайло пригадав, що роботи проводилися не взимку, а … влітку минулого року. Але ж договір із фірмою, нібито на їх виконання, було укладено значно пізніше – 14 грудня 2015 р. Виходить, спочатку відремонтували, а потім списали на це бюджетні гроші?

“Ми бачили нашого ЖЕКівського сантехніка, Павлика, він працював, а ще – якісь інші люди”, – розповіли нам мешканці ще одного будинку по вулиці Чорноморській, 10, на капремонт опалення якого з міського бюджету було виділено 180 тис. 471 грн. 471 грн.

Мешканці кількох інших будинків також підтвердили, що роботи з капітального ремонту виконували співробітники місцевих ЖЕКів, тобто згаданого КП “Дніпровське” і ЖЕКу “Шумен”. Але керівники цих підприємств Євген Сокрут і Яна Окунєва навідріз відмовилися коментувати цю “пікантну” подробицю і наполегливо рекомендували звернутися до Департаменту ЖКГ Херсонської міськради.

Варто зазначити, що виконані роботи в усіх вищевказаних будинках приймав такий собі Петоєв Гаррі Миколайович, якому департамент перерахував, як підприємцю, близько 100 тис. грн. Як виявилося, Петоєв є працівником управління капітального будівництва Херсонської міськради і не так давно його прізвище прогриміло в “ліфтовому скандалі”, коли ремонт херсонських ліфтів проводили за завищеними цінами. Саме він займався експертною оцінкою вартості ремонтів ліфтів, а зараз виступив експертом щодо якості виконання капітальних ремонтів у будинках.

Клондайк для приватників

“Сервісбуд-інвест” – не єдине підприємство, якому пощастило отримати бюджетні замовлення в грудні минулого року. Капітальні ремонти проводилися також у ще 18 херсонських будинках фірмами, що зареєстровані не так давно, причому, дехто – не маючи великого досвіду роботи в цій сфері.

Понад 1,5 млн. грн. отримало ПП “Вінер” – за капремонт систем опалення та водопостачання в 10-ти житлових будинках Херсона, а також за виготовлення проектно-кошторисної документації. Причому підприємству, як то кажуть, було віддано в руки “всі карти”: його співробітники самі розробляли документацію, а потім вони ж і виконували ремонтні роботи. Тобто, не Департамент ЖКГ “спустив” виконавцю робіт свою технічну документацію, відповідно до якої мають бути надані певні послуги, а виконавцю чомусь дозволили бути “самому собі режисером”. Багато фірм, які працюють із бюджетними замовленнями, можуть тільки мріяти про таку вольницю.

Засновником і директором ПП “Вінер” є Жанна Воробко. Статутний фонд підприємства становить лише 100 грн., однак при цьому фірма останнім часом регулярно отримує бюджетні замовлення. Лише в березні поточного року підприємство “Вінер” перемогло на двох відкритих торгах з ремонту котлів і котельні, уклавши договори на загальну суму понад 750 тис. грн. Як бачимо, “Вінер” починало свою діяльність практично без копійки, зате тепер бюджетний потік у цю фірму не вичерпується.

Для журналістів дивним було дізнатися, що підряди на капремонти в житлових будинках отримали підприємства, які займаються прибиранням вулиць у Херсоні, додавши до колишньої спеціалізації ще й виконання складних ремонтів комунальних мереж. Отже, у них працюють воістину “майстри широкого профілю”. Так, ПП “Фірма “Шуменський”, виготовляло проєктно-кошторисну документацію, а також проводило капремонти систем водопостачання в будинках за адресами: вул. Докучаєва, 18 та пр. Будівельників № 1/62. Загальна сума освоєних коштів склала 159 тис. 860 грн.

Засновником і керівником фірми “Шуменський” є Олена Аркуша. Раніше фірму очолював Валерій Новіков, який також був директором херсонського ТОВ “Шумен”. Пізніше фірму очолював Євген Сокрут, який зараз є директором комунального підприємства “Дніпровський”.

Ще одному підприємству “КП “Центр”, яке займається прибиранням центру міста, виділили майже 100 тис. грн. на капремонт мереж опалення житлового будинку №126 по вул. 40 років Жовтня (нині вул. Університетська).

Аналогічні послуги департамент ЖКГ замовив у ТОВ “Буд-Сектор”, заплативши підприємству за капремонт опалення та водопостачання у 5-ти херсонських будинках 615 тис. 788 грн. Засновником і директором “Строй-Сектора” є Олексій Мангушев.

Чи не доведеться шукати “вітру в полі”?

Дмитро Шалагін, начальник управління житлового господарства Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міськради, дізнавшись, про що з ним хочуть поспілкуватися журналісти, був вкрай здивований: “А в чому, власне, проблема? Роботи були виконані, здані відповідно до всіх вимог”.

Відповідаючи на запитання, чиновник був лаконічним, немов боявся бовкнути зайвого. Сказав, що підприємство “Сервісбуд-інвест” саме запропонувало свої послуги, коли тендерний комітет шукав виконавця робіт:

“Усі документи в цього підприємства – в порядку. І, наскільки мені відомо, тільки це підприємство погодилося виконати зазначений у договорах обсяг робіт за такий короткий термін”.

При цьому чиновників від комунального господарства не збентежило, що фірму, яка виконувала роботи із загальною кошторисною вартістю, що перевищує 4 млн. грн., зареєстровано у квартирі, вона має статутний фонд у 1000 грн. і навряд чи має виробничу базу та відповідний штат працівників.

“Для нас головне те, що підприємство повністю виконало обумовлений у договорах обсяг робіт. А де воно зареєстроване, який у нього штат, статутний фонд, чи є виробнича база, які телефони вказані… Ну, це – не принципово важливі речі”, – сказав Дмитро Шалагін.

До речі, у договорах передбачена трирічна гарантія на виконані роботи. А якщо до закінчення цього терміну проявилися якісь дефекти або недоробки? Тоді всі перераховані вище умови напевно можуть зіграти злий жарт і завдати чимало неприємностей замовнику робіт – Департаменту ЖКГ! Як показує практика, відсутність штату працівників, офісу та виробничої бази значно спрощує процес “змотування вудок” у разі виникнення претензій з приводу виконаних робіт: фірма швидко закривається, квартира, на яку вона зареєстрована, продається, засновник зникає в невідомому напрямку. Не виключено, що в такому разі і спитати за всією суворістю буде вже ні з кого.

“Зараз це – не більше ніж припущення, – припинив роздуми журналістів Шалагін. – Є проблеми? Є скарги? Мені про них нічого не відомо. А якщо станеться те, про що ви сказали, звертатимемось до правоохоронних органів!”

Таке вирішення можливої серйозної проблеми назвав чиновник. І якщо, перерахувавши бюджетні гроші невідомо кому, він почувається спокійно, то у мешканців такої впевненості немає. Уже не раз Департамент ЖКГ, маючи в руках усі кермо влади, розпоряджався бюджетними коштами, не радячись із мешканцями, і вже тим паче, не даючи їм змоги контролювати перебіг робіт. У цьому випадку людей навіть не сповіщали, що розпочато капітальний ремонт. Очевидно, що ці ремонтні роботи проводилися не для того, щоб розв’язати наболілі комунальні проблеми мешканців, а для того, щоб швидше й ефективніше освоїти бюджетні кошти. Сумнівів не залишається, що чиновники залишилися в профіті. А мешканці?

 

Водопостачання, Департамент ЖКГ, розслідування, Херсон

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER