Голова Дніпетровської ОВА Резніченко платить своїй супутниці мільярди з бюджету – “Схеми”

У Дніпропетровській області приватна компанія від березня отримала на відновлювальні роботи вже півтора мільярда гривень. Співвласниця компанії, ймовірно, тісно пов'язана з головою обласної військової адміністрації Валентином Резніченком.

Про це повідомляють розслідувачі «Схем».

Там вказують, що йдеться про компанію «Будінвест Інжиніринг». Півтора мільярда гривень — це рекорд із великим відривом у порівнянні з фінансуванням відбудови доріг у всіх інших регіонах України.

Які саме дорожні ділянки ремонтуються за рекордні державні суми — офіційно дізнатись неможливо, адже інформація через війну не публікується. Але «Схеми» отримали доступ до фінансової документації компанії, та разом з аналітиками встановили підозрілі транзакції на сотні мільйонів гривень.

У серпні журналіст-розслідувач видання «Наші гроші» Юрій Ніколов помітив, що державний скарбничий сервіс «Є-дата» почав системно вказувати багатомільйонні платіжки на рахунки однієї фірми на Дніпропетровщині. Призначення — «на мобільний ремонт доріг у Дніпропетровській області». Отримувач — фірма «Будінвест Інжиніринг». Замовник — Дніпропетровська ОВА.

Від березня і станом на 31 жовтня, Дніпропетровська область вже витратила на ремонт доріг рекордні 2 мільярди 314 мільйонів гривень. Це більше, ніж за цей же час витратила Київщина, Харківщина, Сумщина та Одещина разом узяті, включно з обласними центрами.

При цьому, дорожня інфраструктура Дніпропетровщини не зазнала значних руйнувань, у порівнянні з іншими регіонами, де велися активні бойові дії, кажуть аналітики проєкту KSE Institute «Росія заплатить».

Статутний капітал фірми «Будінвест Інжиніринг» поділений порівну між жителями Дніпра: Яною Хлантою та Павлом Чухном. Хланта — 34-річна професійна спортсменка, майстерка спорту з паверліфтингу. Зараз вона працює тренеркою у фітнес-клубі Human у середмісті Дніпра.

Одразу декілька джерел із владних кіл Дніпропетровщини розповіли «Схемам», що Яна Хланта — це дівчина керівника області Валентина Резніченка, вони перебувають у стосунках. Сам Резніченко — неодружений. Згідно з реєстром актів цивільного стану, він розлучився з колишньою дружиною ще у 2015 році.

«Схеми» встановили документальні докази прямого зв'язку між ним та Яною Хлантою, на яку записана половина компанії «Будінвест Інжиніринг».

Резніченко та Хланта останніми роками багато разів подорожували разом за кордон. «Схеми» дістали дані з джерел у прикордонній службі, і провели паралель, що лише протягом 2020-2021 року вони здійснили щонайменше вісім спільних перельотів.

«Резніченко як керівник ОВА, перебуваючи на державній посаді, очевидно має вплив на рішення щодо розподілу бюджетних коштів між приватними компаніями-підрядниками. І в той самий час підряди на найбільші суми отримує компанія, співзасновницею якої є його близька людина, з якою він разом подорожує», — пишуть «Схеми».

Окрім Яни Хланти, таку ж частку у структурі власності компанії «Будінвест Інжиніринг» має Павло Чухно. Він — теж представник спортивної сфери. Чухно — віцепрезидент дніпровського баскетбольного клубу «Прометей». Він — менеджер та партнер дніпровських бізнесменів-братів Володимира та Леоніда Дубинських.

Володимир Дубинський, власне, і володіє баскетбольним клубом «Прометей», яким управляє Павло Чухно. Дружина Чухна — Олена отримувала довіреність на представництво інтересів від матері дітей Володимира Дубинського.

Ба більше, на сайті БК «Прометей» повідомляється, що генеральний спонсор клубу фірма «Будінвест інжиніринг» — найбільший отримувач бюджетних коштів Дніпропетровщини.

Брати Леонід та Володимир Дубинські вже 10 років перебувають у розшуку ФБР (США). Їхні портрети можна знайти на сайті цієї установи серед розшукуваних американським правосуддям злочинців — за звинуваченням у махінаціях з нерухомістю у Каліфорнії.

Валентин Резніченко не відповів на запити журналістів «Схем». Так само відповіді редакція не отримала від Яни Хлантої. А ось Павло Чухно, вислухавши питання, перестав відповідати.

Як з’ясували «Схеми», Бюро економічної безпеки нині веде розслідування, матеріали якого свідчать, що фірма «Будінвест Інжиніринг», серед інших дніпропетровських підрядників, спрямовувала частину коштів на «підставну» фірму — тобто з ознаками фіктивності.

«Схеми» дістали закриту податкову інформацію та вивчили дані з державного сервісу «Є-дата». І виявили, що при освоєнні бюджетних коштів «Будінвест Інжиніринг» вдається одразу до декількох підозрілих схем.

Одна з них полягає у тому, що ключові субпідрядники, з якими співпрацює фірма «Будінвест», за документами не закуповують матеріалів для дорожніх робіт у таких обсягах, в яких продають їх «Будінвесту».

Один із прикладів — це фірма «БНМ» зі статутним капіталом у 5 тисяч гривень. За весь 2022 рік року вона купила у своїх контрагентів загалом всього 1 300 тонн піску, щебеню та щебнево-піщаної суміші. А ось продала цих же будматеріалів у майже сто разів більше — загалом понад 100 тисяч тонн.

«Це схоже на відому схему, так звані «безтоварні операції». Це означає, що по контракту між фірмами мала відбутися передача — сюди товари, а сюди гроші за ці товари, але насправді товар не пішов, бо його нема, а гроші пішли», — пояснив журналіст-розслідувач «Наші гроші» Юрій Ніколов.

Раніше Центр журналістських розслідувань повідомляв, що адміністрації трьох районів Миколаєва уклали договори на поточні ремонти доріг на загальну суму близько 34 млн грн. Виконавців робіт чиновники обрали без конкурсу та без залучення електронної системи, а частину договорів – приховали від оприлюднення. 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER