Росія купує снаряди та ракети у Північної Кореї – New York Times

Купівля мільйонів боєприпасів у країни-ізгоя свідчить про дієвість глобальних санкцій проти Москви.

Про це пише New York Times.

За даними американської розвідки, РФ купує артилерійські снаряди та ракети у КНДР. Ця інформація з’явилася через кілька днів після того, як Росія отримала перші партії безпілотників іранського виробництва, деякі з яких, за словами американських офіційних осіб, мали механічні проблеми.

Представники уряду США заявили, що рішення Росії звернутися до Ірану, а тепер і до Північної Кореї, було ознакою того, що санкції і експортний контроль, введені Сполученими Штатами і Європою, заважають Москві отримувати припаси для своєї армії.

Водночас Сполучені Штати надали мало подробиць з розсекречених розвідувальних даних про озброєння, терміни або розмір партії.

"Кремль повинен бути стурбований тим, що йому взагалі доводиться що-небудь купувати в Північній Кореї", – сказав Мейсон Кларк, який очолює російську групу в Інституті вивчення війни.

Як наголошується в публікації, масштабні економічні санкції поки не завдали Росії шкоди. Ціни на енергоносії, що виросли після вторгнення, дозволили поповнити її казну і пом'якшити наслідки відключення банків від міжнародних фінансів і обмеження експорту та імпорту. Санкції проти окремих російських олігархів також не змогли підірвати владу президента Володимира Путіна.

Але американські офіційні особи заявили, що коли справа дійшла до здатності Росії відновити свої збройні сили, економічні дії Європи та Сполучених Штатів виявилися ефективними. Американські та європейські санкції заблокували можливість Росії купувати зброю або електроніку для її виробництва.

Москва сподівалася, що Китай буде готовий порушити цей експортний контроль і продовжить постачати російську армію. Але останніми днями американські чиновники заявили, що, хоча Китай був готовий купувати російську нафту зі знижкою, Пекін, принаймні до цих пір, дотримувався експортного контролю, спрямованого проти військових Москви, і не намагався продавати ні військову техніку, ні компоненти.

Оскільки більшість країн діють обережно перед обличчям американського тиску, Росія зосередила свої зусилля на укладанні угод з Іраном і Північною Кореєю, які визнані країнами-спонсорками.

Видання зазначає, що нова угода з Північною Кореєю свідчить про розпач Москви. А її звернення до Північної Кореї було ознакою того, що Росія, мабуть, не в змозі виробляти найпростішу техніку, необхідну для ведення війни.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден висловився проти визнання Росії країною-спонсоркою тероризму


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER