Співпало: у Миколаєві комунальний телеканал зняв “Блакитний вогник” і отримав 100 тисяч з бюджету

 

Телерадіокомпанія «МАРТ», засновником якої є Миколаївська міська рада, підготувала для миколаївців телевізійний новорічний концерт. Де-факто, традиційний «Блакитний вогник» обійдеться міському бюджету у 100 тис. грн.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Перші згадки про святкування Нового року, а саме – встановлення ялинки в Миколаєві, з огляду на війну та обмежені можливості міського бюджету, викликали шквал обурення в соцмережах. Це змусило очільника міста і чиновників відмовитися від монтажу придбаних кілька років тому ялинки та новорічних декорацій, а небезпека ворожих ударів – скасувати святкові концерти та більшість  розважальних заходів.

– У нас будуть лише віртуальні акції та декілька невеликих заходів, – повідомив у коментарі Центру начальник міського управління з питань культури Юрій Любаров. 

Роль різдвяного дерева виконуватиме скульптура святого Миколая в Каштановому сквері. Споруду, захищену мішками з піском, вкрили різнокольоровими кікіморами, а мер запросив містян на день Святого Миколая самостійно розвісити на імпровізованій ялинці новорічні прикраси. 

Не залишаться миколаївці і без концерта з новорічними привітаннями від чиновників. Місцева влада вирішила записати «Блакитний вогник», учасники якого вже діляться враженнями та фото з мером на своїх сторінках у соцмережах.

 

Юрій Любаров запевнив, що ідея проведення святкового концерту належить телекомпанії.

– Там є патронат управління, але ідея та втілення ТРК “МАРТ”, автор та режисер Юрій Тазарачев. Я навіть не знаю, що там в сценарії, крім одного номеру від управління культури, – сказав Любаров. 

Очільник управління культури визнав, що його відомство має договір з “МАРТом” на телевізійні послуги, але, за його словами, контракт не передбачає зйомки новорічного концерту.    

У грудні цього року міське управління з питань культури та охорони культурної спадщини уклало з КП «Телерадіокомпанія «МАРТ» два договори на 49,9 тис. грн кожний. 

Самі тексти договорів  відсутні в системі ProZorro. Відомо лише, що управління культури оплачує виробництво та розміщення в етері комунального телеканалу інформаційних відеоматеріалів щодо своєї діяльності.

Мова йде про виробництво відео тривалістю 60 хвилин, яке, вочевидь, має чотири рази вийти в етер – розміщення займе 240 хвилин – до завершення цього року. 

За даними платформи spending.gov.ua, ці гроші ще не перераховані виконавцю.

Якщо минулого року в Миколаєві закупівлі на висвітлення в ЗМІ діяльності органів влади та підконтрольних ним комунальним підприємствам проводилися на конкурсних умовах, то цього року контракти укладаються без конкурсу та залучення електронної системи, навіть без розміщення в ProZorro текстів угод.

Загалом ТРК «МАРТ» протягом 2022 року отримав від управлінь та комунальних підприємств Миколаївської міськради контрактів на суму близько 740 тис. грн.

Нагадаємо, у бюджеті Миколаєва на наступний, 2023 рік, заплановано надання двох мільйонів гривень до статутного фонду КП «Телерадіокомпанія «МАРТ». Після переходу торік газети «Вечірній Миколаїв» у власність трудового колективу, ТРК «Март» залишився єдиним комунальним ЗМІ Миколаївської міської ради. 


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER