Уряд підготував законопроєкт про кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта

Кабінет міністрів України підготував законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта на тимчасово окупованих територіях та заклики до цього. 

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Мінреінтеграції вкотре нагадує: Міжнародне гуманітарне право забороняє примушувати жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. Ворожа паспортизація, тиск з метою нав’язування паспорта Російської Федерації– абсолютно неправомірні та протизаконні", – йдеться в повідомленні.

Так, за участі фахівців Офісу генерального прокурора, Служби безпеки, Мінреінтеграції, правозахисників та нардепів підготовлено законопроєкт, який вводить кримінальну відповідальність за:

– набуття громадянства або отримання паспорта Росії держпосадовцями або представниками місцевого самоврядування за відсутності ознак державної зради;

– пропаганду, публічні заклики, примушування до цього;

– обмеження прав людей, які не отримали громадянства або паспорта РФ.

У Мінреінтеграції зазначили, що отримання російського паспорту на тимчасово окупованих територіях виправдане лише у випадку, коли людина таким чином намагається через Росію та треті країни повернутись на підконтрольну Україні території.

Нагадаємо, кримчанка знищила російський паспорт на знак протесту проти окупантів. Дівчина розповіла, що загарбники прийшли на її малу батьківщину тоді, коли їй було 8 років. Перебуваючи вже на кордоні з Україною, вона сказала, що хоче мати громадянство України, а не навʼязане їй російське. 

 

 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER