Обстріл Миколаєва, внаслідок якого загинули 8 цивільних, здійснила 439 бригада окупантів – розслідування

Обстріл Корабельного району Миколаєва, внаслідок якого загинули вісім цивільних та ще 19 – дістали поранень, здійснила 439 реактивна артилерійська бригада Південного військового округу Росії. 

Про це йдеться в розслідуванні Центру «Остання зупинка: що відомо про російську бригаду, яка вбила вісьмох миколаївців». 

29 липня російські військові близько 10-ї ранку обстріляли Миколаїв, використовуючи РСЗВ «Смерч». За даними, які Центр отримав від оперативного командування «Південь», вогонь було відкрито підрозділом 439-ї бригади із району села Дослідне в Херсонській області. 

Населений пункт Дослідне в Херсонській області

На супутникових знімках, наданих компанією Planet, видно вогневі позиції окупантів біля Дослідного. Цей знімок датований 31 липня. Плями, помітні на ньому, – сліди від коліс. Ймовірно, з однієї з таких позицій росіяни обстріляли Миколаїв із РСЗВ "Смерч".

Позиції росіян біля села Дослідне: супутниковий знімок компанії Planet

Із відкритих джерел відомо, що на озброєнні 439-ї бригади стоять реактивні системи «Смерч» та оновлені, повністю автоматизовані «Торнадо-С». Ця потужна військова техніка, зокрема, нищить Миколаїв та забирає життя його мешканців. За даними, оприлюдненими головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, від початку повномасштабного вторгнення Росії область щонайменше 15 разів потерпала від обстрілів із таких РСЗВ. 

За два дні до теракту, 27 липня, у групі російської 439-ки у «ВКонтакте» було оприлюднене пропагандистське відео «роботи» РСЗВ «Смерч». В ньому окупанти запевняли, що цілями для цієї зброї є «жива сила, броньована техніка, командні пункти та критично важливі об’єкти». 

Нагадаємо, 29 липня росіяни здійснили удар по зупинці у Миколаєві і парковці приватного транспорту. Окупанти обстріляли місце, де знаходилося багато цивільних, касетними снарядами. Жодних військових об’єктів поряд із місцем обстрілу немає.


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER