В Одесі вперше продали порт – за «Усть-Дунайськ» заплатили 200 млн грн

У вівторок, 17 січня, в Україні віддали на приватизацію перший морський порт «Усть-Дунайськ». 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Аукціон провів Фонд державного майна України через систему Prozorro. Стартова ціна складала 60 млн грн, порт було продано за 201,3 млн грн. Переможцем торгів стало ТОВ “Еліксир Україна”, зареєстроване у Вінниці. 

Згідно даних реєстру юридичних осіб, компанія займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, зокрема мінеральними добривами. Попри те, що фірма зареєстрована у Вінниці, її власник Валерій Віхренко проживає в Одесі. Компанія була заснована у 2016 році. 

У реєстрі судових рішень є згадки про компанію, яка придбала порт «Усть-Дунайськ». Так, одеські фіскали розслідують кримінальне провадження через привласнення майна – мінеральних добрив у великих розмірах посадовою особою ДП «Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України». Згідно останньої ухвали Приморського райсуду Одеси, у 2018 році компанія «Еліксир Україна» постачала підприємству добрива, якими пізніше заволодів працівник державного підприємств.

У Фонді держмайна зазначають, що в Україні вперше передають порт повністю у приватну власність, раніше ж його віддавали лише в оренду частинами.

Як зазначається прес-релізі Фонду держмайна, з порту «Усть-Дунайськ» у 2022 році експортували 153 тонни зерна, однак він не може працювати на максимальну потужність через поганий стан майна. 

“Цього року “Усть-Дунайськ” почав відігравати надважливу роль у  світовій продовольчій безпеці. Він одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес”, – зазначили у Фонді.

В умовах до процесу приватизації зазначили, що земельна ділянка не буде продана новому власнику порту.

Загалом в аукціоні взяли участь вісім компаній. Головними конкурентами переможця конкурсу стали ТОВ “Торгівельна компанія “Восток”, яке запропонувала 201,2 млн грн, і ТОВ “Укрдонінвест”, із пропозицією у 201,1 млн грн. Також участь у аукціоні брали ТОВ “Металбуд Альянс”, ТОВ “Сайнерстон”, ТОВ “Тайбекс”, ТОВ “Фінансова компанія “Конкорд Факторинг”, ТОВ “Цитадель Девелопмент” та ТОВ “Еліксир Україна”. 

Нагадаємо, раніше в Миколаєві в концесію на 35 років передали порт “Ольвія”. Про погіршення фінансового становища рядових працівників, в той час коли у керівного складу дохід лише підвищився, Центр розповідав у розслідуванні “Арабська весна Ольвії”.

Прозорро

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER