За підрив Північно-Кримського каналу судитимуть заступника командувача ЧФ РФ

Суд надав дозвіл на здійснення спеціального судового провадження щодо заступника командувача ЧФ РФ і командира бригади за підрив Північно-Кримського каналу.

Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За клопотанням прокурорів Херсонської обласної прокуратури судом розпочато спеціальне судове провадження стосовно заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу, які обвинувачуються у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України), – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що спеціальне судове провадження здійснюється за відсутності обвинувачених.

За даними слідства, наприкінці лютого 2022 року вказані особи керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині.

Генерал-майор заступник командувача ЧФ керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, який відноситься до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також зрошування полів у регіоні. У свою чергу, полковник командир бригади безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях, – розповіли у прокуратурі.

Як наслідок, значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належного зрощування сільгоспземель регіону.

Крім того, завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі на суму понад 1,5 млрд грн, – додали у прокуратурі.

Нагадаємо, голопристанські ТОП-колаборанти можуть сісти на 10 років з конфіскацією майна.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER