Окупанти примушують херсонських підприємців переходити лише на безготівкові розрахунки за допомогою російських карт

Так звана «податкова інспекція Херсонської області» примушує місцевих підприємців реєструватися і відкривати рахунки в окупантському «Промсвязьбанку».

Один з херсонських підприємців розповів на умовах анонімності, що нещодавно в його магазин приходили представники так званої «податкової інспекції» з нагадуванням про необхідність «реєстрації».

«У мене це питання «в процесі», – розповідає підприємець. – Я і мій бухгалтер дійсно відвідували і «адміністрацію», і «податкову», взяли там деякі бланки, які заповнили і показуємо «гостям», щоб не закрили магазин. Але з «реєстрацією» не поспішаємо, бо виставляються такі умови, за яких в нинішньому Херсоні працювати просто неможливо».

Підприємець розповів, що «податківці» вимагають відкрити розрахунковий рахунок в російському «Промсвязьбанку», замовити там еквайрінг (встановлення в магазині терміналів для безготівкової оплати) і перейти на продаж товарів з оплатою виключно російськими банківськими картками.

«Мені сказали, – розповідає підприємець, що у тих, хто працюватиме за цією схемою, «буде найменше проблем під час перевірок», бо усі фінансові надходження будуть прозорими. Я спитав, а чи можу встановити касовий апарат, щоб приймати оплату і готівкою, мені відповіли: «Це можливо в перспективі, а зараз не врегульовано багато питань».

Співрозмовник розповів, що окупаційні «податківці» не знають, що робити херсонським підприємцям в умовах фактично діючої бівалютної системи, коли в обігу є і рублі, і гривні:

«Мені кажуть, що податки я платитиму лише рублями, а як обліковувати надходження в гривні, не знають взагалі. Лише сказали: «Після нового року почнуться перевірки. Радимо не зволікати з реєстрацією». Але ж така «реєстрація» просто вб’є чимало бізнесів, бо в Херсоні дуже небагато людей, які мають російські картки, і, наскільки мені відомо, їх кількість навряд чи істотно збільшиться. Тобто, магазини не матимуть покупців. А це – крах. До того ж я впевнений, що перевірки «податківців» стануть для підприємців справжнім пеклом».

Підприємець каже, що сподівається на визволення Херсонської області найближчим часом, щоб не довелося «реєструватися». Хоча, він не має наміру це робити і буде згортати бізнес і переїжджати на неокуповану частину України у разі затягування окупації.

Нагадаємо, російські окупанти та їхні посіпаки заявляють, що так званий перехідний період для «інтеграції» окупованої Херсонської області до складу Росії займе щонайменше 3 роки.

This publication was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of DW Akademie/ MediaFit Programme for Southern and Eastern Ukraine Програма Медіафіт для Південної та Східної України and do not necessarily reflect the views of the European Union..


Ірина Паршина

У журналістиці із 2008 року. У Миколаївському центрі журналістських розслідувань працюю з 2015 року. Працювала у Херсоні як фотограф та фотокореспондент.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER