“Зернова угода” буде зупинена, якщо у Чорному морі почне щось відбуватися – міністр інфраструктури

Після нападу Росії на Одеський порт Україна надалі планує відкриття шляхів експорту у Чорному морі, але у разі загрози торговим суднам у морі ініціативу можуть зупинити. 

Про це розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков, передає "ЕП".

Кубраков наголосив, що, попри атаку Росії на Одеський порт у першу ж добу після підписання угоди у Стамбулі, Україна продовжує планувати навігацію у Чорному морі.

"Це так само важливо для нас, як і всьому цивілізованому світу. Якщо щось буде відбуватися в Чорному морі, то, звичайно, вся ініціатива буде зупинена. Ми підписували угоду з ООН та Туреччиною. Це сторони, які мають гарантувати безпеку. Якщо вони гарантують – вона працює, якщо не гарантують – вона не працює", – сказав міністр.

Кубраков зазначив, що торгові судна будуть організовані в каравани, які супроводжуватимуть українські судна. Це може статися "найближчими днями".

Для цього необхідне створення Координаційного центру в Стамбулі, для чого представники України вже прибули в Туреччину. Серед них – як цивільні, так і військові представники. Запуск центру планується у середу, 27 липня. 

Крім того, розповів заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, технічний флот державних підприємств Міністерства інфраструктури перевірятиме визначені Україною коридори для проходу до та з українських портів перед тим, як цими маршрутами підуть судна з зерном.

У ході брифінгу міністр агрополітики Микола Сольський зауважив, що держава може втрутитися в ринок у разі, якщо він ніде "не в той бік" і для трейдерів головним стане отримання надприбутків. Проте остаточно роль держави у цьому процесі та можливість викупу та перепродажу зерна зараз визначається. 


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER