Скандальні коблевські бізнесмени, фігурант справи про розкрадання бюджетних коштів і ексрегіонал – хто виїздив за кордон як волонтер за дозволом Миколаївської ОВА

Скандально відомі коблевські бізнесмени Олег Боз та Олексій Осипенко, підозрюваний у розкраданнях бюджетних коштів при реконструкції Соборної площі Сергій Коренєв, депутат від забороненої ОПЗЖ Олег Афанасьєв та колишній регіонал Микола Патрицький, попри призовний вік, протягом минулого року виїздили за межі України. Всі вони отримали дозволи від Миколаївської обласної військової адміністрації на виїзд за кордон у якості волонтерів. 

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Фігурант кримінального провадження, депутати та бізнесмени: хто з миколаївців отримував дозволи на виїзд за кордон під час війни»

Центр журналістських розслідувань у відповідь на запит отримав від Миколаївської ОВА копії розпоряджень про надання дозволів на перетин державного кордону протягом травня-листопада 2022 року. Серед тих, хто отримував такі дозволи, вказаний колишній директор департаменту ЖКГ  Миколаївської міської ради Сергій Коренєв. Чиновник минулого року мав змогу провести за кордоном щонайменше 71 день. Загалом відповідні дозволи йому надавали тричі – двічі по терміну в місяць та один раз на 10 днів. У міській раді повідомили, що чиновник виїздив за гуманітарною та іншою допомогою для міста. 

Як відомо, Сергій Коренєв є одним із фігурантів гучного кримінального провадження про розкрадання 26,8 млн грн із бюджету Миколаєва при реконструкції Соборної площі. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі на запит Центру повідомили, що знають про виїзди чиновника, а суд не забороняв йому залишати територію України. Проте таке обмеження може бути накладено, якщо чиновник не з’являтиметься на допити. 

Серед тих, хто отримав від Миколаївської ОВА дозволи на виїзд за межі України, опинилися й коблевські підприємці, бізнес-партнери Олексій Осипенко та Олег Боз, які неодноразово фігурували у розслідуваннях Центру. 

Віталій Кім погодив дозвіл на виїзд Олексія Осипенка з України у жовтні 2022 року терміном на 15 днів. Згідно даних, отриманих Центром журналістських розслідувань від джерела, протягом минулого року Осипенко виїздив з України двічі: на 5 днів у жовтні та на 4 дні у листопаді. Жодної інформації про волонтерство Осипенка Центру журналістських розслідувань знайти не вдалося, сам він прохання журналістів про коментар проігнорував.

Нагадаємо, у розслідуванні «Курорт для прокурорів» Центр викрив зв’язок Олексія Осипенка, який отримав у власність десятки земельних ділянок у Коблевому, зокрема на узбережжі, із прокурором Дмитром Левицьким. Другий керував тодішньою Миколаївською місцевою прокуратурою №1, яка наглядала за використанням рекреаційних земель у Березанському районі, до якого належить і Коблеве. 

Бізнес-партнер Осипенка Олег Боз за даними, наданими Миколаївською ОВА у відповідь на наш запит, отримав дозвіл на поїздку за кордон на 20 днів – із 17 червня по 7 липня. Проте, згідно інформації, отриманої Центром журналістських розслідувань від джерела, виїхав він лише у грудні, напередодні Нового року. Наразі інформації про дату повернення Олега Боза журналісти не отримали. Водночас серед підстав для виїзду зазначається, що Олег Боз «не підлягає військовому призову». 

На сторінці Боза у Фейсбук можна знайти згадки про його волонтерську діяльність, зокрема про передачу на фронт аптечок та медикаментів для українських захисників. 

У матеріалі «Гроші в пісок» Центр писав, що у Коблевому на різних об’єктах, які належать тим, хто мав конфлікти із бізнесменом, виникали пожежі. Проте це не завадило Бозу у подальшому стати помічником народного депутата від «Слуги народу» Артема Чорноморова. 

Дозвіл на виїзд за кордон у якості волонтера отримав і впливовий дніпровський бізнесмен Микола Патрицький. Його брат, Ростислав Патрицький, володіє кількома компаніями у Миколаєві. У 2013 році Центр журналістських розслідувань писав про причетність Ростислава Патрицького до узаконення самовільних будівництв місцевим Управлінням Державного архітектурно-будівельного контролю. 

Микола Патрицький у минулому був членом Партії регіонів, а пізніше – «Опозиційного блоку». Проте у 2022 році, судячи з розпоряджень Віталія Кіма, став волонтером.  Голова ОВА надав бізнесмену дозвіл на виїзд за межі України загалом на 212 днів. Центру журналістських розслідувань не вдалося знайти інформації про волонтерську діяльність Патрицького, так само як і отримати від нього коментар про те, куди і з якою метою він виїздив на такий довготривалий термін. 

Скориставшись дозволом від Миколаївської ОВА, вісім разів протягом 2022 року виїздив за межі України і депутат міської ради Олег Афанасьєв, член фракції медведчуківської партії "ОПЗЖ" та найбагатший народний обранець у міськраді за даними декларацій, поданих у 2021 році. 

Отримана Центром журналістських розслідувань інформація від джерела свідчить про те, що Афанасьєв виїздив через українсько-молдовський кордон на автомобілі Ауді. При цьому зазначається, що депутат виключений з військового обліку та є непридатним до служби. Деякі поїздки Афанасьєва за межі України тривали лише один день. Загалом, за нашими підрахунками, за кордоном у 2022 році він провів 56 днів. 

Нагадаємо, депутата Верховної Ради від «Слуги народу» Миколу Тищенка виключили з партії після його поїздки в Таїланд під час повномасштабної війни. 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER