Херсонська колаборантка Тетяна Кузьміч відповідатиме за депортацію мешканців області до Росії

Колаборантка Тетяна Кузьміч, яка донедавна була так званою «заступницею міністра освіти Херсонської області», призначена «заступницею губернатора з роботи з евакуйованими мешканцями».

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на Телеграм-каналі підконтрольної Росії так званої «адміністрації Херсонської області», яка зараз розміщується в Скадовську та Генічеську, пише видання "Мост".

«На Тетяну Кузьміч покладено обов’язки з координації роботи органів влади області з регіональною владою суб’єктів Російської Федерації на користь жителів Херсонської області, забезпечення їх життєдіяльності у місцях тимчасового розміщення, видачі та погашення житлових сертифікатів, отримання соціальних виплат та вироблення пропозицій щодо вирішення проблемних питань», – йдеться в повідомленні.

Фактично херсонська колаборантка керуватиме масовою депортацією мешканців області на територію окупованого Росією Криму та в регіони Росії.

Тетяна Кузьмич – з тих цінних для окупантів людей, які до повномасштабної російської агресії проти України просували російські наративи.

Кузьміч Тетяна Олександрівна – кандидат педагогічних наук, завідувач навчально-методичної лабораторії управління навчальними закладами Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.

Очолює херсонську міську ГО “Руська національна громада “РУСИЧЪ”

З 1988 року до 2007 працювала на посаді вчителя російської мови та літератури в освітніх закладах м. Херсона № 24, НВК «Школа гуманітарної праці», № 30, № 15. У 2014 році захистила дисертацію з теми «Формування соціальної компетентності старшокласників засобами слов’янської культури».  

Згідно з даними СБУ, Тетяна Кузьміч у 2015 році під час перебування на тимчасово окупованій території АР Крим була завербована співробітником ФСБ РФ. Вона отримала завдання збирати розвідувальну інформацію про військові об’єкти та співробітників СБУ. Жінка також мала вивчати суспільно-політичну обстановку у південному регіоні нашої країни, передавати дані про діяльність місцевих органів державної влади і управління, неурядових міжнародних фондів та організацій, а також окремих лояльних до РФ політичних та громадських діячів.

В серпні 2020 року Кузьміч оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і заарештували.

Згодом зрадницю відпустили під заставу: 5 жовтня 2020 року зрадниця вийшла зі слідчого ізолятора, внісши 530 тисяч гривень. Джерела походження цих грошей невідомі. В ЗМІ писали, що їх могли внести через російську структуру «Россотруднічєство», також писали, що фінансування міг надати один з українських екс-нардепів, відомий своєю симпатією до Росії і московського патріархату.

Тетяна Кузміч почала активно співпрацювати з росіянами невдовзі після окупації Херсонщини. В березні 2022 року вона взяла участь в організованому симпатиками Росії «мітингу» з нагоди визволення річниці визволення Херсонщини від фашистських загарбників. Також в березні вона засвітилася серед учасників засідання фейкового «комітету порятунку Херсонщини».

А після формування окупаційної влади відповідала там за освітній блок.


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER