На окупованій частині Херсонщини росіяни блокують VPN-сервіси і жорстко ставляться до людей, на телефонах яких виявляють VPN

В Росії та на окупованих нею територіях блокуються найбільш популярні VPN-сервіси, а мешканці окупованих територій, у яких під час перевірки на окупантських блокпостах виявлятимуть встановлені на гаджетах застосунки для VPN, можуть через це мати величезні проблеми.

Як пише в Фейсбуці херсонський експерт з онлайн-технологій Юрій Антощук, в Росії «під забороною всі VPN-сервіси, які не підключені до так званої федеральної державної інформаційної системи (ФГИС)».

Тобто, для того, щоб робота того чи іншого VPN-сервісу в Росії була дозволена, сервіс має блокувати сайти, заборонені рішеннями російських державних органів. Це входить в протиріччя з самою сутністю технології VPN (англ. Virtual Private Network – «Віртуальна приватна мережа»), яка, крім надання конфіденційності в мережі, забезпечує для користувача доступ до ресурсів, заблокованих державними структурами.

Часто блокування відбувається з метою обмеження свободи слова, як це й робить Росія. Тому в РФ і на окупованих територіях VPN-сервіси використовують люди, які хочуть отримувати достовірну інформацію, а не пропаганду.

«Ті VPN, що не зареєструвалися у цій федеральній системі, мають або перебої у роботі на території ерефії та окупованих територіях, або взагалі не працюють», – зазначає Юрій Антощук.

За його словами, працюють з перебоями або повністю заблоковані вже такі служби VPN: Proton VPN, Surfshark, CyberGhost VPN, AtlasVPN, McAfee VPN, QuarkVPN, UltraSurf VPN, VPN – Super Unlimited Proxy, ZenMate VPN, VPN Russia – Unblock VPN Proxy, VPNhub, VyprVPN, Opera VPN, Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN, IPVanish VPN, Windscribe, Betternet, Lantern, X-VPN, Cloudflare WARP, Tachyon VPN, PrivateTunnel та ряд інших.

Херсонці, які жили або досі живуть в умовах окупації, розповідали, що на тих блокпостах, де чергують співробітники ФСБ або військові, обізнані в технічних питаннях, смартфони людей перевіряються на наявність там VPN-застосунків.

У разі виявлення такого застосунку людину можуть забрати «на підвал» за підозрою в шпигунстві. Такі ж наслідки може мати виявлення на телефонах месенджерів з високим ступенем захисту на кшталт Signal або Slack.   

Також небезпечно користуватися месенджерами Viber та Telegram. За них можуть не забрати, але смартфон людини ретельно перевірятимуть, і проїзд через блокпост може зайняти не одну годину. Люди казали, що після перевірки росіяни часто примушують людей видалити месенджер з пристрою. Аргументи про те, що застосунок – засіб спілкування з рідними, які живуть за межами області, здебільшого не діє.

Нагадаємо, в Херсоні рятувальники ліквідували 8 пожеж, що сталися внаслідок обстрілів військ РФ.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER