Миколаївська ОВА закупила зимової військової форми на 23 мільйони – дорожче, ніж в інших регіонах

Миколаївська обласна військова адміністрація уклала договори на поставку понад 2 тисяч  комплектів зимової військової форми загальною вартістю 23 млн грн з двома постачальниками, пов’язаними між собою. 

Обидва договори були укладені 18 жовтня без конкурсу і залучення електронної системи та оприлюднені в системі Prozorro 31 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За першим контрактом київське ТОВ «Радімар Консалтинг Груп» зобов'язалося поставити 2192 зимові куртки, 2175 пар зимових штанів та 3485 шарфів-труб, які відповідають технічним умовам Міноборони. Загальна вартість закупівлі – 18,7 млн грн. 

За другим – ФОП Марина Євгенівна Гарбуз має поставити 1915 зимових шапок, 2540 зимових рукавичок та 3486 флісових кофт за 4,3 млн грн. 

В обох контрактах обласна адміністрація авансом виплатить 30% вартості замовлень.

Оскільки в договорах, оприлюднених на ProZorro, не вказані виробники або детальна інформація про придбану військову форму, оцінити вартість закупівлі складно. Для порівняння, ціна однієї зимової куртки, придбаної Миколаївською ОВА, складає 4716 грн, пари штанів – 3600 грн, тобто комплект загалом коштує 8316 грн. Майже одночасно військову форму придбала і Київська ОВА, де комплект з вітровологозахисніх штанів та двох курток (вітровологозахисної та утепленої польової) коштує 7455 грн. Сумська міська рада придбала 1400 комплектів  зимової форми ще дешевше – по 4560 грн за комплект. 

В коментарі Центру радниця начальника Миколаївської ОВА Вікторія Олійник повідомила, що форму придбали для миколаївської бригади ТРО. За її словами, обрана компанія запропонувала найкоротші строки поставки необхідних товарів.

– Обрана компанія, яка запропонувала продукцію, що відповідає всім вимогам Міноборони. По-друге, вона зобов’язалася здійснити поставку в найбільш стислі строки, – сказала Олійник. 

Ані ФОП Марина Гарбуз, ані «Радімар Консалтинг Груп» не є спеціалізованими виробниками військової амуніції. Також ФОП Гарбуз не виступала раніше і постачальником військової форми для будь-яких інших замовників. В свою чергу, ТОВ «Радімар Консалтинг Груп» в листопаді цього року поставило лише 900 комплектів літньої польової форми одеському КП «Облтрансбуд».

Відзначимо, що ФОП Марина Гарбуз є не лише підприємницею, але й до 2019 року була засновницею та директоркою ТОВ «Радімар Консалтинг Груп». 

В договорах не вказано, хто є виробником проданої форми. Основним видом діяльності самої «Радімар Консалтинг Груп» є організація відпочинку та розваг. Саме на такі послуги компанія минулого року одержала контракт від Державного агентства розвитку туризму наприкінці минулого року. За 1,5 млн грн фірма забезпечила проведення конференцій в регіонах, зокрема, у Миколаївській області.

Нагадаємо, дослідження Центру журналістських розслідувань встановило, що територіальні громади Миколаївщини часто не фінансують закупівлі форми та спорядження для власних добровольчих формувань, попри наявність бюджетних коштів.


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER