ВАКС відмовився конфіскувати титановий комбінат у російського мільярдера – Мін’юст обіцяє апеляцію

Вищий антикорупційний суд у понеділок, 23 січня, частково задовольнив позов Мін’юсту щодо конфіскації в дохід держави українських активів російського мільярдера Михайла Шелкова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію на сайті ВАКС.

Михайло Шелков займає 59 місце в рейтингу російських олігархів Forbes зі статками $1,5 млрд, є бенефіціаром російської «Корпорації ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану. Шелков ще у 2021 році був включений в український санкційний список, а у жовтні 2022 року санкції проти нього були розширені.

ВАКС повідомив, що в дохід держави стягнуто квартиру у 175,5 кв. м та паркомісце в Одесі, склад рулонів нержавіючої сталевої стрічки загальною площею 2411,3 кв. м у Нікополі, колісний трактор, автомобіль Lexus та чотири автомобілі Mitsubishi Pajero Sport, а також кошти на банківських рахунках. Головним ударом по олігарху стала конфіскація в дохід держави  100% його частки в статутному капіталі "ВСМПО Титан Україна".

Але суд відмовився конфіскувати 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», як того просив Мін'юст, та засновані цим підприємством компанії «Інвестагро» і «Тай-Мінералс». ВАКС не знайшов достатніми докази збереження контролю Шелкова над ДемГЗК. 

Голова Департаменту санкційної політики Мін'юсту Ірина Богатих заявила, що міністерство готує апеляцію на це рішення суду.

Вона нагадала, що попри накладені санкції, «ВСМПО-Авісма» продала 75% акцій кіпрського власника Демурінського ГЗК всього за 3,75 тис. євро.  

Річ у тому, що 100% ТОВ «Демурінський ГЗК» належить кіпрський Limpieza Limited. Співвласниками компанії були російська «Корпорація ВСМПО-Авісма» та ще одна кіпрська фірма Bolatico Limited (75% та 25% відповідно). Саме цій компанії росіяни і продали 75% власності українського ГЗК менше, ніж за 4 тис. євро.

ЗМІ повідомили, що власником Bolatico Limited є громадянка України Світлана Ільтьо, зареєстрована у Відні. Фіктивність угоди підтверджується тим, що за перші 25% акцій Limpieza Ільтьо сплатила близько 3 млн доларів. 

До того ж, частина менеджменту Шелкова залишилася працювати в кіпрській компанії та ГЗК після «продажу». Ірина Богатих додала, що наявність боргу ГЗК через кіпрську компанію-власника перед «ВСМПО-Авісма» дозволяє Шелкову у разі неповернення цього боргу звернути стягнення на сам ГЗК.

«Головуючий суддя у цій справі виклав особливу думку, з якою можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 991/6606/22», — сказано у заяві пресслужби суду. Втім, наразі у Єдиному реєстрі судових рішень цього документу немає.

ВАКС уточнив, що апеляційна скарга може бути подана до Апеляційної палати ВАКС протягом 5 днів з дня оголошення рішення.

Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат володіє дійсним спецдозволом №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська область). Родовище є одним із найбагатших на пострадянському просторі.

У 2021 році понад 80% продукції ДемГЗК постачалося російському оборонно-промисловому комплексу за цінами на 20-25% нижчими за ринкові. У 2021 до РФ було поставлено 19760 тонн ільменіту, 5959 тонн рутила та 2786 тонн циркону від ДемГЗК.

Після активізації санкційного тиску на РФ, ЗМІ повідомляли, що 100% сировини для вироблення титану, що є стратегічним металом для виробництва бойових ракет та літаків, російська «Корпорація ВСМПО-Авісма» отримує з України. На долю України припадає майже третина світових покладів титанових руд. 

За даними системи Юконтрол, виручка за 2021 рік Демурінського ГЗК становить 453 млн грн, "ВСМПО Титан Україна" – 440 млн грн, "Інвестагро" – 41 млн грн, а "Тай-Мінералс" за 2020 рік – 13,77 млн грн.

Нагадаємо, саме через позов Мін’юсту до Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації активів в дохід держави на підставі рішення РНБО відбулося вилучення активів олігарха Володимира Євтушенкова. Підставою для рішення суду стало виробництво військових БПЛА російськими підприємствами Євтушенкова. Це перше і поки єдине таке рішення в Україні від початку російської навали.

Раніше Центр повідомляв, що 10 січня Мін’юст подав до ВАКСу заяву про застосування санкцій до Олега Дерипаски шляхом вилучення всіх українських активів: від Миколаївського глиноземного заводу та кварцитового кар’єру до благодійного фонду та охоронної фірми.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER